Alatalitlus 16.01.20 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere

Käisin paar aastat tagasi vereanalüüse andmas, et kontrollida üleüldiselt kas kõik korras. Tuli välja, et kilpnäärme näidud ei olnud korras (alatalitlus). Mingeid sümptomeid ei olnud eelnevalt. Perearst määras mulle L-Thyroxini, üle päeva üks tablett. Sai korda ja siis mõne aja pärast vereanalüüse andes oli uuesti korrast ja siis pandi 1 tablett päevas annuseks. Sellest ajast peale olen iga poole aasta tagant kontrollis käinud ja analüüsid alati normi piires kuid tablettide ära jätmist või väiksema annuse muutmise osas muudatusi ei ole. Mingeid sümptomeid pole kordagi esinenud.

Kas ongi reaalne, et ma ei saagi enam kunagi nendest tablettidest lahti? Kas endokrinoloogias tehakse kuidagi põhjalikum uurimine?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Suure tõenäosusega peate L-türoksiini võtma kogu ülejäänud elu. Kilpnäärme alatalitlus on tavaliselt pöördumatu v.a. sünnitusjärgsel perioodil ja alaägeda kilpnäärme põletiku korral. L-türoksiin ei ole tegelikult "ravi", vaid puudu jääva kilpnäärmehormooni "asendus" s.t. sünteetilist kilpnäärme hormooni antakse sellevõrra, milline on Teie kilpnäärme funktsionaalne puudujääk, et hoida kilpnäärme hormooni sisaldus veres normi piires. Kilpnäärme alatalitluse sümptomid on tagasihoidlikud ja mittespetsiifilised - ehk võiks neid kokku võtta väljendiga "vananemine kiirendatud tempos". Lihtsalt tekivad tursed, nahk muutub kuivaks, juuksed hõrenevad, kaalu lisandub, kõht jääb kinni, südametegevus aeglustub, tasapisi süveneb väsimus ja külmatunne, veresooned lupjuvad jne. jne. Kõik toimub vaikselt ja aeglaselt, valu ega kiirelt halvenevat enesetunnet ei esine. Kilpnäärme alatalitluse tekkimise põhjuseks on enamasti autoimmuunne kilpnäärmehaigus, mida välja ravida ei ole kahjuks võimalik.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme alatalitlus ületalitluseks

Tervist!
Kas ja kuidas on võimalik kilpnäärme alatalitlus ületalitluseks muuta?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere
Mul on diagnoositud kilpnäärme alatalitlus. Arst ütleb, et ma ilmselt jään kogu eluks tablette võtma. Aga kas mingisugust muud ravi sellele haigusele ei ole? Nii et saaks tablettidest vabaks? ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, tõepoolest on kilpnäärme alatalitlus enamasti pöördumatu seosund. Mingit muud ravi peale sünteetilise kilpnäärmehormooni olemas ei ole (ei aita ei taimed, ei vitamiinid, ei nõidus ega ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere. Käesoleva aasta märtisis avastati mul kilpnäärme alatalitlus, viimane vereproov näitas TSH 1,756mU/l, mis iseenesest on ju väga hea (võtan iga päev L-Thyroxini 100mcgx1), kuid hoolimata sellest on ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui hormoonanalüüs on korras, on asendusravi annus paigas ja ka enesetunne peaks olema hea. Suure tõenäosusega ei ole Teie vaevuste põhjuseks kilpnäärme alatalitlus. Tuleb otsida teisi põhjuseid.
Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Kas tohin ise katkestada ravimi kasutamise, kuna kaal kasvab suure kiirusega, aastas 15kg?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan siiski enne asendusravi katkestamist nõu pidada selle ravi määranud arsti või oma perearstiga ja teha ka hormoonanalüüs. Võib-olla on kaalutõusu põhjuseks hoopis ebapiisavalt kompenseeritud ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere,

Kas on võimalik, et vanuril tuleb kilpnäärme alatalitlus iseenesest ja ta võib magada end koomasse. Teie vastust ootama jäädes...80 aastase vanuri tütar

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitlus kujuneb pika aja jooksul (kuude või aastate jooksul)tasapisi. Selle põhjuseks on krooniline autoimmuunne türeoidiit, mis võib aastakümneid kulgeda varjatult ja vaevustevabalt. ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus .


Tere !


Kas kilpnäärme alatalitluse puhul võib solaariumis päevitada
ja suvel päikest võtta ?


Lugupidamisega
Asty



Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, võib.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

Tere.Minul jäid ,,päevad,,tulemata ja pöördusin arsti poole,sest oleme proovinud rasestuda.Siis selgus,et mul on alatalitlus TSH 7,1 ja T4 11.Olen väga mures kas on vöimalik yldse lapsi saada.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil on kergekujuline kilpnäärme alatalitlus, mille põhjuseks on tõenäoliselt autoimmuunne türeoidiit. Olulisi vaevusi selline tagasihoidlik alatalitlus ei põhjusta, kuid võib siiski mõjutada ...

Loe edasi

minjeer

Tere.
Mida kujutab endast haigus minjeer ? Alles hiljuti tabas mind minjeeri hoog. (arsti poolt kindlaks määratud)
Peale selle on mul ka kilpnäärme alatalitlus.
On need kaks haigust omavahel ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei tunne ma sellist tõbe nagu "minjeer". On olemas migreen (auraga peavalu) ja on olemas Meniere`i haigus (pearinglus, kuulmislangus ja "kohin" kõrvus, mis on seotud sisekõrva kahjustusega). ...

Loe edasi

kilpnäärmealatalitlus

Kas kilpnäärmega on raskem rasedaks jääda .Mul on endal kilpnäärme alatalitlus ja olen juba tükk aega üritanud rasestuda aga ei õnnestu.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnääre on olemas kõikidel naistel ja enamus rasestub ...
Nali naljaks, kuid kui Teil kilpnäärme alatalitlus on asendusraviga piisavalt hästi kompenseeritud (hormoonanalüüs normis), ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

Tere!Minul avastati tsüstid,neid ei opereeritud vaid tehti hormonaalne uuring ja leiti,et on kilpnäärme alatalitlus,kas see võib takistada rasestumist?Kuidas saab kilpnäärmel olla seos rasestumisega?Tänan

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tsüstid kilpnäärmes rasestumiset ei takista. Kui aga on tegemist alatalitlusega, siis kilpnäärmehormoonide vaegus mõjustab kogu organismi. Kilpnäärme alatalitlus ehk hüpotüreoos võib tõepoolest ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: