Kas alatalitus? 08.11.19 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere dr. Ambos

Palun teie abi analüüsi tulemuste tõlgendamisel.
Olen 36. aastane naine ning näitajad on järgmised:
TSH 5.39 (0.40 - 4.00 mIU/l)
fT4 14.00 (11.5 - 22.7 pmol/l)
TPO IgG 42 (<60 kU/l)

Juunis 2019 oli TSH 4,2 ja novembris 2018 - 7,2. Mul on 1,4 aastane laps ning raseduse ajal oli TSH normis.

Kas on põhjust pöörduda endikrinoloogi juurde, et määrata ravi või tuleks TSH näidu jälgida ning hetkel ravi pole vaja?

Ette tänades

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
TSH minimaalne tõus annab sageli märku autoimmuunsest kilpnäärmehaigusest. Kuigi peroksüdaasi vastaste antikehade tiiter on madal, pole see ainus antikehade liik, mida määrata saab. Arvestades Teie sugu ja vanust soovitaksin küll kõigepealt oma perearstile pöörduda ja kui ta ei soovi Teid ise jälgida, võiks ta suunata Teid endokrinoloogi vastuvõtule. Seal siis otsustatakse ka ravi vajaduse küsimus.
Tervitades,
dr. Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

alatalitus ja hormoonspiraal

Tere
Kas kilpnäärme alatalituse korral on sobiv paigaldada hormoonspiraal? Mul on Mirena olnud pisut üle aasta ja samast perioodist algas oluline juuste väljalangemine, lausa alopeetsiale kalduv. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitlus (eelkõige hästi kompenseeritud alatalitlus) ei ole vastunäidustuseks hormoonspiraali paigaldamisele. Kas juuste väljalangemisel hormoonspiraaliga mingi seos on, ei oska ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalituse kaebused

Tere,
Lasin omal algatusel laboris analüüsid teha Kilpnäärmele ja tulemused:
TSH 4,38
FreeT3 4,2
FreeT4 15,1
Anti thyroglobulin ja TPO antibody negatiivne
Kaebused: ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui antikehade tiiter on madal, ei ole TSH minimaalse tõusu puhul L-türoksiini määramises ühtset seisukohta. Soovitan pöörduda endokrinoloogi vastuvõtule (kasvõi erakliinikusse) ja probleemi ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitluse määramine

Tere.

Mind huvitab, kuidas diagnoositakse kilpnäärme alatalitust. Kas TSH tulemused on piisavad, et otsustada kas kilpnääre funktsioneerib normaalselt? Minu S-TSH 1.28 mU/l, muid analüüse ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme talitlushäiret (nii üle- kui alatalitlust) diagnoositakse just nimelt kilpnäärme hormoonanalüüside alusel. Kui hormoonid on korras, on talitlus normis. Normaalsete hormoonväärtustega ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitus

Kas on võimalik kilpnäärme alatalitust ravida või parandada muude vahenditega, kui kilpnäärme hormooniga?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitlus on enamasti pöördumatu ja seda ravida ei ole üldse võimalik. Võimalik on üksnes asendada puuduvat hormooni suukaudu võetava sünteetilise analoogiga, et hoida organismis ...

Loe edasi

alatalitus ja massaaž

Tere,
Mul on kilpnäärme alatalitus ning küsimus, kas ma tohin siis minna laavakivide massaaži? Tean, et nt aroomimassaaž on keelatud. Ning siinkohal ka küsimus, kas on veel olemas protseduure, millest ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitluse puhul on lubatud nii aroomimassaaz kui laavakivide massaaz. Tegelikult võib kilpnäärme alatalitlusega patsient elada täiesti tavalist terve inimese elu. Ainsaks tingimuseks ...

Loe edasi

kilpnääre

Kas kilpnääre võib alatalituse korral ka mitte minna suuremaks või väiksemaks? Mille järgi saab aru, et kilpnääre on läinud väiksemaks kas kilpnääre saab mõõtmetelt olla alla normi?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnääre võib alatalitluse puhul minna nii suuremaks kui väiksemaks. Kilpnäärme mahuliseks hindamiseks kasutavad arstid ultraheliuuringut, kogenud arst võib kilpnäärme suurenemist või vähenemist ...

Loe edasi

kas südames häda või siiski kiplnäärmes

pöördusin endokrinoloogi poole südame kiirete löökide tõttu - 105 lööki minutis ka rahuajal. Avastati kilpnäärme healoomuline kasvaja (välispidine). Endokrinoloog ütles, et mul ei ole kilpnäärme üle-ega ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui hormoonanalüüs oli korras, on kilpnäärme talitlus normis ja healoomulisel kasvajal pole mingit seost südamepekslemisega.
Lõikuse suhtes võite ise otsuse teha, kas ja millal. Kui ...

Loe edasi

alatalitus

Kas kilpnäärme alatalitus võib tekitada nägemise nõrgenemist, jõuetust (nii, et kõndidagi raske), hirmuhoogusid st kas alatalituse puhul esineb koomataoline seisund nagu suhkruhaiguse puhul?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitlus võib põhjustada jõuetust, kuid ei mõjuta nägemist ega tekita hirmuhooge. Alatalitluse tunnusteks on pigem apaatia, unisus, külmakartlikkus, tursed, häälemuutused. Koomat ...

Loe edasi

kilpnääre

Tere!
Kas te oskate öelda midagi nende toidulisandite kohta: Imovin 07 ja Vitasil- Se.
Põen kilpnäärme alatalitust ja arst kirjutas mulle need.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei oska nende toidulisandite kohta midagi öelda. Kas arst tõepoolest kirjutas Teile need välja? Kilpnäärme alatalitluse puhul on oluline võtta piisavas koguses L-türoksiini, et hoida kilpnäärmehormoonide ...

Loe edasi

Tere,

Lugesin, et kilpnäärme ületalituse tuhul ei tohi päevitada, kuid kas kilpnäärme alatalituse puhul päevitamine ja solaarium on lubatud?

Ette tänades,
Ele

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, on lubatud. Kilpnäärme alatalitluse puhul siin kitsendusi ei ole.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: