L-türoksiini liiga suur doos? 07.03.19 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,

Mul on kilpnäärme alatalitus, võtan l-türoksiini igapäevaselt üle 10 aasta. Umbes 6-7 kuu eest käisin endokrinoloogi vastuvõtul ning kuna proovid polnud korras määrati mulle 100mg asemel 200mg igapäevaseks võtmiseks. Nüüd paar nädalat tagasi hakkasin kaelas tundma kerget poomistunnet, ebamugav on neelatada. Kas on võimalik, et ravimi doos sai liiga suur? Või ei saa liiga suur ravimi doos sellist süptomit põhjustada ja asi on milleski muus? Panin juba ka endokrinoloogi juurde aja, kuid see on alles mai alguses.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Asendusravi annuse adekvaatsuse üle saab otsustada ainult hormoonanalüüsi alusel. Tunde järgi seda teha ei saa. Samas ei tohiks isegi L-türoksiini üledoos põhjustada neelamisraskust ega "poomistunnet" - pigem võiks see põhjustada ärevust ja südamekloppimist. Kui vaevused püsivad, võib ka perearst analüüsid igaks juhuks ära teha.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

kilpnaare

Tere paevast!
Suured tanud vastuse eest1
Proovin nyyd need analyysid siis kija panna
TULEMUS NORMVAARTUS
S-TSH ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Nüüd siis ka vastus. Tehtud analüüsidest ainult üks puudutab kilpnäärme talitlust ja see on TSH - 0,05 mIU/l (norm 0,4-4,0). Seega siis on TSH normist madalam ja viitab alatalitluse ravimi ...

Loe edasi

Asendusravi

Tere!
okt.2013 eemaldati mul täielikult kilpnääre ja määrati asendusraviks L-Thyroxin. 2014 a-detsembris (annus 125 mikrogrammi) näitas TSH proov 8,2, kahjuks FT4 enam ei mäleta. Annus suurendati ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuna viimastes tehtud analüüsides on Teil TSH kas normi alumisel piiril või koguni veidi alla normi, aitab L-türoksiin Teid hormoonasenduse osas vägagi hästi. Pigem võib kaaluda, kas L-türoksiini ...

Loe edasi

Kilpnäärme tsh ja rasestumine

2003 a on mul eemaldatud mõlemad kilpnäärme sagarad kuna ühelt poolt leiti pahaloomuline kasvaja, asendusraviks on määratud L-tyroksin 100. 2004 sain esimese lapse probleemiteta, tervisega probleeme ei ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuna Teie põhidiagnoosiks on kilpnäärmevähk, kehtivad Teile asendusravi osas veidi teised ettekirjutused kui lihtsalt alatalitlusega patsientidel. Sagedamini esinevad kilpnäärmevähi vormid ...

Loe edasi

Thyroxini annusest.

Tere!
Mul on selline mure, et septembri alguses tehtud vereanalüüs TSH näitajale oli <0, 05. Enne seda olid näitajad 4, 2,4 ja 1,19. Võtsin siis 2 tbl türoksiini. Nüüd määras perearst 1,5 tbl. Millalgi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõigepealt, kui suur on toimeaine kogus tablettides, mida võtate? Tõenäoliselt on tegemist 50 mcg-ste tablettidega ja 2 tabletti päevas oli seega 100 mcg L-türoksiini. Kui Teie TSH pole olnud ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus raseduse algusjärgus

Tere! Mul oli embrüo siirdamine 18. nov,eile käisin siis arstil ja on tekkinud lootemuna ja rebukott, aga loodet veel näha pole. Mure on selles, et võtan praegu 100mq L-Thyroxini päevas ja seda juba pea ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui olete viimasel ajal võtnud L-türoksiini 100 mcg päevas ja selle foonil on hormoonanalüüsid olnud septembris korras, ei ole põhjust annust nii varases järgus muuta. Kui rasedus on tekkinud, ...

Loe edasi

Thyroxini annusest

Tere! Augustis oli TSH näitaja 6,7. Thyroxini võtsin siis 1 tbl päevas. Septembris oli vaja tõsta annust. Siis perearst määras 1,5 tbl, kuna oli IVF, mis kahjuks ebaõnnestus. Paari kuu pärast pidin minema ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kas annus on väike, suur või paras, näitab hormoonanalüüs. Enesetunde alusel ravi korrigeerimist ma õigeks ei pea. Viimastel öödel tekkinud unehäiretel on tõenäoliselt muu põhjus - Teie kirjast ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus muutunud ületalitluseks

Tere! Pool aastat tagasi avastati mul kilpnäärme alatalitlus. Algul oli TSH 10, alates sellest ajast olen võtnud naistearsti poolt määratud L-Tyroxini, alguses 50mq, kuna TSH langes arsti arvates liiga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tekkinud on väike segadus L-türoksiini annustamisel ja see juhtubki, kui TSH-d mõõdetakse ja ravi korrigeeritakse liialt lühikeste intervallidega. TSH muutub kuude jooksul ja sagedamini kui ...

Loe edasi

kilpnäärme talitus

2006 novembris oli mul kilpnäärme ületalitus ja mulle määrati ravi Merkazolil 6 tbl +0,25 l-thyroksin. Tasapisi vastavalt analüüsidele on tablettide kogus vähenenud. Praegu võtan 1+1 ning 0,25 thyroksini, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hormoonanalüüside tulemuste alusel on tegemist tagasihoidliku ravist tingitud alatalitlusega. Soovitan merkasoliili annust vähendada 1 tabletile päevas ja L-türoksiini annust suurendada 50 ...

Loe edasi

tsh

Mul on kilpnäärme alatalitus, TSH oli väga kõrge, üle 50. Määrati ravi L-thyroxiiniga, 50 mg päevas. See jäi püsivaks päevaseks annuseks. 50 ei ole väga suur annus. Kas sellest võib järeldada, et mul on ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH väärtus 50 mIU/l näitab väljendunud kilpnäärme alatalitlust. Kui kaua alatalitlus kestnud on, selle alusel ei selgu. Tavaliselt kulub väljendunud alatalitluse adekvaatseks kompenseerimiseks ...

Loe edasi

kilpnäärmealatalitlus ja rasedus

aastaid tagasi diagnoositi mul kilpnäärme alatalitlus. saan levotüroksiiniga pidevat asendusravi. nüüd plaanin last saada. milline on kilpnäärme alatalitluse mõju rasedusele? internetist olen lugenud, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui olete L-türoksiini korralikult võtnud ja selle foonil on kilpnäärmehormoonid korras olnud (TSH 2-3 mIU/l on normi piires), võite julgesti järelkasvule mõelda. Kontrollile pöördute siis, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: