TSH rasestumisel 17.02.20 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere! Oleme abikaasaga kohe 2a üritanud pesamuna saada (eelnevad lapsed ühised, noorim 4a), seni tulemusteta. Arst peale positiivse ureaplasma proovi (saime mehega mõlemad novembris ravi) midagi leidnud ei ole. Mind ennast paneb aga muretsema TSH näit - eelmise aasta märtsis 3.694 ja oktoobris 4.451. Kui küsisin, ka see ei peaks rasestuda soovijal alla 2.5 olema, siis tema nii ei arva. Mis seisukoht teil on?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kui rasestumine pole 2 aasta jooksul õnnestunud, oleks asjakohane pöörduda viljatusprobleemidega tegeleva spetsialisti poole - kõigis suuremates naiste nõuandlates nii Tallinnas kui Tartus on sellised spetsialistid olemas. Kui TSH jääb normivahemikku ja patsiendil autoimmuunset kilpnäärmehaigust ei ole (kilpnäärmevastaste antikehade tiiter on madal), ei ole TSH näidu korrigeerimine vajalik. Kui patsiendil on autoimmuunne kilpnäärmehaigus (kilpnäärmevastaste antikehade tiiter on kõrge) või ta saab kilpnäärme alatalitluse tõttu asendusravi L-türoksiiniga, võiks taotleda TSH näitu vahemikus 1-2,5mIU/l. Näit peaks olema ka eelnimetatud vahemikus, kui planeeritakse IVF-i. Soovitan asja arutada viljatusküsimustele spetsialiseerunud günekoloogiga ja selgitada, millised abinõud Teid konkreetselt aidata võiksid.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme alatalitus? Raskus rasestumisel.

Tere! Kas on võimalik, et mul on kilpnäärmega probleeme kui viimase aasta jooksul on tehtud TSH vastuseks 4,2 ja 8,9 ja 6,5 (2 nädalat tagasi), perearst suunas endokrinoloogi juurde aga aja sain 1,5 kuu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie TSH väärtused oin normi ülemisel piiril või veidi üle selle. Ei saa päris hästi aru, miks neid aasta jooksul kolm korda on tehtud, kui sellele pole midagi järgnenud. Vajalik oleks teha ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja raseduse katkemine

Tere!

2014 aasta novembris diagnoositi kilpnäärme alatalitlus. TSH näit oli 36. Alustasin Ravi 50 mg L-Thyroxin tablettidega.
Veebruaris uus vereproov, kus TSH oli langenud 24 peale. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Arvan, et L-türoksiini annuse suurendamata jätmine ei olnud raseduse katkemise põhjuseks, kuna nädal enne rasedusest teada saamist oli TSH ideaalses vahemikus (1-2,5 mIU). Ideaalse TSH puhul ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere! Mis vaegusi võib tekitada kilpnäärme alatalitus? Näit oli 7,78 ja arst alles 28.10

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 7,78 mIU/l viitab algavale tagasihoidlikule alatalitlusele, mis veel olulisi vaevusi ei põhjusta. Samas võib juba tagasihoidlik alatalitlus pärssida viljakust ja olla rasestumisel ohuks ...

Loe edasi

TSH tase ja rasestumine

Tere. Olen proovinud saada paar aastat teist last. Eemaldatud on kilpnäärme mõlemad sagarad 10 aastat tagasi ja määratud on asendusravi L-tyroksin 100. Naissuguhormoonide analüüsid on korras, tasakaalus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vähene ületalitlus (ka asendusravi vähene üleannustamine) rasestumisel takistuseks ei ole, ka loote tervisele ei ole see ohtlik. Kui ovulatsioonid toimuvad, peaks hormonaalselt kõik korras ...

Loe edasi

Kilpnääre probleemiks rasestumisel?

Tere. Käisin verd andmas, esimeses proovis oli TPO 90. Arst saatis täpsemat verd tegema, tulemus: fT4 - 11,6, fT3 - 7,76 ja TSH 1,80. Mida see ütleb? fT3 on liiga kõrge, selle loen välja, selle max on ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist ei ole ei ala- ega ületalitlusega. Kilpnäärme talitlus on normis ja kilpnääre ei ole mitterasestumise põhjus.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

rasedus ja kilpnääre

Tere. Mul on diagnoos E04 muu mittetoksiline struuma e hõõtsik. Kuidas on see seotud rasestumisega, kuidas võib mõjuda rasedusele, kas võib tekitada raskusi rasestumisel???

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Diagnoos E04 tähistab kilpnäärme suurenemist ilma hormonaalsete häireteta. Rasestumist ei mõjuta see kuidagi.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

Tere!
Soov oleks teada saada, mida need andmed minu kohta siis näitavad.
TSH 22,800 mIU/L; TPO Ak >1000IU/ml
Olen 32 a. Kasv 157cm ja 59kg
kunagi 22a oli ka probleeme kilpnäärme ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Andmed Teie kohta näitavad tõenäoliselt ikka sedasama, mida nad näitasid ka 10 aastat tagasi. Teil on kilpnäärme alatalitlus, mille põhjuseks on krooniline autoimmuunne türeoidiit. Asendusravi ...

Loe edasi

Tere!

Käisin uuringutel ja näidud sellised:
FSH 7,25
LH 3.44
Testost 0.84
THS 23,460

Sain teada, et on kilpnäärme alatalitus. Mida ma peaksin veel teadma, selliste näitude ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 23,46 mIU/l on oluliselt normist kõrgem (norm 0,4-4,0) ja viitab tõepoolest kilpnäärme alatalitlusele. Täpsustamiseks on vajalik ka FT4 (FT3) ja antikehade määramine - tõenäoliselt selgub ...

Loe edasi

raseduse peetumine

Seoses raseduse peetumisega, tegi geneetik mulle kilpnäärme analüüsi, kus oli halb näitaja Anti-TPO-ak-935,0 IU/ml. Mida tee tulemus tähendab, kas see võis olla peetumise põhjuseks ja kas see on takistuseks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ühe ensüümi (peroksüdaasi) vastaste antikehade tiitri tõus on kroonilise autoimmuunse türeoidiidi tunnuseks. Kui samal ajal kilpnäärmehormoonid on korras s.t. näärme talitlus pole ...

Loe edasi

hormooni puudulikkus

kas kilpnäärme hormooni puudulikkus võib olla põhjuseks mitte rasestumisel?

siilike

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võib, kuid ei pruugi.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: