Vaktisneerimine 23.01.22 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere.
Põen kilpnäärme alatalitust ja adissoni tõbe.
Kas on soovituslik vaktsineerida või mitte?
Eri arstid erinevatel seisukohtadel.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Vaktsineerimisele vastunäidustust ei ole. Pigem on soovitav vaktsineerida.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnääre

Kilpnäärme analüüsid korrastära,TSH Alla normi
<0,01,FT4 25,2pmol/l,TPO IgG 35,7kU/l ,mis peab tegema et normisaada näidud .

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Analüüsid näitavad, et kilpnäärme ületalitlus on tagasi. Esialgu ei ole teha muud, kui tuleb uuesti thyrozoli tablette võtma hakata. Edaspidi võiksite oma arstiga arutada, kas näiteks radiojoodravist ...

Loe edasi

Madal veresuhkur

Tere!

Varasemalt on mul veresuhkur alati korras olnud. 2023a sügisel tegin glükoositaluvuse testi ja diagnoositi PCOS ja insuliini resistentsus. Praeguseks kasutan igapäevaselt metformini ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegelikult ei tohiks kumbki ravimitest - ei metformiin ega rybelsus - mistahes annuses veresuhkrut nii madalale langetada, et see enesetunnet halvendaks. Küll aga võib rybelsus langetada vererõhku ...

Loe edasi

Kilpnäärme

Tere!
Tegin ultraheli.
Palun, seletage, mida peab edasi teha?
Kilpnäärme UH - uuring. Saateinfo: Z03.9 Jälgimine täpsustamata kahtlustatud haiguse või seisundi suhtes.
Kilpnäärme ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ultraheliuuringul on Teie kilpnääre minimaalselt suurenenud eelkõige parema sagara arvel (kogumaht 20,8ml). Mõlemas sagaras on sõlmelisi muutusi. TIRADS 4 ja 5 on nn. kõrgema riski sõlmed võimaliku ...

Loe edasi

Prolaktiin ja makroprolaktiin kõrge

Tere!

Minul on leitud aastal 2022 kõrgenenud prolaktiini ja makroprolaktiini. Prol - 652 mU/L, Makroprol - 58%. Öeldi, et pole suur viga - rasestuge. Rasestusin, kui rasedus lõppes lapse südametöö ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegelikult on Teil bioloogiliselt aktiivse s.t. toimiva prolaktiini tase normaalne. Nimelt on makroprolaktiin bioloogiliselt inaktiivne variant (ei toimi) ja kui seda on 58% kogu prolaktiini ...

Loe edasi

Kilpnäärme näitajate vereanalüüs

Tere!

Minu 2023. a kilpnäärme näitajate vereanalüüs oli veidi paigast:

TSH 1,82 mU/L
ALAT 13 U/L
Kreatiniin 85 µmol/L
eGFR (Crea, CKD-EPI) 79 mL/min/1,73m2

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie analüüsi kolm esimest näitajat (ALAT, kratiniin ja eGFR) kilpnäärmesse ei puutu. ALAT on üks maksaensüüm, kreatiniin ja eGFR näitavad neerufunktsiooni. Kilpnäärme hormoonanalüüsid (TSH, ...

Loe edasi

Türeoidperoksüdaasi vastased antikehad

Tere,

Kuna juba pikemat aega langevad juuksed välja, siis sai tehtud analüüsid ning tekkis küsimus TPO näidu kohta, mis on normist kõrgem. Kas see võib vihjata kilpnäärme üle/alatalitlusele? ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TPO IgG kõrge tiiter on autoimmuunse türeoidiidi marker. Ei üle- ega alatalitlusele see ei viita, küll aga riskiseisundile - Teil on tavapärasest oluliselt kõrgem kilpnäärme talitlushäire risk. ...

Loe edasi

Suurenenud kilpnääre.

Kui ultraheli uuringuga sain sellise tulemuse ja vaevused kestavad, kas peaks kiiresti minema endokrinoloogi vastuvõtule?
Kilpnääre suurenenud, ilmselt kasv ka retrosternaalsele. Kilpnäärme parema ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ultraheliuuringul selgus sõlmeline struuma, mis on keskealiste naiste puhul üsna tavapärane. Kilpnäärme maht pole kuigi suur - 19ml, kuigi võib-olla ei suudetud retrosternaalsele ulatuvat osa ...

Loe edasi

Kõrge Türeoglobuliini IgG

Millele võiks viidata kõrge TP IgG, kui TPO IgG on nomi piires? Teised analüüsid :
TSH 9.18 mIU/l
FT3 4.05 pmol/l
FT4 11.2 pmol/l
reverse T3 35,50 €
Türeoglobuliini IgG16.5 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Nii TPO IgG kui ka Tg IgG viitavad autoimmuunsele türeoidiidile, ükskõik kumb nendest (või ka mõlemad) on normist kõrgem. Teil on lisaks normist kõrgem TSH, mis viitab juba ka autoimmuunsest ...

Loe edasi

Insuliiniresistentsus

Tere!

Sooviks kontrollida, kas mul on või ei ole insuliiniresistentsust ega eeldiabeeti. Vaatasin, et on olemas selline test nagu glükoosi taluvuse proov (GTT) kuid ei saanud aru, kas seda ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Eeldiabeedi diagnoosimiseks kõlbab GTT päris hästi. Arvan, et seda proovi tehakse erakliinikutes küll, kuid tõenäoliselt peab selleks üldarsti või sisearsti vastuvõtule minema, kes siis proovi ...

Loe edasi

1a10k lapse kasv

Tere,

Mure: 1a10k poisslapse kasv on viimased 6 kuud olnud muutumatu.

Lapse sünnipikkus: 54 cm (kaal 4kg)
Laps kasvas 1eluaasta jooksul vastavalt kasvukõverale.
07/2022- ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Lapse kasvu pärast muretseda ei ole põhjust. Kui panin lapse kasvugraafikule, siis aastaselt oli see 90 protsentiili joonel st keskmisest märgatavalt pikem. 1 a 4 kuu vanuses oli kasv ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: