10 aastase tüdruku kilpnääre 14.04.17 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,

Olen ise 42 aastane naine ja minul avastati 16 aastaselt kilpnäärme alatalitus. Olen üle 20 aasta võtnud L-Thyroksini. Mul on 10 aastane tütar ja paar inimest on märkinud mulle, et tüdrukul oleks nagu kaela ümber võru ja olen ise ka kahtema hakanud, et vist ongi kael paksem aga olen ikka siiani mõelnud, et laps on kasvu eas ja vahest natuke ümaram. Kas Teie näete pildil, et kaelal oleks märgatavat kilpnäärme suurenemist? Mis vanuses peaks üldse tüdruku kilpnääret kontrollima minema?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Soovitan pöörduda oma perearsti poole. Niimoodi kaela pildi pealt ei oska ma midagi arvata. Tuleb vaadata ja katsuda lapse kaela ja teha vajadusel kilpnäärme ultraheliuuring. Veelgi olulisem kui kilpnäärme suurus, on selle talitlus - kuna Teil on kroonilisest autoimmuunsest türeoidiidist tingitud kilpnäärme alatalitlus, tuleks ka tütrel teha kilpnäärme hormoonanalüüs ja antikehade tiiter. 10-aastaselt on puberteedi algusega seoses võimalik juba ka alatalitluse tekkimine.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

striiad 12 aastase tüdruku tuharatel

Minu 12 aastase tütre tuharatele on tekkinud nn. sünnitusarmid. Millest need võivad tekkida ja kas need ka ära lähevad?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tervetel inimestel on striade tekkimine alati seotud naha tugeva venitusega. See on nii ka raseduse korral, kui kõht kiiresti kasvab ja kõhunaha venitusest tekivad nn. rasedusarmid. Teie ...

Loe edasi

SÕLMELINE KILPNÄÄRE

MUL AVASTATI 2 A.TAGASI KILPNÄÄRMES SÕLMED.KÕIGE SUUREM SÕLM ON UMBES 1,5 CM.FUNKTSIOON ON KORRAS.KÄIN 1 KORD AASTAS KONTROLLIS.KAS NEED SÕLMED VÕIVAD MUUTUDA VÄHIKS.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
100%-list garantiid anda ei saa keegi. Kilpnäärmevähk on siiski väga harv haigus ja olukorda, kus healoomuline sõlm muutub pahaloomuliseks, tuleb ette veelgi harvem.
Kui käite edaspidigi ...

Loe edasi

kilpnääre

mul on/oli endeemiline struuma,käisin kontrollis umbes 1,5 aastat tagasi.Kas peaksin kontrolle oma arstile kordama ja kui tihti. 2 korda on olnud tablettravi.Ise olen muidu Janne Tartust.Kõike head, jään ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui probleem on üksnes kilpnäärme suurenemises ja hormoonanalüüs on korras, piisab kontrollist 1-2 aastase intervalliga. Igal aastal ei pea hormoonanalüüsi tegema, piisab kilpnäärme ultraheliuuringust ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: