Kilpnääre analüüside vastuse kõrged 05.11.20 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,
Täna andsin verd ja minu kilpnääre analüüsid natuke tõusnud võrreldes eelmise aasta analüüsidega: P-TSH 2,04 ,P-fT4 18, P-fT3 5,3, P-TPO 180. Eelmised näitajad olid: P-TSH 0,75, P-fT4 18, P-fT3 4,8, P-TPO IgG 186. Kõige rohkem mind muretseb TPO väärtus. Ta on kõrge juba aasta. Kas ma pean midagi ette panema ja endokrinoloogile minema või on vaja lihtsalt edasi jälgida? Aegsasti suur tänu teie vastuse eest.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Ka Teie selle aasta hormoonanalüüsid on täiesti korras ja muretsemiseks põhjust ei ole. TPO väärtust pole mõtet rohkem määrata kui üks kord elus. Kõrge antikehade tiiter kinnitab autoimmuunse kilpnäärmehaiguse diagnoosi ja see jääb Teil normist kõrgemaks terveks eluks. TPO kõikumistel mingit kliinilist tähendust ei ole ja selles osas ei pea ka midagi ette võtma. Edaspidi võiks iga-aastaseks kontrolliks määrata üksnes TSH ja FT4 - sellest piisab, et kilpnäärme talitlusest ülevaadet saada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Küsimus

Kas selliste kilpnäärme proovide vastustega saaks seostada südamepekslemist? Kui proovid on korras, aga kilpnääre veidi suurenenud (sellele viitas augusti kuus perearst, ise aru ei ole saanud) siis mis ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärme analüüsid on täiesti korras ja südamepekslemist ei saa kilpnääre Teile kuidagi põhjustada.
Kui perearst katsudes arvab, et kilpnääre on suurenenud, oleks ultraheliuuringule ...

Loe edasi

Kilpnäärme vasak sagar

Tere,

Sain digiloost kätte kilpnäärme vasakust sagarast võetud analüüside vastuse mille kirjeldusest ma ise midagi välja lugeda ei oska, et mis toimub:

PNB,4 klaasi. Rohke veri,vähene ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie poolt ära toodud tsütoloogia vastus soovitab mõne aja möödudes (1 aasta möödudes) kilpnäärme ultraheliuuringut korrata ja kui sõlm, mida punkteeriti, on selle aja jooksul suurenenud või ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere!

Sain kilpnäärme analüüside vastused. Kas peaksin muretsema?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tehtud analüüside alusel on tegemist kilpnäärme mõõduka ületalitlusega. Võtke palun ühendust oma perearstiga.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Rasedus ja kilpnääre

Tere.
Mul on selline mure, nimelt on mul kolmas rasedus ja hetkel 27 nädal, ning tänu halbadele maksanäitudele tuli välja et ka kilpnääre on korrast ära. Ultrahelis selgus, et kilpnääre suurem ja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil on autoimmuunne kilpnäärmehaigus ja tagasihoidlik ületalitlus, mis küll ei tohiks olla põhjuseks maksanäitajate muutusele. Arvan, et ka beebile ei tohiks see halvasti mõjuda. Raseduse ...

Loe edasi

kilpnääre

Tere.soov teada oma analüüside vastustest..TSH 4,34 FT 4 13,26 TPO-Ak 172kU/l. Perearst ei öelnud midagi ..Väike mure hingel.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Analüüside alusel on tegemist kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga - seda näitab kõrgenenud TPO-AK tiiter. Hormoonanalüüsid TSH ja FT4 on korras - kilpnääre talitleb normaalselt, ala- ega ...

Loe edasi

kilpnääre 45a naine

Kas peaksin muretsema kui kilpnäärme analüüside vastused tulid sellised?
TSH 2,19 mIU/l Ref. väärtus 0,40-4,00
FT4 18,09 pmol/l Ref. väärtus11,5-22,7
TPO-Ak 35 kU/l Ref. väärtus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Muretsemiseks ei ole põhjust. Teie kilpnäärme talitlus on normis ja kilpnäärmevastaste antikehade tiiter madal. Kilpnääre ei ole Teie vaevuste põhjuseks.
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärme antikehad

Mida tähendab, kui antikehade näidud on kõrged?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnääre on eemaldatud osaliselt ja jääkkoe vastu genereerib immuunsüsteem endiselt antikehi. Iseenesest pole muretsemiseks põhjust, kui Teil ei ole kilpnäärmehaigusest tingitud silmakahjustust. ...

Loe edasi

Hüpotüreoos ja jood

Tere!
Mul on selline küsimus, kas vastab tõele, kui on kilpnäärme alatalitlus (saadakse L-Thyroxini ravi, 75 mcg päevas), siis tuleb välitida joodi nagu tuld ja ei tohi kasutada joodeeritud soola? ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui tegemist on asendusravi vajava kilpnäärme alatalitlusega, pole joodi küll enam vaja karta. Teie kilpnääre ei tööta niikuinii, jood ei saa siin enam kuidagi rohkem kahju teha. Ka joodisisaldavat ...

Loe edasi

kilpnääre alatalitus

Tere,
olen 38.a naine. Jaanuaris mul eemaldati kilpnääre, sellest ajast saan L-türoksiini. 1,5 kuud sain 100mg. Tulemus TSH-26,5. Arst suurendas 150mg peale. Võtsin seda kahe kuu jooksul. Tegin perearsti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH väärtused on tõepoolest liialt kõrged ja peate taas endokrinoloogiga konsulteerima. Vahepeal võite tõepoolest tõsta L-türoksiini annust 200 mcg-le päevas. Kuna Teie kilpnääre on eemaldatud, ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere!


Pöördun Teie poole järgmise küsimusega. Peale rasedus peetumist saatis naistearst mu kilpnäärmega kontrolli. Praeguseks olen käinud kahe erineva asrti juures. Võetud on ühed ja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Analüüside erinevust ei oska kommenteerida. Nädala jooksul kilpnäärme normtalitlus tõenäoliselt ületalitluseks ei muutu, kui just suur kogus joodi pole organismi sattunud (näiteks röntgen- ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: