Kilpnääre ja lümfisõlmed. 02.02.21 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Kilpnäärme antikehad 1300, hormoonanalüüsid korras.

Kilpnäärme ultraheli:
Kliinilised andmed: patoloogia täpsustamiseks TPO Ak tõusu tõttu. UH kilpnäärmest. Kilpnääre mõõtmetelt normis: parem sagar ca 2,0x1,7x4,6 cm, maht ca 8,0 ml; vasak sagar ca 1,7x1,5x4,7 cm, maht ca 6,3 ml; isthmus on ca 3 mm paksusega. Kilpnäärme kogumaht ca 14,3 ml. Kilpnäärme struktuur difuusselt ebaühtlane, koldeid esile ei tule. Vaskularisatsioon intensiivistunud. Kaelapiirkonnas ovaalsed rasvhiilusega ca 4-5 mm lümfisõlmed.
Mida see tähendab ja kas muretsemiseks on põhjust? Olen väga mures.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Tegemist on kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga, mis on pärilik riskiseisund - kilpnäärme talitlushäirete tekkimise risk on türeoidiidiga patsientidel 10 korda suurem kui neil, kellel türeoidiiti ei ole. Seetõttu soovitakse kroonilise türeoidiidiga patsientidel kilpnäärme talitlust jälgida - teha rutiinselt hormoonanalüüs 1-2 aastase intervalliga ka siis kui kaebused puuduvad. Kuni hormoonid püsivad korras, pole ravi vajalik. Vähiriski krooniline türeoidiit oluliselt ei suurenda ja tavapäraselt jääb kilpnääre ka normimõõtmetesse.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Lümfiõlmed

Tere,
Olen 30 aastane naine.

Kaelapiirkonnas ovaalsed rasvhiilusega ca 4-5 mm lümfisõlmed.
Kas kilpnääre on seotud lümfisõlmedega.
Mida see tähendab ja kas muretsemiseks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
4-5mm rasvhiilusega lümfisõlmed on täiesti normaalsed lümfisõlmed. Kilpnääre on lümfisõlmedega seotud samapalju kui teisedki organid. Kui kilpnäärmes on pahaloomuline kasvaja, siis on võimalik, ...

Loe edasi

Kilpnääre ja lümfisõlmed.

Kilpnäärme antikehad 1300

Kilpnäärme ultraheli:
Kliinilised andmed: patoloogia täpsustamiseks TPO Ak tõusu tõttu. UH kilpnäärmest. Kilpnääre mõõtmetelt normis: parem sagar ca 2,0x1,7x4,6 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Küsimus eelnevalt vastatud.
Dr. Ambos.

Loe edasi

Kilpnääre või lümfisõlm?

Tere
Olen juba tükk aega mures enda kaela pärast. Esiteks see ragiseb päris kõvasti, kui ma ringe teen, eriti siis, kui pead tahapoole kallutan. Teiseks on mul paremal pool üks suurenenud lümfisõlm ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kaela "ragisemine" ei ole kohe kindlasti kilpnäärmega seotud. Muus osas aitaks selgust tuua kaela ultraheliuuring, kus on näha nii kilpnääre kui lümfisõlmed.
Kui perearst ultraheliuuringule ...

Loe edasi

Kilpnääre?

Tere,
Mul on selline mure:
Mul tekib kurku klimp, koguaeg, selline mida alla neelata ei saa, nii kleepuv on. Kurk on alatihti punane. Kael tulitab ja higistab (nüüd tekkinud).
Ainevahetus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Midagi otseselt kilpnäärmehaigusele viitavat Teie vaevustes ei ole. Kilpnäärme ületalitlus võib põhjustada kõhulahtisest ja higistamist, kuid higistamine on rohkenenud üle kogu keha, mitte ...

Loe edasi

Kilpnäärme medullaarne vähk

Tere. Mu emal oli kilpnäärme medullaarne vähk, pahaloomuline, käis operatsioonil, eemaldati kogu kilpnääre. Operatsioonist on möödunud natuke üle kuu aja. Haav on väljastpoolt enam-vähem paranenud, suurenenud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie juhtumi puhul tuleb kindlasti pidada nõu ema raviarstiga. Suurenenud lümfisõlmed võivad sisaldada vähisiirdeid, kuid konkreetsel juhul peab seda vereanalüüsi ja/või lümfisõlmede biopsiaga ...

Loe edasi

Kilpnääre.

Tere!
Olen 49aastane naine ja mul opereeriti 8mail kilpnääre. Op.tehti kiht,kihilise
lõikusega. Kuid nüüd on jäänud kõrisõlme kohale väga inetu paistetuse moodi
punn. Ka neelatamine ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Armipiirkonna turse ja punetus võivad tõepoolest veel püsida. Ka ebamugavustunne kõripiirkonnas ja "kiskumine" armi piirkonnas võivad kesta paar kuud (eriti, kui kilpnääre oli oluliselt suurenenud ...

Loe edasi

kilpnääre

Olen 38.a. naine. See aasta avastati ultra heliga 1 kilpnäärme sõlme suurusega 15mm. Koebiopsias leitud ebatüüpilised rakud, teised analüüsid kõik korras. Saadetakse operatsioonile. Kas ma peaksin operatsiooni ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Operatsioonile saadetakse Teid pahaloomulise kasvaja kahtlusega. Seepärast on operatsioon kindlasti vajalik. Kilpnäärmevähi korral ei ole tavaliselt muutusi hormoonanalüüsides, ka antikehade ...

Loe edasi

Kilpnääre haige

Tere!Mure siis selline ,et kaks aastat tagasi diagnoositi mul struuma,võtsin vatavalt arsti ettekirjutusele joodi ja peale seda vaevused kadusid.Nüüd on mind vaevama hakanud enam vähem samad mured ,kui ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Struuma tähendab kilpnäärme suurenemist. See ei saa kuidagi põhjustada mälu halvenemist, unehäireid ega lümfisõlmede suurenemist.
Pöörduge kindlasti oma perearsti juurde ja rääkige ...

Loe edasi

autoimmuunne türeoidiit

Tere:)
Olen 21. aastane neiu, kellel pärast mitmekuulisi uuringuid arvatakse olevat autoimmuunne türeoidiit. Hormoonanalüüse on tehtud vähemalt kolm korda, need on väidetavalt korras olnud. Sümtomiteks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui krooniline autoimmuunne türeoidiit pole põhjustanud hormonaalseid häireid, ei saa see olla ei juuste väljalangemise, kaalulanguse, südamepekslemise, ärevuse, unehäirete ega lastetuse põhjuseks. ...

Loe edasi

sõlmede lõikus kilpnäärmel

Tere.
Vasak sagar on suurenenud kolm korda sõlmede näol. Tabletid ja joodiravi ei ole tulemuslikud. Lõikuse aeg kinni pandud, kuid olen mures lõikuse järgsetest võimalikest tüsistustest. (häälepaelade ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt on lõikuse käigus plaanis eemaldada kilpnäärme vasak sagar, mis on sõlmede tõttu suurenenud. Parem sagar, mille struktuur on korras, jääb sel juhul alles. Lõikuse järel võtab ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: