Küsimus endokrinoloogiliste diagnooside kohta 19.01.20 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Lp dr Anu Ambos.

Palun Teie väga konkreetset ja ammendavat vastust mõnele küsimusele, mis puudutab endokrinoloogilisi diagnoose. Kui vähegi võimalik, paluksin Teid vastata samuti punkthaaval, nagu oma küsimused esitan.

1) Mida kujutab endast diagnoos "dientsefaalne sündroom"? Selline diagnoos oli kasutusel nõukogude ajal, praegu seda diagnoosi RHK-10-s enam ei eksisteeri. Millised seisundid kuulusid selle diagnoosi alla ajal, kui see veel kasutusel oli?

2) Kas varemalt kasutusel olnud diagnoos "dientsefaalne sündroom" ja praegu kasutatav diagnoos "mujal klassifitseerimata hüpotalamuse väärtalitus" (RHK-10-s E23.3) on identsed diagnoosid? Kui mitte, siis milles seisneb nende erinevus?

3) Kas samuti nõukogude ajal kasutatud diagnoos "adipositas hypothalamicum" viitab ajukahjustusele hüpotalamuse piirkonnas? Kas hüpotalamuse talitlushäired on tõlgendatavad ajukahjustusena? Kui hüpotalamuse talitlushäiretest tingitud rasvumine ja paljud muud endokrinoloogilised probleemid tekkisid pärast raske viirusinfektsiooni põdemist, mis tõenäoliselt oli entsefaliit, kas siis oli tegemist ajukahjustusega?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Olen sellises vanuses, et nõukogude ajal olen lühiajaliselt töötanud küll, kuid mitte endokrinoloogina - olin siis üldarst ja alustasin spetsialiseerumist juba Eesti Vabariigis 1994a. Seega ei ole mul ammendavaid teadmisi nõukogude aegsest diagnoosimisest jagada. Diagnoosi "dientsefaalne sündroom" pole ise kordagi välja pannud ja nagu ka ise märgite, ei ole seda kaasaegses diagnooside klassifikatsioonis olemas. Ka diagnoos "adipositas hypothalamicum" on mulle tundmatu. Ehk peaksite nendel teemadel mõne minust vanema kolleegiga nõu pidama - näiteks töötab meil PERH-is dr. Jaanus Kerge - kauaaegne endokrinoloogia osakonna juhataja praeguses Ida-Tallinna Keskhaiglas. Dr. Kergel on vastuvõtud ka erakliinikus ja ehk saate temaga neid vanu asju arutada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kasvu probleem

Tervist.

Sooviksin küsida, et olen 171 cm noormees, kaal ligikaudu 74-75kg, miskipärast pole aga kasv üldse lisandunud, alates 14. aastasest peale on kasv peaaegu seisma jäänud ning lisandudnud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kasvuprobleemi osas saan öelda vähe lohutavat. Teie vanuses on toruluude kasvutsoonid suure tõenäosusega luustunud ja pikkuskasvu suurendada pole enam kuidagi võimalik.
Kõigi ülejäänud ...

Loe edasi

kilpnääre

TSH 12,4, TPO- ANTIKEHAD 54, NAISTERAHVAS 40A.RAVI VEEL EI OLE.MIDA ARVATE? OLEN VÄSINUD, HIGISTAN RAHUOLEKUS.GLÜCOHEMOGLOBIIN 6,8. GTT 6,1-II 8,4.DIEET 6 KUUD. NÄITAJAD SAMAD.HARJUTAN METFORMINIGA 850X2 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH on piisavalt kõrge, et diagnooside kilpnäärme alatalitlust, mille tõenäoliseks põhjuseks on krooniline türeoidiit (TPO tiitri tõus siiski tagasihoidlik). Vajate ka asendusravi L-türoksiiniga, ...

Loe edasi

türeotoksikoos

Tere

Olen lugenud Teie vastuseid küsimustele endokrinoloogiliste haiguste kohta.
Aitäh selgituste eest, kuna need aitavad mittemeedikul oma haiguse olemusest rohkem aru saada, sest endokrinoloogi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Arvestades seda, et Teil kilpnäärme ületalitluse kaasnähuna on tekkinud ka silmaümbruse sidekoe kahjustus, on radikaalne ravi kindlasti näidustatud. Tablettravi puhul tekib isegi esialgu suurepärase ...

Loe edasi

juukste langus ja endokrinoloogilised uuringud

Tere, olen 19 aastane neiu. Enda arvates pole mul tõsiseid tervisehädasid, kuid jällegi on juuksed kohutavalt lahti. Olen ise lugenud palju selle häda kohta ja nii sattusin ka Teie lehele. Juuste väljalangemise ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Endokrinoloogiliste uuringute all mõeldakse antud juhul hormoonanalüüsi eelkõige kilpnäärmehaiguse väljalülitamiseks. Kui mure väga suur ja peres teisigi kilpnäärmehaigeid, võiks selle proovi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: