Kilpnäärme ravim imetamise ajal 29.09.19 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere

2011a eemaldati mul kilpnäärme sagara pealt healoomuline tsüst. Sellest ajast alates käin kord igal aastal kontrollimas kilpnäärme tegevust. Näidud ja ultraheli alati korras olnud.

Olen hetkel rase ja 4. raseduskuul määras endokrinoloog hommikuse annuse 25 grammi L-türoksiini, sest TSH näit oli 3,8 ja rasedatel teadupärast on normid veidi kangemad.

Kui varem öeldi, et võin ravimi tarbimise lõpetada pärast sünnitamist, siis nüüd (raseduse 32. nädal) anti mõista, et võiksin seda edasi võtta 6 kuud pärast sünnitust. Põhjenduseks toodi, et see annus on nii väike, et see ei olegi nagu ravim ning et imetamise ajal oleks sellest ka mulle kasu. 3 kuud pärast ravimi võtmist on TSH näit 2,5. Mina olen alati aru saanud, et olen seda võtnud pigem selleks, et vältida enneaegse lapse sündi?

Tahakski uurida, et kas minul on mingit kasu L-türoksiinist imetamise ajal kui mu kilpnäärme näidud on n-ö tavainimese mõttes korras? Või võib siis kilpnääre pärast sünnitust käituda teistmoodi ja peaksin seda laskma kontrollida? Kardan seda, et ka see väike annus on äkki teinud kilpnäärme "laisaks" ning siis tõuseb näit kõrgemale kui varem.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
L-türoksiin 25 mcg on sümboolne annus ja enneaegse lapse sünni vältimisel sellest abi ei ole. Kui üldse vaja, on täiskasvanute minimaalne L-türoksiini annus 50 mcg päevas. Samas ei tee L-türoksiin ei selles ega suuremas annuses kilpnääret kunagi "laisaks". Noorte naiste ja eriti rasedate puhul lähtume enamasti ikka põhimõttest "parem rohkem kilpnäärme hormooni kui vähem". Arvan, et Teil on kõik seni hästi läinud, kuid peale sünnitust pole vähemalt sellist minimaalsel L-türoksiini annust võtta mõtet. Igaks juhuks soovitan siiski 3-6 kuud peale sünnitust kilpnäärme talitlust kontrollida. Nimelt aktiveerub immuunsüsteem peale sünnitust ja võib ka kilpnäärme hormoonid kõikuma panna.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme ületalitlus ja imetamine (2)

Tervist, kirjutasin Teile eelnevalt kilpnäärme ületalitlusest ning imetamisest. Nüüd sain rohud peale, nagu eeldasite. Pean hakkama sööma 6 tabletti päevas ning päevapealt imetamise lõpetama. Arst väitis ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Imetamist ei pea lõpetama. Imetavatel emadel kasutatakse kilpnäärme ületalitluse raviks tiotiili (propüültiouratsiili), mis jõuab rinnapiima minimaalselt, ega mõjuta lapse kilpnäärme talitlust. ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

Tere, sünnituse järgselt tekkis mul kilpnäärme ületalitlus, mida soovitati ravida Tiotiliga. Kindlasti paluti enne ravikuuriga alustamist lõpetada imetamine, mis kahjuks ei taha kuidagi õnnestuda. Laps ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Türeostaatiline (kilpnäärme talitlust pärssiv) ravi ei ole rasedatel ja imetavatel emadel vastunäidustatud. Valikpreparaadiks on tiotiil, mis läbib merkasoliilist vähemal määral platsentaarbarjääri ...

Loe edasi

mercazoliil ja rasedus

Tere

Mulle määrati kilpnäärme tõttu mercazoliili ravi. Siis selgus, et olen 4 nädalat rase. Ravimit olin tarvitanud 3 nädalat. Missugused on väljavaated? Kas ravim võib olla loodet jäädavalt ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Väljavaated on head. Tõenäoliselt kulgeb rasedus normaalselt ja sünnitate terve lapse.
Merkasoliil asendatakse Teie raviarsti poolt tõenäoliselt siiski tiotiiliga, mis läbib platsentaarbarjääri ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitlus

Olen 26 aastane naine. Eile sain teada, et mul on vähene kilpnäärme ületalitlus. Vereanalüüs tehti selle tõttu, et tundsin end väsinu ja jõuetuna, esines ka südamekloppimist. Sünnitasin 4 kuud tagasi. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt on Teil ikka üks ja seesama autoimmuunne kilpnäärmehaigus, mis ilmnes esmakordselt murdeeas ja on andnud peale sünnitust ägenemise. Päris välja ravida seda haigust pole võimalik ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: