Kergelt kilpnäärme ületalitlusele viitav leid TSH 0,25 18.04.18 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Kas on võimalik midagi ennetavat teha, et näit normaliseeruks?
Mis võib põhjustada ületalituse? millest peaks hoiduma?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Pereõe soovitus on igati asjakohane. Ühekordne piiripealne TSH väärtus ei tähenda kohe kilpnäärme ületalitlust, seda enam, et vaevused puuduvad. Kilpnäärme ületalitlus ei ole elustiilihaigus - tervislike eluviisidega seda kahjuks ära hoida ei saa. Võite teha kõike, mida olete teinud siiani, millestki otseselt hoiduma ei pea.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

sinivesi@hot.ee

Tere.

Minu TSH 0,01 mU/l, kolesterool 6,0; LDL 3,2 mmol/l ja HDL kolesterool 2,1 mmol/l ja glükoos tühja kõhuga on 5,2.
Kas on muretsemiseks põhjust?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 0,01 mIU/l on mõõdukalt alla normi ja võiks viidata kilpnäärme ületalitlusele. Kolesterool 6,0 ja LDL 3,2mmol/l on ülemäära kõrged. Glükoos tühja kõhuga 5,2 mmol/l on normis. Tuleb uuringud ...

Loe edasi

kilpnääre ja rasedus

Tere
Detsembris avastati kilpnäärme alatalitus TSH oli siis 3,59. Jaanuaris sain ravi peale 0,25 thyroxini. Eelnevalt on olnud 2 järjestikust raseduse katkemist olnud, 4 nädalal ja 7 nädalal.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ma ei arva, et eelnevad raseduse katkemised oleksid kuidagi seotud kilpnäärme talitlusega. TSH 3,59 mIU/l on tegelikult normi piires, TSH 5mIU/l on veidi üle normi, kuid siiski üsna minimaalselt. ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitus

tere.
minul nimelt diagnoositi kilpnäärme ületalitus, näit tsh oli 0,8. varasemalt oli 0,73-siis rohte ei määratud. nüüd saadeti täiendavad analyysid tartusse ja selgub kas on tablette vaja voi ei. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme talitlust toitumisega oluliselt mõjutada ei saa. Ka seleenist pole siin abi. Samas ei tohiks TSH 0,8 mIU/l veel viidata kilpnäärme ületalitlusele - TSH norm on 04-4,0 mIU/l. Kilpnäärme ...

Loe edasi

Kilpnäärme analüüs

Kilpnäärme analüüs näitas 0.010 samas kui norm on 0,4-4. Ferritiin 6.3. Mida see tulemus näitab ja kas see on väga halb?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt peate silmas TSH (türeostimuleeriv hormoon) väärtust 0,01 mIU/l (N 0,4-4,0 mIU/l). Väärtus viitab kilpnäärme pigem mõõdukale ületalitlusele. Tõenäoliselt vajate ravi.
Tervitades,
Loe edasi

Kilpnäärme analüüs

Mul on aastaid tagasi diagnoositud kilpnäärme alatalitlus (nooruses oli ületalitlus). Olen söönud aastaid L-Tyroxini tablette ning nüüd, märtsikuus ütles perearst, et tableti kogust tuleks vähendada. Seda ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt oli asendusravi annuse esialgne vähendamine perearsti poolt ennatlik ja L-türoksiini tuleks jätkata samas annuses nagu varem. TSH 13,2 mIU/l viitab selgelt hüpotüreoosi alakompensatsioonile.
Loe edasi

kilpnäärme ületalitlus?

Tere! Olen 21.a. noormees ja mul on selline mure, et ma higistan liiga palju, keha kattub tihtipeale külma higiga ja mul on külmavärinad. Olen täheldanud ka rinnanäärmete suurenemist ja juuste väljalangemist. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuigi Teie vaevused ei ole kilpnäärme ületalitlusele kuigi iseloomulikud, võiks igaks juhuks kilpnäärmehormoone verest määrata (vähemalt TSH). Eelkõige sellepärast, et vanaemal see haigus ...

Loe edasi

kilpnäärme talitus

2006 novembris oli mul kilpnäärme ületalitus ja mulle määrati ravi Merkazolil 6 tbl +0,25 l-thyroksin. Tasapisi vastavalt analüüsidele on tablettide kogus vähenenud. Praegu võtan 1+1 ning 0,25 thyroksini, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hormoonanalüüside tulemuste alusel on tegemist tagasihoidliku ravist tingitud alatalitlusega. Soovitan merkasoliili annust vähendada 1 tabletile päevas ja L-türoksiini annust suurendada 50 ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitus

Umbes 15 a. tagasi oli mul kilpnäärme ületalitus, mis paari aastase raviga möödus. Nüüd hakkasin jälle ennast halvasti tundma, südame pekslemine, närvilisus, higistamine. Tehti analüüsid, TSH oli 0,04, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH supressioon sellisele väärtusele nagu Teil, viitab siiski kilpnäärme ületalitlusele. Kahjuks ma ei tea, millise ületalitlust põhjustava kilpnäärme haigusega Teie puhul tegemist on. Oletan, ...

Loe edasi

kilpnääre

Tere!
Mis on siis viga, kui TSH on 0,026, aga kõik teised kilpnäärme näidud on normis? Samuti on korras ultraheli. Mõne aja eest võtsin joodi tablette: kas näit võib olla sellest tingitud ja pikapeale ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH madalad väärtused viitavad kilpnäärme ületalitlusele. Kuna TSH muutub aeglaselt (kuudega) aga teised kilpnäärmehormoonid kiiresti (päevadega) võib madal TSH normis FT4 ja FT3 foonil rääkida ...

Loe edasi

kilpnääre

Tere!Olen 75-aastane naine.Käisin Pärna tänava kliinikus osteropoosi ravil ja seal avastati,et midagi on viltu kilpnäärmega.Vereanalüüs näitas ENDOCRINOLOGY TSH 0,03.Mida see arv peaks näitama?Ise ma midagi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 0,03 viitab kilpnäärme ületalitlusele. Vajalikud on täpsustavad uuringud, et selgitada ravivajadus. Ületalitlus võib olla tagasihoidlik ja teised kilpnäärmehormoonid korras. Sel juhul ei ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: