antikehad? 15.01.08 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

selline mure on olen rase 17.näd. ja tehti kilpnäärme uuring(veeniverest), muidu on kõik kilpnäärmega okey aga antikehade arv on liiga suur. On see kuidagi ohtlik ka lapsele või see lihtsalt kõik mööduv nähtus?
ette tänades Murelik Neiu

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kõrge antikehade tiiter ei ole lapsele ohtlik. Oluline on, et hormoonanalüüs oleks korras. Samas osutab kõrge antikehade tiiter kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile ega kao iseeneset kuhugi. Edaspidi on soovitav kord 1-2 aasta järel kilpnäärmehormoone kontrollida.
Lähemaid seletusi jagab Teile Teie raviarst.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnääre ja saavutussport

Tere! Selline mure, et olen käinud mitu korda perearstil kurgu kaebustega ja silmaga vaadeldes ütles mu perearst, et mu kilpnääre on suurenenud (siiski mina seda vaadata ei oska). Klimbitunne neelatamisel ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui perearsti arvates on Teie kilpnääre suurenenud, paluge tal korraldada esmased kilpnäärmeuuringud - ultraheliuuring, hormoonanalüüs (TSH) ja antikehade tiiter (TPO). Kui need uuringud haigust ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere!
Mul avastati vereanalüüsi käigus, et kilpnäärme näidud on piiripeal (alatalitluse). Samas on mul ka paljud alatalitluse sümptomid: külmatunne, väsimus, menstr. tsükli häired, kuiv nahk, hingamisraskused. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teie näidud on "piiri peal", siis Teil tegelikult ikka kilpnäärme alatalitlust ei ole. "Piiripealsed" näidud ei põhjusta ka mingeid vaevusi. Soovitan hoopis 1 aasta möödudes igaks juhuks ...

Loe edasi

kilpnääre ja raske sisse hingata

Kilpnääre ja sisse raske hingata
15.06.11 14:47

Kas võib olla kilpnäärme probleeme, kui on raske sisse hingata ja nagu õhku jääks väheks, kogu aeg seda pole, või on see äkki ärevushäire? ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei saa kuidagi Teie kirjast sotti ja nii ei saa sellele ka mingit õiget vastust anda. Mis siis ikkagi perearsti juures leiti? Kas ületalitlus (sel juhul võiks kilpnääre pulsisageduse tõusu ...

Loe edasi

Kilpnäärme antikehad

Mida tähendab, kui antikehade näidud on kõrged?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnääre on eemaldatud osaliselt ja jääkkoe vastu genereerib immuunsüsteem endiselt antikehi. Iseenesest pole muretsemiseks põhjust, kui Teil ei ole kilpnäärmehaigusest tingitud silmakahjustust. ...

Loe edasi

Ebamugavustunne kurgus

Novembikuus käisin perearstil kaebusega, et ebamugavustunne (klomp)kurgus, harvad köhimised. Suuremal köhimisel tahab tekkida okserefleks. Saadeti kurguarstile, kaks nädalat erinevaid antibiootikume - ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnääre on tegelikult täiesti normisuurune (meestel maht normis kuni 25ml) ega tohiks küll ühegi tableti liikumist neelus takistada. Kas süüa saate normaalselt? Näiteks leivatükk ei ...

Loe edasi

TSH

Kuna ei ole kunagi mingit kilpnäärme ravi saanud, sooviksin teada, kas kuu aega tagasi tehtud vereanalüüsis TSH näit 5,88 mU/l on normaalne? Ise arvasin, et mul on kerge ületalitlus, kuna olen kergesti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie TSH väärtused välistavad kilpnäärme ületalitluse. Vaevused viitavad pigem klimakteerilisele sündroomile ja igaks juhuks soovitan oma günekoloogiga nõu pidada.
TSH taseme mõõdukas ...

Loe edasi

Kilpnäärme suurenemine

Tere,

Mul on mure. Väiksest peale on mul kilpnääre olnud natukene suurem kui teistel. Kuid mulle tundub, et mõni päev on see eriti esiletungiv, samas teine päev väiksem. Ka see on juba ammusest ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõigepealt tuleks siiski kindlaks teha, kas kilpnääre on ka tegelikult normist suurem. Selleks soovitan teha kilpnäärme ultraheliuuringu, mille käigus kilpnääret mõõdetakse ja arvutatakse maht. ...

Loe edasi

Kõrge veresuhkur viirusinfektsiooni põdemise ajal

Tere!
Juba teist korda, kui oleme lapsega ägeda viirusinfektsiooniga haiglas, on avastatud, et 4-aastasel tüdrukul on uriinis suhkur ja ka veresuhkur väga kõrge. Kui laps saab terveks, lähevad analüüsid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teie tütrel on viirusinfektsiooni ajal esinenud kõrgeid veresuhkru väärtusi (7 mmol/l ja enam), oleks soovitav teha talle täiendavaid uuringuid (näiteks määrata kõhunäärme vastaste antikehade ...

Loe edasi

Kilpnäärmepõletik

25.02.2010 kilpnäärme sonograafia:
Normaalse asetusega; maht hinnangulisest tagasihoidlikult suurenenud; Istmus 4,5mm; ehhogeensus madalam/langenud; ehhotekstuur on veidi ebaühtlane; sõlmi ei leidu; ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ultrahelileid vastab kilpnäärme autoimmuunsele protsessile (autoimmuunne protsess on ka krooniline autoimmuunne türeoidiit). Kahjuks ei sisaldu Teie kirjas ühtegi hormoonanalüüsi ega kilpnäärmevastaste ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: