Diabeet. 06.10.19 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Minu emal on teise tüübi diabeet ca 25 aastat. Raviks metforal 1000 2x päevas + Novorapid ja ööseks Lantus. Metforali tarvitamisel tekib kõhulahtisus, probleem umbes 1, 5 aastat. Kui vähendan annust poole peale, siis on kõik korras. Aga kas nii tohib ja kas Metforali asemel on mingit muud ravimit? Arsti juurde ei ole võimalik emaga minna, kuna voodihaige.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Võite julgesti metformiini annust poole võrra vähendada. Kui ema saab ka insuliinravi, on metformiini osa veresuhkrute korrashoidmisel tagasihoidlik. Põhitöö teeb ikka ära insuliin. Seega pole metformiini annusel suurt tähtsust.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

II tüübi diabeet

Mul tuvastati diabeet, veresuhkur 7,8, määrati rohi. Olen ülekaalus ja näljatunde peletamiseks sõin õunu, nüüd öeldi, et õunu ei tohi üldse süüa. Mida siis võiks närida näljatunde peletamiseks?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Esiteks tuleb koostada mõistlik dieet, et näljatunne hulluks ei ajaks ja pidevat näsimist ei nõuaks (liiga range dieet teeb kasu asemel kahju). Kui just peab, võiks närida porgandit-kaalikat ...

Loe edasi

püsimeik

Tere, dr Ambos. Olen meie pulmonoloogia os. õde (praegu dekreet puhkusel).
Tahtsin teha endale kulmude ja laugude püsimeik, mis on praegu väga moes. Leidsin vastunäidustused: I ja II tüüpi insuliinisõltuv ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mina sellisest vastunäidustusest küll kuulnud ei ole. Võib-olla kardetakse allergilist reaktsiooni või naha mikrotraumat. Arvan, et võite küll püsimeiki endale lubada. Veresuhkru väärtustele ...

Loe edasi

Diabeet ja lapse saamine

Tere. Kasutan rohtu Metforal 500 mg kaks korda päevas. Veresuhkur kõigub 6 ja 7 vahel, vahest ka alla 6. Küsimus selles kas sellises olukorras võib üldse mõelda lapse saamise peale. Ega see tulevase lapse ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Lapse saamisele võib mõelda küll. Metformiin ei mõjuta kindlasti tulevase lapse tervist. Mida paremas kompensatsioonis on diabeet, seda parem on Teie sperma kvaliteet ja suuremad võimalused ...

Loe edasi

Lapse saamine diabeetikul

Kas diabeet võib olla segav tegur, kui 49a. mees soovib saada last?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui diabeet on halvas kompensatsioonis ja tüsistunud, siis võib. Selles vanuses võib juba ka lihtsalt vanus või teised kroonilised haigused probleemiks osutuda. Selgust aitab saada spermaanalüüs.
Loe edasi

Diabeet?

Tere, tahtsin teada, kas see võib olla diabeet, kui ma olen hakanud viimasel ajal palju vett jooma, mul on palav kogu aeg, kui keegi tuleb mu tuppa ja ütleb, et siin on nii külm, siis minul on väga palav ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Pigem mitte. Aga milleks mõistatada, veresuhkru kontroll perearsti juures võtab aega 30 sekundit! See, et vanaema on diabeetik, suurendab Sinu diabeediriski vanemas eas, mitte veel praegu.
Loe edasi

Beebipillid ja diabeet

Tere.
Olen diabeetik ning tahaksin teada, kas rasestumisvastased pillid mõjutavad kuidagi diabeeti?

Aitäh.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei mõjuta. 1. tüüpi suhkruhaiged võivad neid kasutada samadel alustel tervetega.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

esmane diabeet

kas rohke väävelvesiniku hulk joogivees võib mingil põhjusel tekitada hüper
seisundit ,milles laps paari päevaga langeb koomasse.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kas Teie lapsel on diabeet? Sel juhul võib lapse teadvusetusseisundit (koomat) põhjustada ikkagi kas veresuhkru langus (hüpoglükeemia) või diabeetiline ketoatsidoos. Esimesel juhul on tegemist ...

Loe edasi

Diabeet ja tatoveering

Kas diabeetikuna võib endale tatoveeringu teha? Näiteks siis, kui on 2 astme diabeet.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tätoveeringu vastu pole mul midagi. Samas on suhkruhaigetel nii 1. kui 2. tüüpi suhkurtõvega tervetest suurem bakteriaalsete nakkuste oht. Ka normaalsel nahal elutsevad ja seal kahjutud bakterid ...

Loe edasi

diabeet

tahaks teada kas diabeet ikka vöib käia tavas lasteaias ja ka koolis.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõik suhkurtõbe põdevad lapsed käivad tavalasteaias ja tavakoolis.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

diabeet

Kas diabeet ja kõrvade sügelemine on seotud ?Veresuhkur on kontrolli all tablettidega, kuid aeg-ajalt kõrvad sügelevad, siis aitab vesinikulahus .

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Nahasügelust esineb mõnedel 2. tüüpi suhkruhaigetel eelkõige haiguse algul või halva kompensatsiooni puhul. Nahk võib sügeleda ka kõrvalestal või isegi välises kuulmekäigus. Kui suhkurtõbi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: