Ft4 madal tase? 07.09.17 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Probleemid on pidev väsimus, kehakaalu tõus, mens. tsükli häired, keskendumisraskused (lühimälu kehv) ja allergiline lööve (2 aastat; nahaarst diagnoosis urtikaatia; algas peale sünnitust; võtan vajadusel zyrtecit). Väsimus (s.h hommikul ärgates peale 9-tunnist und) ja keskendumisraskused "segavad". Elan aktiivset elu ja käin jooksmas. Vereanalüüs (juuli FT4: 10.8; FT augusti lõpp 11.2, TSH 0,9). Perearst ütles, et mul on kõik korras ja muretsemiseks pole põhjust, lihtsalt puhata on vaja. Enda meelest puhkan piisavalt ja elu pole väga stressirikas, aga väsimus on kogu aeg! Kas madal Ft4 tase võib seda põhjustada)?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Pigem mitte. On olemas väga harv hüpofüüsi puudulikkuse variant, mille puhul normaalse TSH kõrval esineb madal FT4 ebapiisava hüpofüsaarse stimulatsiooni tõttu, kuid sel juhul peaksid menstruatsioonid olema lakanud (kirjast küll ei selgu, mis laadi tsüklihäiretega Teil tegemist on). Üldiselt ollakse seisukohal et nn. madala FT4 sündroom vaevusi ei põhjusta ja asendusravi ei vaja - TSH on Teil ideaalses vahemikus.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kas tegu võib olla kilpnäärme probleemiga?

Tere, tahan teada kas tegu võib olla kilpnäärme probleemidega?

mu sümptomid on kõhukinnisus, südame rütmihäired (jätab lööke vahele), uimasus, iiveldus, madal kehatemperatuur ja liigeste valud(jalgadele ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitlus küll Teie mureks ei ole. TSH on küll normi ülemisel piiril, kuid siiski veel normis ja FT4, FT3 on täiesti normis, lisaks on normis ka antikehade tiiter.
Kui kõhukinnisus ...

Loe edasi

Kilpnäärme testi tulemused

Tegin kilpnäärme testi kuna ei osanud enam seletust leida järgnevale:
külmatunne, kaalu paigalseis (võin ka mitte süüa, trenni teha, mitte midagi ei muutu), juuste väljalangemine, kuiv nahk, mälu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie testi tulemused on korras. FT4 on küll normi alumisel piiril, kuid TSH on ideaalses vahelikus ja TPO tiiter madal. Kilpnäärme talitlus peaks selliste analüüside korral olema normis.
Loe edasi

Kilpnäärmehormoonid

Tere!

Sain täna kätte analüüsi vastused:
Kilpnääret stimuleeriv hormoon ehk TSH 1.79 mIU/l (normväärtus 0.4 - 4 mIU/l)
FT4 ehk vaba türoksiin 10.88 pmol/l , normväärtus 11.5 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärme hormoonanalüüside tulemused on korras, hoolimata FT4 vähesest langusest. Päevade hilinemise põhjuseid tuleb otsida mujalt. Isoleeritud madal FT4 kilpnäärmehaigusele ei viita.
Loe edasi

T4 tase

Tere,
lasin kontrollida kilpnääret. TSH tase on OK 2,18, T4 aga 18,7. Murelikuks teeb T4 väga madal tase. Perearsti arvates on kõik korras. Kas ikka on?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võin Teile kinnitada, et kõik on korras. T4 ei ole tõenäoliselt tegelikult T4, sest seda analüüsi Eestis laborid üldiselt enam ei tee (erandiks ehk Ida-Virumaa), vaid FT4. FT4 normid erinevad ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus raseduse aeg

Tervist! Soovin teilt küsida mis on normaalne kilpnäärme näit... Mul mingeid kaebusi selles osas ei ole kunagi olnud! Minul oli enne rasedust 3.6 ning arstid ütlesid et see on hästi, nüüd raseduse keskpaigas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mitterasedatel täiskasvanutel on TSH normiväärtused 0,4-4,0 mIU/l. Rasedatel on vastavalt trimestrile veidi erinevad normiväärtused (veidi madalamad, kui mitterasedatel). Mõned kolleegid lähtuvad ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

Tere.
Olen aastaid olnud kimpus kilpnäärme ültalitusega, eelmise aasta apillis sain radiojoodiravi ja analüüsid peale seda olid juulis TSH 0,035, FT4 17,1, oktoobris TSH 0,1, FT4 15 ning märtsis ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH on minimaalselt suprimeeritud, kuid samas on ka FT4 suhteliselt madal. Praegu pole tõepoolest vaja ei türeostaatilist ega ka veel mitte asendusravi. Hormoonanalüüse tuleks siiski vähemalt ...

Loe edasi

Kilpnäärme-probleem?

TERE. MUL MURE, TUNNEN ENNAST JUBA MAIKUUST KEHVASTI. OLIN PÕSKKOOPAPÕLETIKUS, SAIN 2 ANTIBIOOTIKUMI-RAVI. OMAL ALGATUSEL KÄISIN NÕELRAVIS. LÄKS PAREMAKS. JUUNIS TEHTI VERE ANALÜÜS: TSH 8,15 FT4 13,5. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Küsite, kas kilpnäärmel on midagi viga. Vastan - ei tea. Viimane hormoonanalüüs oli korras, esimeses TSH mõõdukalt üle normi, mis võib viidata kergekujulisele alatalitlusele (kuid ei pruugi). ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

Tere!
Olen 27-aastane naine. Viimased 3 aastat (peale radiojoodravi) olen võtnud L-türoksiini 125 mcg. Juunis oli mu T4 16.5 (antud labori järgi normaalne 11.5-22.7) ja TSH 1.35 (0.35-5.50). Novembris ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõigepealt on mul raske uskuda, et raseduse katkemine oleks Teie puhul seotud kilpnäärme alatalitlusega. Loodan, et võtsite ravimit pidevalt ega katkestanud ravi päevakski teada saades oma ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus

Tere!
Mul diagnoositi kilnäärme ületalitus, TSH oli 0,09. Tahaks teada kas see on suur ületalitus või selline keskmine, sest mul mingeid erilisi sümtomeid ei esine kusagil, ainult südames on mõnikord ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Selleks, et teha järeldusi kilpnäärme ületalitluse raskuse kohta, peab peale TSH teadma ka mõningaid teisi näitajaid (FT4 ja FT3). TSH 0,09 ei ole suur kõrvalekalle, kuid silmas peab pidama, ...

Loe edasi

Kas kilpnäärmega on kõik korras?

Tere lugupeetud dr. Anu Ambos!
Sooviksin teada Teie arvamust. Andmed TSH 0,026mlU/L, FT4 17,1pmol/l ja TPO-Ak

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 0,026 mIU/l on liiga madal (N 0,4-4,0), FT4 17,1pmol/l normi piires. TPO-AK vastust teie kirjas ei leidnud.
Kilpnäärmega kõik korras ei ole ja vajate lisauuringuid endokrinoloogi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: