kilpnääre-pitsitus ja valulikkus kõris 20.01.08 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Esimest korda tundsin kõri piirkonnas ja mõned sentimeetrid allpool neelukohta pitsitustunnet umbes 10. aastat tagasi.Uuringute käigus midagi ei leitud. Pitsitustunne ja veidi torkav valutunne annavad sagedasti tunda.Perearst põhjendab seda kui elukutsehaigust(olen õpetaja). Kolleegid aga selliseid vaegusi ei tunne.Toila SPA-s lasin teha mõned päevad tagasi kilpnäärme sonograafia, mille tulemused on järgmised:vasakus sagaras üksik sõlm(0,2*1,2cm). Seal all diagnoos:Nodulus glandulae hryreoidae(selle sõna kirjapilt on mulle arusaamatu) sin.Soovitan v. analüüs TSH. Palun selgitaga mulle selle diagnoosi tähendus ja kas see võiks olla minu kõripiirkonna pitsitustunde põhjuseks?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Ultraheliuuringul leiti Teie kilpnäärmes väike sõlmeke, mis ei saa kuidagi olla pitsituse ega valu põhjuseks. Soovitan siiski ultraheliuuringu vastust perearstile näidata, et vajadusel lisauuringuid planeerida.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme alatalitlus

Tere

Minul kilpnäärme alatalitlus, nüüdseks olen ravimit võtnud u 7 aastat (50mg L-THYROXINI iga hommik). Kunagi mingeid sümptomeid esinenud ei ole, aga nüüd on juba pikemat aega pidev purjus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnäärme hormoonanalüüsid on L-türoksiini tavapärase annuse foonil normis, siis ei seostu enesetunde muutus kilpnäärmega ja tuleb otsida muud põhjust. Kui seda pole varem tehtud (või ...

Loe edasi

Kilpnääre ja rasedus

Tere,

Olen 37nädalat rase.
Mul on kilpnäärme alatalitlus. Võtan ravimit L-Thyroxine igapäevaselt 50mg.
Viimastel päevadel on toonuste ajal kõris pitsitama, tekib poomistunne. Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei reageeri. Teie vaevustel pole seost kilpnäärme alatalitluse ega L-türoksiiniga.
Soovitan konsulteerida oma günekoloogi või ämmaemandaga.
Tervitades,
...

Loe edasi

Kõris pigistab

Juba paaril kuul olen kõris ebamugavust tundnud,olen aastaid tagasi olnud kilpnäärmega arvel ja ravi saanud,nii et mäletan küll seda ebameeldivat tunnet,mis piinab eriti õhtuti.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 1,5 mIU/l näitab, et Teie kilpnääre talitleb normaalselt. Ala- või ületalitlust Teil ei ole. Kilpnäärme suuruse kohta vereproov informatsiooni ei anna, selleks tuleks teha ultraheliuuring. ...

Loe edasi

Mul on kurgus on takistus / lämmatus tunne?

Tere.
Mul on suur mure.
Mul on olnud pikemat aega juba kurgus / kõris takistus tunne - lämmatus tunne.
Kohati on ja kohati ei ole.
Vahepeal oli nüüd 1 kuu paus sees, ei olnud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Et kindlaks teha, kas kilpnääre võiks olla Teil esinevate vaevuste põhjuseks, oleks vaja teha kilpnäärme ultraheliuuring. Vereanalüüsi alusel saab selgitada kilpnäärme talitlust, kuid mahu ...

Loe edasi

Valud kurgus ja kõris

Tere

Minul hakkas selle aasta veebruaris kurk väga tugevasti valutama. Sõin igasugu pastille ja rohtusid, kuid miski ei aidanud. Seejärel pöördusin perearsti poole, kes kirjutas välja antibiootikumid- ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Küsimus on tulnud veidi valel aadressil. Soovitan pöörduda nina-kurgu-kõrvaarsti poole. Kui küsimuse mõte on kahtlus, et valu võiks põhjustada kilpnääre, siis saab perearst kilpnääret katsudes ...

Loe edasi

Kõris poob.

Tere. Minul poob juba mitmendat päeva kõris. Olen käinud kilpnäärme kontrollis ja kõik on normis. Arst ütleb vaid, et närvidest. Olen küll rahulik inimene ja mingeid pingeid ega stressi ei ole. Kuidas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnääre on terve, on ta terve. Poomistunne on üks sagedasemaid psühhosomaatilisi ilminguid (tõenäoliselt on perearstil õigus). Stress tabab ka rahulikke inimesi ja omad pinged on igaühe ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere,

Olen kilpnäärmega arvel, käin Teie juures kontrollis. On olnud tsüst. Tunnen nädal aega kõris pigistuse tunnet, kas peaksin tulema kontrolli või mingit ravimit võtma.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ravimit võtta pole vaja. Kui pigistustunne ei möödu, soovitan pöörduda perearsti poole. Kui perearsti arvates võiks pigistustunde põhjuseks olla kilpnäärme tsüsti oluline suurenemine, suunab ...

Loe edasi

kilpnääre

Tere!

Peale üldmassažis käimist olen kahel korral tundnud kaela ( kõri ) piirkonnast neelatades segavat tunnet. Nagu oleks mingi tükk söögitoru vastas. Tunne kaob 3-4 päeva peale massaži. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt ei ole tegu kilpnäärmeprobleemiga. Igaks juhuks võite lasta perearstil siiski kilpnääret katsuda või teha kilpnäärme ultraheliuuringu.
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere ma olen 18 aastane tydruk ning mul on mure, käisin artil ja arvati et on kilpnääre haige tehti vereproov ja TSH näitas 2,43 kas see on normis? Tahaks veel seda teada et kui kilpnääre on haige kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie analüüs on korras. Kipitustunne kõris samuti kilpnäärmehaigusele ei viita, pigem neelupõletikule. Ärge muretsege üleliia, usaldage oma perearsti!
Tervitades,
...

Loe edasi

Kas kilpnääre haige?

Tere,
Olen 24. aastane naine.Viimasel ajal on enesetunne kehva. Nimelt on selline nõrkus,südamerütm on kiire,hingeldan,liiga närviline (ärritun täiesti tühjaasja peale),neelta on raske, nagu midagi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie poolt kirjeldatud vaevused võiksid viidata kilpnäärme ületalitlusele. See on tõepoolest päriliku eelsoodumusega haigus. Seega, kurtke muret perearstile ja laske teha hormoonanalüüs. Kui ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: