L türoksiin tervele naisele rasestumise eesmärgil 13.11.17 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Oleme üritanud last saada pea 10 kuud. Tehti kilpnäärme proovid, kõik korras. TSH küll kõigub pisut. Viimati oli 3,4 ( 3.4 ja 3,7 vahel), antikehade tiiter korras. Arst arvas, et võiks TSH näidu alla 2,5 saada ja määras L-türoksiini 25 mikrogrammi hommikuti kuni rasestumiseni.

Olen seda rohtu võtnud 1,5 nädalat. Sellest hetkest, kui rohtu võtma hakkasin, ilmnesid nähud, mida pole kordagi elus olnud - keha oleks nagu öösiti üle kuumenenud (ei higista, kuid pidevalt on palav, kuigi toas 18 kraadi ja magan õhukese teki ja lahtise aknaga), kõris poogib pidevalt (isegi ilma salli või kõrge kraeta) ja on aegajal tükitunne ja ajab öökima, tekkinud on ka magamatus, hommikuti kõhulahtisus.

Olen terve elu olnud normaalkaalus ja seedimisega probleeme pole olnud.
Kas on võimalik, et minu korras kilpnäärmest on saanud nüüd haige tänu nendele rohtudele? Rohu kogus liiga suur?
Kas peaksin rohut võtmise lõpetama?

Tänan!
S.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
25 mcg L-türoksiini on väga väike annus ja olulist muutust kilpnäärmehormoonide sisalduses esile ei kutsu. Kui ennast selle ravimiga halvasti tunnete, võtke ühendust selle Teile määranud arstiga. Arvan, et L-türoksiini võtmine pole Teie puhul möödapääsmatult vajalik.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Insuliini süstimine tervele inimesele

Mis siis saab, kui keegi, kes on tegelikult täiesti terve, süstib endale insuliini?
Teeb see midagi paha?

Aitäh.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõepoolest ei soovita. Insiliini süstimine põhjustab veresuhkru ülemäärase languse. See toob kaasa halva enesetunde ja suure söögiisu. Raskematel juhtudel võib asi lõppeda ka teadvusekaotuse ...

Loe edasi

Hüpotüreoos

Ütelge, palun, milline dieet sobib hüpotüreoosiga naisele?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Toitumine kilpnäärme talitlust ei mõjuta, seega pole dieedipidamiseks vajadust. Nagu igale naisele (ja ka mehele) sobib hüpotüreoosiga naisele mitmekesine maitsev ja tervislik toit.
...

Loe edasi

kilpnääre

Kui mõned päevad mitte süüa üldse, kas on vajadust ka nendel päevadel võtta l-thyroxiini kui mul on diagnoositud kilpnäärme alatalitus? kui nendel päevadel pole liikumist üldse ja pean lamama voodis?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teil on kilpnäärme alatalitlus ja Teile on asendusravina määratud L-türoksiin, tuleb seda võtta iga päev olenemata söögiisust või liikumisaktiivsusest. L-türoksiin on vajalik Teie kehatemperatuuri ...

Loe edasi

Insuliin!

Tere,oleks selline küsimus,kõlab imelikult aga kuidas mõjub insuliin tervele inimesele.Millised tagajärjed võivad olla?
Probleem selles,et arst kiirustas ravimi välja kirjutamisega ja käskis hakkata ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei usu, et ükski arst kirjutaks tervele inimesele välja insuliini. Mitte ei usu. Pigem arvan, et tegemist on 2. tüüpi suhkurtõvega, kus ravida võib põdemise esimestel aastatel ka tablettpreparaatidega. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: