II tüübi diabeet 24.11.15 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Mul tuvastati diabeet, veresuhkur 7,8, määrati rohi. Olen ülekaalus ja näljatunde peletamiseks sõin õunu, nüüd öeldi, et õunu ei tohi üldse süüa. Mida siis võiks närida näljatunde peletamiseks?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Esiteks tuleb koostada mõistlik dieet, et näljatunne hulluks ei ajaks ja pidevat näsimist ei nõuaks (liiga range dieet teeb kasu asemel kahju). Kui just peab, võiks närida porgandit-kaalikat või juua vett. Ka Teile kirjutatud diabeediravimid (tõenäoliselt metformiin) vähendavad veidi isu ja aitavad dieeti pidada. Lisaks aitab mõtteid toidu juurest eemale viia meelepärane tegevus vabas õhus.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Diabeet

Tere!
Murelikuks teeb hommikune kõrge veresuhkru näit - 6, 7 - 7,6. On diagnoositud II tüübi diabeet . Ravimitest võtan FORXIGA 10 mg. Tavaliselt hommikul võtan tableti ja siis mõõdan veresuhkrut. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui HbA1c näitab head kompensatsiooni, siis pole hommikuse tühjakõhu veresuhkru pärast liiga palju vaja muretseda. Hommikuse kõrge suhkru põhjuseks on suurenenud glükoosi tootmine maksas, mis ...

Loe edasi

Diabeet.

Minu emal on teise tüübi diabeet ca 25 aastat. Raviks metforal 1000 2x päevas + Novorapid ja ööseks Lantus. Metforali tarvitamisel tekib kõhulahtisus, probleem umbes 1, 5 aastat. Kui vähendan annust ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võite julgesti metformiini annust poole võrra vähendada. Kui ema saab ka insuliinravi, on metformiini osa veresuhkrute korrashoidmisel tagasihoidlik. Põhitöö teeb ikka ära insuliin. Seega pole ...

Loe edasi

Diabeet

Tere!
Mul diagnoositi 2.tüübi diabeet . Olen ülekaaluline pikkus 1,69 kaal 103.
Kirjutati välja metformiin 850 mg 2 korda päevas. Mul on ka kõrge vererõhk ja aastaid tarvitan atacand 16 mg ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, atacandi ja mjetformiini võite julgelt koos võtta. Kui suudate kaalus 20kg alla võtta, mõjub see kindlasti väga soodsalt nii veresuhkrule kui vererõhule. Võimalik, et sel juhul saate mõned ...

Loe edasi

I tüübi diabeet ja rasedus

Tere. Hetkel peaksin olema 5.nädalat rase. Esimene rasedus,väga oodatud, aga ootamatu. Diabeet on olnud 11a. Ämmaemanda juurde aeg on 24.05 ja endokrinoloogi juurde 06.06, kuna mul hetkel arst, kellel ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Erakliinikusse võib muidugi alati minna ja südamerahu on tõenäoliselt olulisem kui visiidi eest maksta tulev tasu. Siiski rahu, ainult rahu! Peamine on veresuhkru jälgimine (raseduse alguses ...

Loe edasi

2. tüübi diabeet ja linaseemneõli

Tere. Olen juba 4 aastat 2 tüübi diabeetik. Võtan Metformini 1gx2. Küsiks sellist asja: kas linaseemneõli on kasulik mulle kui diabeetikule?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Veresuhkrut linaseemneõli ei langeta, seega diabeedi kompensatsioonile sel mõju ei ole. Võimalik on soodne mõju lipiididele ja ateroskleroosiprotsessile, kuid ka see on teaduslikult tõestamata.
Loe edasi

Suhkrutase "piiri peal"

Tere! Mul on suhkrutase tühja kõhuga 5,4 (aasta enne oli sama). Arst ütles, et norm on kuni 5,5. Aga selline "lähedus" paneb mõtlema, kas ohustab mind tulevikus 2.tüübi diabeet? Mu emal on suhkur natuke ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Veresuhkur 5,4 mmol/l on veel kõigiti normi piirides ja muretsema ei pea. Kui Teie emal on diagnoositud 2. tüüpi diabeet, on Teie risk tulevikus samuti haigestuda u. 30%. See, mida ise teha ...

Loe edasi

I tüübi diabeet

Tere.

8-kuune poiss (emal 2-aastaselt diagnoositud I tüübi diabeet). Poiss pissib öösel vahel väga palju, piimasegu saab kah ca 400 ml öö jooksul. Veresuhkur oli hommikul mõõtes siiski ainult ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Määravaks diabeedi diagnoosimisel on ikka veresuhkru väärtus. Normaalsete veresuhkrutega suhkurtõbe pole olemas. Kas laps pissib öösel liiga palju või parasjagu, soovitan arutada oma perearstiga ...

Loe edasi

diabeet

Tere.
Vanus 48, naine, viimasel nädalal öösel paar korda väljakäigus pidanud käima...suu kuiv, väsimus, täna iiveldas ja kui mõõtsin veresuhkrut poolteist tundi peale sööki (laps I tüübi diabeetik ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Veresuhkru väärtus on tõepoolest veidi kõrgevõitu. Soovitan pöörduda kiiremas korras perearsti poole ja teha vajalikud uuringud. Conni sündroom on seotud neerupealistega ja tõstab vererõhku, ...

Loe edasi

diabeet ja kroomitabletid

viis aastat tagasi avastati mul I. tüübi diabeet. nüüd süstin insuliini 4 korda päevas(3x lühitoimelist ning 1x pikatoimelist). kuulsin sõbrannalt, et suhkruhaigetel soovitatakse tarbida toidulisandina ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Raviteesid võite küll kasutada ja nende pidev tarvitamine võib parema kompensatsiooni saavutamisele ka kaasa aidata. Võite ka ise suvel metsas mustika lehti (ja ka marju) korjata ja neid kuivatada.
Loe edasi

rasestumine

olen 20aastane. esimese tüübi diabeetik olen olnud natuke üle 10 aasta. mul on probleeme neerudega. kui hea rasestumise võimalus mul on? kas rasedus võib mulle ohtlik olla? kas diabeet võib edasi kanduda ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Et Teile vastata, peaksin teadma, kui tõsised probleemid Teil neerudega on. Rasestumine sõltub siiski pigem glükeemilisest kontrollist kui algavast diabeetilisest neerukahjustusest. Kui diabeet ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: