Kilpnäärme hormoonid ja raseduse planeerimine 24.10.19 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere

Olen käinud kilpnääret kontrollimas alates 2016, kuna siis avastati, et TPO IgG oli 130 ning TSH veidi üle 5. Endokrinoloog kirjutas juba siis välja rohud, kuid pärast perearstiga konsulteerimist otsustasin, et ei hakka neid tarvitama, kuna näit oli vaid veidi üle normi. Aasta hiljem vereanalüüsi tehes oli TSH veidi üle 3 ehk siis pisut alanenud. fT4 on alati jäänud normi piiridesse.

Nüüd käisin uuesti kilpnääret kontrollimas, kuna planeerime kaasalsega rasedust ning vereanalüüsid näiteasid, et TPO IgG oli nüüd 36 ehk siis see on oluliselt langenud võrreldes mõne aasta taguse ajaga, kuid TSH oli 7,37. Mida tähendab see, et antikehade näit on nii palju langenud? Sain perearstilt vaid näitude tulemused, kas peaksin siiski hakkama tarvitama rohtusid, kuna soovin rasedaks jääda või on võimalus, et jään rasedaks ka ilma asendusravita?

Lisaks on mul diagnoositud ka polütsüstiliste munasarjade sündroom ja selle tõttu mind endokrinoloogi juurde esialgu saadetigi. Olen muutnud oma elustiili ja toitumisharjumusi ning pool aastat tarvitanud myo-inositooli ja foolhapet (lugesin mitmeid teadusuuringuid, milles leiti, et see kombinatsioon on olnud PCOS puhul abiks ning leiti oluline seos ovulatsioonide sageduse tõusuga) ning menstruatsioon on viimase aastaga muutunud üsna korrapäraseks võrreldes sellega, et varasemalt puudus see üldse või esines paaril korral aastas. Rasestumisvastase vahendina kasutame kondoomi ning hormonaalseid vahendeid ei ole tarvitanud juba neli aastat.

Suur tänu vastamast!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Rasestumise seisukohalt omab tähtsust TSH, mis on varasemast kõrgem, mitte TPO IgG, mis on madalam. Kui rääkida kilpnäärme mõjust rasestumisvõimalustele, siis TPO IgG-l selles osas olulist rolli ei ole, TSH tõus võib ovulatoorsust pärssida. Lisaks ei toodeta loote organismis esimese 12 nädala jooksul kilpnäärme hormoone ja loode on täielikus sõltuvuses ema kilpnäärmest. TSH vähene tõus rasestumist otseselt ei välista, kuid vähendab ovulatoorsust ja seega rasestumise tõenäosust. Kui on lisaks veel mingi teine tegur, mis rasestumisvõimalusi mõjutab (näiteks PCOS), siis oleks küll mõistlik rasedust planeerides võtta väike annus L-türoksiini, mis aitaks muuta hormonaalset tasakaalu rasestumiseks sobivaks. Ka raseduse ajal võiks L-türoksiini edasi võtta ja kilpnäärme talitlust (vähemalt kord trimestris) kontrollida. Tervislik toitumine ja foolhape on loomulikult samuti omal kohal.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme ületalitlus, radiojood, rütmihäired, raseduse planeerimine

Tere
Mul diagnoositi ületalitlus 2008a. keskel, millele järgnes pikk Tiotili ravi ja näitajad said korda. 2012. alguses oli ületalitlus tagasi tulnud ja olen olnud sellest ajast saadik karbimisooli ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui planeerite mõne aasta pärast rasedust, soovitan radiojoodi kohe ära teha. Peale radiojoodravi ei ole soovitav vähemalt 6 kuud kuni aasta rasestuda, eelkõige radiojoodravijärgse võimaliku ...

Loe edasi

Raseduse planeerimine suhkruhaigel

Tere! Olen suhkruhaige. Tahaks teada saada, on meil olemas nii öelda koolid, kuhu naised-diabeetikud võiksid pöörduda raseduse planeerimisega?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Taolisi koole meil ei ole. Tuleb rasestumisplaanist rääkida oma raviarstile, kes annab nõu. Üldiselt peaks raseduse planeerimisel diabeedi kompensatsioon olema võimalikult hea (HbA1c 6-7%), ...

Loe edasi

Kilpnääre ja IVF

Tere,
Plaanis on IVF ja esmased analüüsid näitasid kilpnäärme kohta TSH-1,85 fT4-9,96 TPO-290. Ma saan aru, et TSH on normi piires aga teised näitajat paigast ära? Millega võib tegemist olla ja kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõrge TPO (kilpnäärme vastaste antikehade tiiter) viitab kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile. Niikaua kui hormoonid on korras, türeoidiit iseenesest viljakust ei mõjuta. Türeoidiidiga ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus ja raseduse planeerimine

Tere!

Märtsis 2009 sünnitasin lapse ning juulis diagnoositi mul kilpnäärme ületalitlus, kui TSH oli 0,005. Lisaks ilmnes kilpnäärmes sõlm ning autoimmuunne türeoidiit. Raviks sain Tiotili, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie TSH on normi piires. Siiski ei soovita ka mina türeostaatilise ravi foonil uut rasedust planeerida, vaid oodata veel mõni kuu, et ületalitlus lõplikult mööduks ja saaksite uue raseduse ...

Loe edasi

kilpnääre ja rasedus

Tere Dr. Ambos

2006 oktoobri algul eemaldati kilpnäärme sagarast adenoom, op. kulges hästi. Enne opi kontrollitud ka hormoonid, mis olid korras.
Nüüd olen 7 nädalat, lapseootel. Kuna ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Arvan, et raseduse pärast pole Teil vaja muret tunda. Kilpnäärmest eemaldati ainult osa ja jääkkudet on organismi normaalse hormoonisisalduse hoidmiseks piisavalt. Igaks juhuks soovitan siiski ...

Loe edasi

ületalitlus

Tere
umbes aasta tagasi avastati et mul on kilpnäärme ületalitlus ,kilpnääre on sõlmiline .tarbin preaegu tiotiili .mure on selles et sooviksin rasestuda aga arst ei olnud sellega päri ,need rohud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Raseduse planeerimisega soovitan oodata, kuni haigus jõuab vaibefaasi ja hormoonid on püsinud korras mõnda aega ilma ravita. Raseduse ajal haigus tavaliselt uut ägenemist ei anna, küll on ...

Loe edasi

kilpnääre ja rasedus

Tere! Kas kilpnäärme ala- või ületalitlus võib põhjustada raseduse peetumist ja katkemist? Kui tõenäoline raseduse lõpuni kandmine paralleelselt kilpnäärme raviga?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ravimata kilpnäärme alatalitlus võib põhjustada viljatust, samuti ka raseduse katkemist. Ületalitluse puhul seda tavaliselt ei juhtu. Samas ei ole adekvaatse asendusravi foonil, kui hormoonid ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitus

Tere. Mul on olnud kolm raseduse katkemist umbes 6-ndal nädalal. Avastati kilpnäärme ületalitus ja määrati L-Thyroxini. Praeguseks olen võtnud kaks nädalat, ( pool tabletti päevas), nüüdseks on T4 14,2 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Esiteks ravitakse L-türoksiiniga mitte üle-, vaid alatalitlust. Alatalitlus vajab püsivat asendusravi ja kahe nädalaga hormoonid küll korda ei lähe. Viimane hormoonanalüüs on Teil korras ja ...

Loe edasi

kilpnäärne antikehad ja rasedus

Tere!
Mul on diagnoositud autoimmuunne türeoidiit, selle baasil kilpnäärme alatalitus, kasutan L-Thyroxini 100 mg päevas, kilpnäärme hormoonid (T4, T3) ja ka TSH olid normis. Kuid arst ütles, et ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Antikehade hulka ei ole võimalik mõjutada. Kilpnäärme antikehade kõrge tiiter ei tohiks hormoonide normaalse taseme puhul küll kuidagi raseduse katkemist soodustada. Tõenäoliselt oli tegemist ...

Loe edasi

kilpnäärme mõju lapse arengule

olen 19 nädalat rase ja sooviksin teada kuidas mõjutavad kilpnäärmetalitluse häired lapse arengut raseduse ajal?
aitäh vastuse eest!
kati

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Loote kilpnääre kujuneb välja 12. rasedusnädalaks. Enne seda saab loode vajaliku hormoonikoguse emalt ja on selles osas ema hormoonidest sõltuv.
Ka peale 12. rasedusnädalat vajab loode ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: