Kilpnääre? 31.07.14 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,
Mul on selline mure:
Mul tekib kurku klimp, koguaeg, selline mida alla neelata ei saa, nii kleepuv on. Kurk on alatihti punane. Kael tulitab ja higistab (nüüd tekkinud).
Ainevahetus on kiire, kõht on lahti koguaeg. Peale söömist paari tunni möödumisel on tunne et tahaks wc minna aga ma ei ole läinud (ei saa alati minna ).
Mul on üleüldine väsimus. Lümfisõlmed on paistes. Pea kumiseb.
Need sümptomid on olnud paar aastat juba.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Midagi otseselt kilpnäärmehaigusele viitavat Teie vaevustes ei ole. Kilpnäärme ületalitlus võib põhjustada kõhulahtisest ja higistamist, kuid higistamine on rohkenenud üle kogu keha, mitte kaela piirkonnas. Kindlasti kaasub ka kaalulangus, lisaks käte värisemine, südame kloppimine jne. Neelu piirkonna punetust ja lümfisõlmede suurenemist ei põhjusta kilpnäärme ületalitlus kunagi. Igaks juhuks võiks korra kilpnäärme talitlust hormoonanalüüsi abil kontrollida (seda teeb perearst). Kui talitlus on korras, pole põhjust kilpnäärmehaigust kahtlustada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme alatalitus

Tere,
mul on kilpnäärmega probleeme. Ja sooviks teise arsti arvamust.
Kõik algas umbes kaks aastat tagasi. Perearst tegi vereproovi ning kilpnäärme näitajad olid ainult natukene kõrgemad(täpset ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuna olete noor fertiilses eas naine, kes soovib saada lapsi, peaks Teie TSH olema vahemikus 1-2,5 mIU/l. Vastavalt tuleks ka L-türoksiini annust muuta. Kui 50 mcg-ga päevas on TSH üle normi, ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitus

tere.
minul nimelt diagnoositi kilpnäärme ületalitus, näit tsh oli 0,8. varasemalt oli 0,73-siis rohte ei määratud. nüüd saadeti täiendavad analyysid tartusse ja selgub kas on tablette vaja voi ei. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme talitlust toitumisega oluliselt mõjutada ei saa. Ka seleenist pole siin abi. Samas ei tohiks TSH 0,8 mIU/l veel viidata kilpnäärme ületalitlusele - TSH norm on 04-4,0 mIU/l. Kilpnäärme ...

Loe edasi

Mure kilpnäärmega?

Tere!

Mind vaevab mitu küsimust seoses kahtlusega, et mu kilpnääre on haige. Olen terve elu olnud väga terve inimene, mida on paljud imestanud.
Kaebused algasid umbes 2 aastat tagasi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teie emal on kilpnäärme alatalitlus, on selle põhjuseks tõenäoliselt krooniline autoimmuunne türeoidiit. Tegemist on päriliku eelsoodumusega seisundiga, mis oluliselt suurendab kilpnäärme ...

Loe edasi

Prolaktiin seerumis kõrge

Tere,

minu arst (günekoloog) ütles vereanalüüside tulemuste kohta, et kilpnäärme talitus võiks olla aktiivsem, muidu midagi märkimisväärset pole. Kodus siiski vaatasin, et mõned näitajad ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Prolaktiini tõus on minimaalne ja kliiniline tähendus sellel puudub. Tsüklihäireid nii väike tõus ei põhjusta ja ravi ei vaja. Teised suguhormoonid on sõltuvad menstruaaltsükli faasist. Kuna ...

Loe edasi

mure

Tere!
Mure järgmine. Mul on juba eelmise aasta oktoobrist alates vasakul all kõhus nüri-torkiv tunne, nüüd on veel lisandunud, keha temperatuur 35,5-35,7, vererõhk on langenud, vahel on kuiv köha, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnääre ei saa mingil muul moel mõjutada keha temperatuuri, tekitada "tunnet" kõhus või kopsus ega muid vaevusi kilpnäärmest tegelikult kaugel paiknevates organites, kui hormoonide tootmise ...

Loe edasi

TSH kiire muutus

Tere!

Mul avastati veebruari alguses kilpnäärme ületalitus. Analüüside vastused olid järgmised:
• Kilpnääret stimuleeriv hormoon seerumis ¯ 0.02
• Vaba trijoodtüroniin seerumis ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teha pole vaja muud, kui oodata. Kilpnäärmehormoonide tase normaliseerub iseenesest paari kuu jooksul. Tegelikult Teil alatalitlust polegi, sest FT4 ja FT3 on normi piires. Tegemist on kilpnäärme ...

Loe edasi

Hüpertüreoos

Tere. Pöördusin pere arsti poole mõned nädalad tagasi kaebusega, südame rütm kiire (85-100 ) lööki minutis, vere rõhk normis 120/80, aegajalt valud vasakul pool rinnus,õlas ja kaenla all,aegajalt kõht ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist ei ole hüpertüreoosiga (TSH normis) ja seega pole kilpnääret edasi mõtet uurida. Ka veresuhkur ja põletikunäitajad (CRV), samuti kliiniline veri on korras. Seega ei selgu tehtud uuringutest ...

Loe edasi

autoimmuunne türeodiit mööduva türeotoksikoosiga

Lp. Anu Ambos,
Täna käisin endoklrinoloogi juures, pandi diagnoosi krooniline türeoidiit mööduva türeotoksikoosiga.TPOAb üle 1300, FT4= 33,08, TSH alla 0,01. UH näitas et sõlmi pole. Minu teada ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Esiteks kontrolliti Teie lapse kilpnääret kohe peale sündi (seda tehakse rutiinselt kõigi Eestis sündinud laste puhul). Kui Teiega peale seda ühendust ei võetud, oli järelikult kõik korras. ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus ja rasestumine

Tere,

Minu probleem seisneb selles, et mul on kilpnäärme alatalitus ja ka tugev põletik. Võtan praegu 1tbl 100mg päevas. Näit oli hetkel 4,29 minu arst arvas, et pole vaja rohkem võtta.. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Noore naise puhul, kes soovib lähiajal rasestuda, võiks TSH olla vahemikus 1-2,5 mIU/l. Seega võiks L-türoksiini annust suurendada 125 mcg-le päevas (võib võtta vaheldumisi 100 ja 150 mcg üle ...

Loe edasi

vererõhu kõikumine

Tere!
Mul on 50% kilpnäärmest opereeritud, viimase aasta jooksul on olnud probleem kõrge vererõhuga 172/90, või siis suured kõikumised langus 95/60. Pulss on 74-90. Öösel tekib igistamine, südamepekslemine ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie perearstil on õigus - kilpnäärmenäit ongi korras. Suure tõenäosusega kilpnääre Teie vererõhuprobleemides osaline ei ole. Siiski võite proovida L-türoksiini annust kasvõi ajutiselt poole ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: