Sain ultraheli vastuse. Mida see tähendab ja kas vaja ravida? 01.03.21 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Kilpnäärme ultraheliuuring KIRJELDUS Kilpnääre heterogeennse, sõlmelise struktuuriga- viitab Hashimoto türoidiidile. Vasak sagar 1,5x,1,7x4,5 cm. Parem sagar 2x2,3x5,5cm, selles lapik 1x1,8x 2 cm piirdunud kajarikas sõlm- TI RADS 3, soovitav peennõelbiopsia kui kolle > 2,5 cm. Isthmus 2mm.
Mida see tähendab ja kas on vaja ravi?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Teil on tõenäoliselt pärilik autoimmuunne kilpnäärmehaigus - autoimmuunne türeoidiit. Sõlm kilpnäärme paremas sagaras ei ole kuigi suure pahaloomulisuse riskiga ja hetkel punkteerimist ei vaja. Küll aga oleks mõistlik korrata ultraheliuuringut 2-3 aastase intervalliga, et sõlme kasvudünaamikat jälgida.
Ravi vajate juhul kui tekib kilpnäärme talitlushäire - üle- või alatalitlus. Autoimmuunset türeoidiiti välja ravida pole võimalik - joodist pole siin küll mingit kasu, see võib koguni talitlushäire tekkimist soodustada. Kilpnäärme hormoonanalüüsi oleks edaspidi vaja teha vähemalt kord aastas - uuringud korraldab perearst.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme sõlm

Tere.
Olen 39.a tehti ultraheli kilpnäärmest ja vastus järgmine: "Isthmus 0,25 cm.Parema sagara maht 3,0cm3. Mõõdud 1,5-1,1-3,8cm.Struktuur ühtlane.Vasaku sgara maht 4,0cm3.Mõõdud 1,3-1,5-4,6cm,sagara ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Suure tõenäosusega ei ole tegemist pahaloomulise kasvajaga. Lõpliku vastuse annab sõlme punktsioonil saadud materjali tsütoloogiline uuring.
Tervitades,
...

Loe edasi

ehhogeensed kolded

Perearstilt ei saanud ma teada, mida tähendab "ehhogeensed kolded" kilpnäärme ultraheli uuringu vastusel. Kirjas olid mõõdud, mida ei mäleta, aga maht võis olla ühelpool 2,8 ja teisel pool 4,3. Kuna vereanalüüsid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegelikult soovitan hoopis taas sensitiivide poole pöörduda. Millegipärast piirduvad nad enamasti diagnostikaga, aga jätavad ravimise arstide hoolde. Paluge neil see "ehhogeensete kollete" ...

Loe edasi

Küsimused alatalitluse kohta

Tere! Pöördun jällegi teie poole, kuna olen teilt alati abi saanud ja ka südamerahu. Mul on mõned küsimused seoses kilpnäärme alatalitlusega. 1..Kas kilpnäärme alatalitlusega kaasnevad ka teised autoimmuunhaigused, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Siin siis vastused:
1. Autoimmuunsed haigused esinevad sageli mitmekaupa. Krooniline türeoidiit on neist üks kõige levinumaid. Teised livinumad autoimmuunsed haigused on vitiliigo (naha ...

Loe edasi

Analüüsi vastus

Tere!
Käisin kilpnäärme ultrahelis ja arsti juurde lähen alles mõne aja pärast. Ultraheli läbi viinud arst oli väga napisõnaline ja seetõttu ei saanudki teada, mis ja kas üldse viga on. Vastuse lehe ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vastusest võib välja lugeda, et polegi midagi viga. "Ii" tähendab "ilma iseärasusteta".
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

analüüsi vastus

Tere taas,

aitäh teile vastuse eest 21.07 (sõlm kilpnäärmes).
Sain nüüd analüüsi vastuse ja hullu tõesti ei olnud, pahaloomulisust see ei näidanud.
Kuid ega inimese hirmud ju ei ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui tsütoloogilise uuringu vastus oli healoomuline, võite rahuneda. Verelisand preparaadis on normaalne ja ultraheli kontrolli all võetud proov on piisavalt täpselt võetud õigest kohast. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: