Hormoonide test 02.09.22 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Olen võidelnud aknega umbes 7 aastat. Vahelduva eduga on olnud halvem ja parem. Läbisin Roaccutane kuuri ja sain aknest 1.5a lahti. Siis algasid esmakordselt ülimalt valulikud päevad ja sellega tuli ka akne tagasi. Aknet olen kontrolli all hoidnud erinevate kreemidega ning umbes aastaks sain akne täiesti kontrolli alla.

Kevadel ja suve algul puutusin kokku väga tugeva stressiga ning kevade keskel läksid ka päevad ebaregulaarseks (pole siiani neid regulaarseks saanud). Praeguseks on ka akne tagasi. Suvel tekkis päikeseallergia ehk tohutult palju punne otsa ees, millest sain allergiatablettidega lahti. Seejärel tekkisid valulikud punnid põhiliselt suupiirkonda, mis õnneks ise ära läksid. Hetkel on akne seljal, kaelal ning dekoltee piirkonnas. Lisaks langeb mul suuremates kogustes juukseid välja juba mõnda aega ja aina rohkem täheldan, et juuksed on hõredamad (olen trihholoogil peanahka uurida lasknud ning kasutan vastavalt sellele sobivat šampooni ja lisaks juuksekasvu soodustavaid ampulle).

Kuna välised abivahendid ei ole aastate jooksul mind aidanud, siis aina rohkem olen hakanud arvama, et asi hormoonides (ja muidugi ka toitumises).

Kuna ei ole erinevate testide teadmiste osas pädev, siis sooviksin teada, et kas mainitud tegurid võivad olla miski, mille jaoks tasuks teha hormoonide testi?

Sümptomid: Ebaregulaarsed ja valulikud päevad, tagasitulnud akne, hõrenenud juuksed.

Parimate soovidega,

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Igaks juhuks võiks hormoonanalüüsi ära teha - kilpnäärme, neerupealiste ja suguhormoonid (eelkõige meessuguhormoonid). Eelkõige seostatakse aknet meessuguhormoonide liiaga, sel juhul esineb aknele lisaks tavaliselt ka meestüüpi karvakasvu ja tsüklihäireid. Kõige levinumaks meessuguhormoonide liia põhjuseks naistel on päriliku tagapõhjaga polütsüstiliste munasarjade sündroom. Enamasti kalduvad PCOS-iga naised ka tüsedusele. PCOS-iga tegelevad Eestis peamiselt günekoloogid (diagnoosimisel on vajalik munasarjade ultraheliuuring), kuid ka endokrinoloog võib hormoonanalüüsi korraldada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Akne ja karvakasv

Juba aastaid on esinenud üsna tugev karvakasv kätel, kõhul, lõua piirkonnas, seljal, rindadel ning 7 kuud tagasi tekkis akne, mida pole kunagi varem olnud. Perearstil sai tehtud üldine tervisekontroll ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui günekoloogi poolt tehtud hormoonanalüüsid (sealhulgas messuguhormoonide väärtused) olid normis, siis pole tõepoolest hormoonraviga palju midagi peale hakata ja suure tõenäosusega on tavalisest ...

Loe edasi

hirsutism

Tere,

Olen 23aastane naine, aasta-aastalt on probleem karvakasvuga üha suurenenud (karvad näol ja kehal on tumedamaks muutunud).

4 aastat tagasi selgus, et testosteroonitase ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan tõepoolest teha uuesti hormoonanalüüs (kilpnäärmehormoonid, prolaktiin, testosteroon/SHBG) ja günekoloogiline ultraheliuuring. Kui on tegemist meessuguhormonide liiaga organismis, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: