Kilpnäärme hormoonid ja kolesterool. 26.05.06 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

olen 54 aastane naine.
Olen mures ja ei oska hinnata oma tervisehäire tõsidust.Olles haiglas2006 mai(teostati intrakardiaalne elektrofüsiol. uuring ja raadiosag. ablatsiooni protseduur supraventr. parosk.tahhükardia hoogude tõttu ) määrati kilpnäärme hormoonid-TSH 1,11mIU/l;FT4 17,2pmol/l; ja TPO-AK 320 IU/ml.Kas see viimane kõrge väärtus võib viidata kilpnäärme autoimmuunsele haigusele?
Lisaks teeb muret aastaid kõrgem kolesterooli näit.Viimati kol. (7,2 mmol/;LDL-kol 5,3 mmol/l). Kas peaksin kasutama kolesterooli alandajaid ravimeid? Toitun tervislikult,liigun palju ja kehamassiindeks on 22,1, aga vaatamata sellele tunnen end halvasti:Käed, jalad külmetavad,liigesed valutavad,kiire nägemislangus ja märtsist alates pearinglus, jõuetus. Ehhos-parema südamepoole ülekoormusnähud. Neerudes karikakivid.Ravimeid pole mulle määratud.
Tänan! Jään ootama teie soovitusi.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
TPO-AK kõrge tiiter viitab tõepoolest kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile, kuid kuna kilpnäärmehormoonid on korras, siis ravi Te ei vaja ja ka Teil esinenud südamerütmihäired ei ole kilpnäärmega kuidagi seotud. Kroonilise türeoidiidi tõttu oleks edaspidi mõttekas kord aastas kilpnäärmehormoone kontrollida.
Kolesterooli näit on tõepoolest kõrge, kuid siin peab raviotsuse tegema Teie perearst koostöös kardioloogi ja Teie endaga. Endokriinset põhjust Teie hüperkolesteroleemial ei ole. Kompleksselt tuleb hinnata Teie kardiovaskulaarset riski ja vastavalt sellele otsustada dieetravi või tablettravi kasuks. Ka Teie ülejäänud vaevused ei ole seotud endokriinhaigusega (autoimmuunne türeoidiit vaevusi ei põhjusta). Igaks juhuks võiks soovitada ära kontrollida ka kaltsiumi taseme veres. Teie vanuses ja liigesvaevuste juures võib sellel tähtsust olla. Analüüsi saab teha perearsti juures.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

kilpnääre

kilpnääre TSH 1.50 TPO lgG 226.0 muud näitajad korras

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme hormoonid korras. TPO IgG kõrge tiiter viitab autoimmuunsele türeoidiidile.
Ravi Te ei vaja. Jälgimiseks TSH 1 kord aastas perearsti juures.
Tervitades,
...

Loe edasi

juuste väljalangemine

Tere!

Minu mure põhjuseks on juuste väljalangemine, mis on kestnud umbes neli aastat. Juuksed murduvad kergesti, on haprad, elutud ja hõredad. Olen käinud trihholoogide juures, perearsti jutul, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Androgeense allopeetsiaga kindlasti tegemist ei ole - nimelt on Teie androgeenid täiesti korras. Tegelikult tehtud analüüsidest juuste väljalangemise põhjus ei selgu. Hormoonanalüüsid on kõik ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

Kas kilpnäärme alatalitluse korral peab rohtu tarbima igapäevaselt või ainult siis kui näit tõuseb? Ning kas on võimalik,et teatud viirusest tekib kilpnäärmepõletik?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitlus on peale mõningate erandjuhtude pöördumatu seisund, seega tuleb asendusravi sünteetilise kilpnäärme hormooniga tarvitada pidevalt - ilma pideva tarvitamiseta hormoonid ...

Loe edasi

Vereanalüüsi järgi õde ütles, et on kilpnäärme põletik

Tere,

Viimasel ajal tundsin, et olen väsinud, jõudu on kuidagi vähe.
Toitun tervislikult, tarbin pjuur- ja puuvilju, ei söö punast liha, söön kala, kalatooteid, pähkleid, juustu, muna. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärmevastaste antikehade kõrge tiiter viitab pärilikule riskiseisundile - kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile. Toitumine, konjak ja sport ei puutu üldse asjasse. Tegemist on päriliku ...

Loe edasi

Kõrge TSH, kuid hormoonid korras

Tere!
Kuu aega tagasi määrati kliinilises veres kilpnäärmehormoonid.
P-TSH 6,74
P-fT4 15,0
P-fT3 4,9
Ning kolesterool
P-Chol 5,7
P-HDL-Chol 2,02
P-LDL-CHOL ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Normist kõrgem TSH viitab kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile, mis Teil suure tõenäosusega siiski on. Kuna FT3 ja FT4 on normis, ei ole TSH vähene tõus energiapuuduse põhjustaja. Akne ...

Loe edasi

sinivesi@hot.ee

Tere.

Minu TSH 0,01 mU/l, kolesterool 6,0; LDL 3,2 mmol/l ja HDL kolesterool 2,1 mmol/l ja glükoos tühja kõhuga on 5,2.
Kas on muretsemiseks põhjust?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 0,01 mIU/l on mõõdukalt alla normi ja võiks viidata kilpnäärme ületalitlusele. Kolesterool 6,0 ja LDL 3,2mmol/l on ülemäära kõrged. Glükoos tühja kõhuga 5,2 mmol/l on normis. Tuleb uuringud ...

Loe edasi

hormoonid

Tere,

Oleks küsimus seoses hormoonide üle/alatalituse ja kilpnäärmega.
Aastaid on vaevanud nn.vilisemine kõrvus, uimane/paks pea, tasakaaluhäired, rasune peanahk ning tugev karvkasv. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme hormoonanalüüsi (TSH) perearstid siiski viimastel aastatel teevad. Uimasus, tasakaaluhüired ja kaalutõus võiksid ju alatalitluse suunas viidata. Suurenenud karvakasvul pole aga küll ...

Loe edasi

kilpnäärme hormoonid

Kui kilpnäärme hormoonid tsh, t3 ja t4 on täiesti korras kas siis välistab see kilpnäärme haiguse

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnäärmehormoonid on korras, välistab see kilpnäärme talitlushäire s.t. nii üle- kui alatalitluse esinemise. Kilpnäärme mahu ja struktuuri kohta, samuti võimaliku autoimmuunhaiguse esinemise ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus olnud, nüüd kehakaal tõuseb

Olen aastatel 1997-1999 ravinud kilpnäärme alatalitlust, mis oli tekkinud vahetult peale sünnitust. Tol korral sain muuhulgas korda ka oma kaalu, mis ei tahtnud kuidagi pärast sünnitust normaliseeruda. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuidas saada kaalu kontrolli alla - see on miljoni dollari küsimus. Kui oskaksin anda ammendava vastuse, oleksin ammu miljonär. Ikka need vanad nõksud - dieet ja liikumine, dieet ja liikumine. ...

Loe edasi

kolesterool

soovin teada, kas kilpnäärme ala- või ületalitlus võib tõsta kolesterooli taset?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kolesterooli taset võib tõsta kilpnäärme alatalitlus. Ületalitlusega patsientidel on kolesterool enamasti normi piires.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: