Kas TSH näit võib ühel päeval olla madalam ja teisel päeval jällegi kõrgem? 26.07.11 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Läksin pereasti juurde kindla eesmärgiga kontrollida oma kilpnääret, kuna leidsin internetist alatalitluse kohta enda kohta käivat infot.
Suur oli minu pettumus, kui sain teada, et TSH on 2,771 mlU/l ehk siis täiesti normi piires.
Nüüd ei teagi, mis võib olla minu järgmiste hädade põhjustajaks: nt tursed, pearinglus, pidev asjade unustamine, meeleolude kõikumine, unehäired, üldine külmatunne ja külmetavad varbad, vähene veritsus päevade ajal (vaskspiraaliga!) või päevade vahelejäämine, liigesevalu, vähene huvi seksi vastu, suur kehakaal (110kg) jne.
Kas tasub perearsti uuesti oma hädadega külastada või on see asjatu ettevõtmine? Ega eriti seda ka ju ei tahaks, et mind mingiks simulandiks peetaks...

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kas olite tõepoolest pettunud, kui selgus, et Teie kilpnäärme talitlus on normis ?! Kilpnääre ei ole tõepoolest Teie hädade põhjuseks.
Soovitan alustada kaalu langetamisest. 110kg on 30a. naise juures rasvtõvele osutav kaal. Haiguslik rasvumine ehk rasvtõbi on tõsine krooniline haigus, mille tüsistuseks on näiteks nii tsüklihäired kui vedelikupeetus (tursed). Kui muu ei aita, võiks mõelda isegi bariaatrilisele operatsioonile.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnääre

Tere!
Käsin perearstil kuna kaebuseks oli südamekloppimine ja kõrvetised. Nendele sain rohud. Kuna emal on kilpnäärme alatalitus siis teen ka ise iga aasta vereproovi. Tegin vere proovi ja tsh oli ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Normist madalam TSH viitab kilpnäärme ületalitlusele, mis võibki olla ka südamekloppimise põhjus. Peale sünnitust võivad kilpnäärme hormoonid kõikuma hakata ja tekkida võib nii üle- kui alatalitlus. ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja rasedus

Tere,

võtan kilpnäärme alatalitluse tõttu L-thyroxini 100mcg päevas (autoimmuunne türeoidiit)- viimane TSH näit kaks kuud tagasi sellise ravimikogusega oli 1.82.
Nüüd sain postiivse ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, võite L-türoksiini annust igaks juhuks veidi suurendada - 100 mcg asemel 125 mcg päevas (näiteks võite võtta L-türoksiini vaheldumisi ühel päeval 100, teisel 150 mcg päevas). Kui lähete ...

Loe edasi

TSH muutumine, kuigi ravimit võtan alati sama skeemi järgi

Tere
Mul on küsimus. 2015 sattusin viljakusravi arstile, kuna aasta olime üritanud ja beebit ei tulnud. Avastati väikene alatalitus TSH 5,89
Sain ravimid peale, et saada väärtus vähemalt 2,5 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH väärtus kõigub ikka veidi, nagu suurem osa biokeemilisi näitajaid meie organismis. Ka näiteks veresuhkur või punaliblede arv pole täpselt ühesugune, kui erinevatel päevadel mõõdame. TSH ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus!

Tere!
Kolm aastat tagasi sain diagnoosiks autoimmuunne türeoidiit. Ravi ei vajanud, olin jälgimisel. Aprillis pöördusin endokrinoloogi poole, sest planeerisin rasedust. Tsh oli 2,56 ja dr. Podar ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan esialgu jätkata L-türoksiiniga 50 mcg päevas ja järgmisel korral võiks TSH-d kontrollida septembris (augusti lõpus) - TSH muutub väga aeglaselt ja mõnenädalase intervalliga kontrollides ...

Loe edasi

TSH näit

Tegin hiljuti vereanalüüsid ja sealt selgus, et mu TSH näit on 8.48 mU/l
Arst ütles, et see on natukene üle normi ja ei ole vaja ravi. Mis on normaalne näit? Kas ma peaksin muretsema?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH on tõepoolest mõõdukalt tõusnud - norm 0,4-4,0 mIU/l. Vajalikud on lisauuringud (FT4, TPO) ja võib-olla ka asendusravi (arvestades Teie vanust ja sugu). Paluge suunamist endokrinoloogi ...

Loe edasi

L-Thyroxini doos

2008 eemaldati kilpnääre täielikult. Võtan L-Thyroxini. Endokrinoloogi poolt määrati doosiks ühel päeval 100 ja teisel 150. Selle aasta jaanuaris perearst muutis doosi.
Minu eelmisest kirjast Teile: ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Arvestades Teie vanust sobib TSH 5,12 Teile tõenäoliselt paremini kui TSH 0,23 mIU/l (esimene on veidi üle- teine alla normi). FT4 on normi piires. Arvan, et võite praeguse L-türoksiini annuse ...

Loe edasi

Kilpnäärme proovid

Tere!
3 aastat tagasi avastati minu kilpnäärmes 2 tsüsti, nüüd käin igal aastal kontrollis, arst vaatab ultraheliga neid tsüste ja tõmbab nõelaga tühjaks, õnneks pole vähki avastatud. Mõni päev tagasi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 1,1 mIU/l on täiesti normi piires ja seega on kilpnäärme talitlus korras. Madal vererõhk, külmakartus, rütmihäired ei ole kuidagi kilpnäärmega seotud.
TPO antikehade tiiter 79,25 ...

Loe edasi

TSH ja L-Thyroxin

Tere! Oli toimiv kilpnääre, kuid suure hulgisõlmelise struumaga. Kilpnääre eemaldati. 1 dets. 2012. Täna käisin endokrinoloogi juures vereproovi vastust kuulmas. Siiani võtsin 100 mg L-thyroxini. Näit ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on tõepoolest mõõduka alatalitlusega ja L-türoksiini annust on vaja suurendada. Mina suurendaksin annust ehk veidi julgemalt (150 mcg päevas iga päev) arvestades ka seda, et olete ...

Loe edasi

Öine higistamine

Kas öine higistamine (olen täiesti märg), väsimus, unehäired, öösel ajab köhima (nagu ärritaks miski) võivad olla tingitud kilpnäärmest? Olen märganud, et hingan öösiti läbi suu. Liighigistamisega päeval ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui TSH on praegu 0,7 mIU/l s.t. normi piires, ei ole higistamine kuidagi seotud kilpnäärmega. Teie kilpnäärme talitlus on normis ja higistamist see põhjustada ei saa. Põhjuseid tuleb otsida ...

Loe edasi

kilpnäärme suurenemine

Tere.
Viis aastat tagasi diagnoositi mul kilpnäärme ületalitus, mida näitas ka vereanalüüs ja ultraheliuuring sõlmi kilpnäärmes, kuigi need peenemalt tehtud analüüsid olid normi piires.Sellegipoolest ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil määratud TSH on küll kõikunud üsna vähe (0,2-0,45). See on tegelikult normi alumine piir. Kilpnäärme ületalitlust võib diagnoosida ja ravi tuleb alustada, kui TSH on madalam kui 0,1 (s.t. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: