kilpnäärmehaigus ja laps 20.02.06 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Minu mehel avastati eelmisel aastal kilpnäärme ületalitlus ja määrati tabletiravi. Korraks ravi mõjus, aga siis tuli uus ägenemine ja tabletidoosi suurendamine. Arsti sõnul tuleb siis, kui haigus veel peaks ägenema, kasutusele võtta radiojoodravi või lõikus. Igal juhul lõppeks see kilpnäärme alatalitluse ja eluaegse tabletivõtmisega. Samas oleme mõelnud veel ühe lapse peale - kas see mõte tuleb nüüd päevakorrast maha võtta või millises haiguse faasis oleks võimalik lapsele mõelda? Vanust on juba üle 35, nii et väga kaua enam sellele aega mõelda ei ole.
K.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Ei radiojoodravi ega kilpnäärme lõikus muuda Teie abikaasat viljatuks. Radiojoodravi järel soovitatakse küll mõnda aega rasedusest hoiduda (naistel 6 kuud, meestel on see periood veelgi lühem). Kilpnäärme alatalitlus kompenseeritakse asendusraviga ja Teie abikaasa võib edaspidi elada kõigiti täisväärtuslikku elu kartmata haiguse uut ägenemist.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme ületalitus

Tere!
Mul tuvastati kilpnäärme ületalitus. TSH 0.008, fT4
39.17, vitamiin B12 97.
Täna käisin endokrinoloogi juures, kes käskis mul koheselt tablette (propranolool) võtma hakata ja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, peale sünnitust võib autoimmuunne kilpnäärmehaigus ägeneda ja ägenemine võib kulgeda mitmel erineval moel. Üks võimalus on, et tekib ületalitlus, mis mõne aja möödudes muutub iseeneslikult ...

Loe edasi

Türeoidperoksüdaasivastane IgG seerumis/plasmas

Tere!
Millega täpsemalt tegemist on Türeoidperoksüdaasivastane IgG? Googeldasin aga aru ei saanud. Arstile aeg kirjas aga digiloos tulemused olemas. Selle taga kirjas referentsväärtus <34, tulemus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Nii ja naa. Tulemus viitab sellele, et Teil on autoimmunne kilpnäärmehaigus. Kui teil esineb kilpnäärme talitlushäire (üle- või alatalitlus), on autoimmuunne kilpnäärmehaigus selle põhjuseks. ...

Loe edasi

Rase ja kilpnääre

Tere!

Olen 9. Nädalat rase, varasemalt avastatud autoimmuunne kilpnäärmehaigus, mis ravi ei vajanud. Nüüd tehti uus test ja TSH- 0,009 ja ST4 -15. Kas ravi on vaja?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tehtud analüüsides on TSH oluliselt suprimeeritud, kuid FT4 normis. Tõenäoliselt Te ravi ei vaja, kuid 3-4 nädala möödudes tuleks teha kordusanalüüs.
Tervitades,
...

Loe edasi

Valu kaelas

Tervist,juba mitmeid nädalaid piinab mind jooksev valu vasakul kaelas,valu ei ole pidev,pigem jooksev,algab lõualuu juurest ja jookseb poolde kaela ja nii mitu korda päevas. Algselt arvasin,et ehk on hambas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Pöörduda soovitan ikka perearstile. Arvan siiski, et kilpnäärmehaigus Teile valu ei põhjusta.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

pärilikkus

kas alatalitlus võib olla pärilik, ja mida peaks sel juhul jälgima

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitlus on pärilik üliharvadel erandjuhtudel. Tavaliselt on päriliku eelsoodumusega krooniline autoimmuunne türeoidiit s.t. kilpnäärmehaigus, mis võib (kuid ei pruugi) alatalitlust ...

Loe edasi

Kilpnäärme mõju südamele

Tere
Kui kilpnääre on haige siis kuidas see südamele mõjub?On see väga ohtlik?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Iga kilpnäärmehaigus mõjub südamele erinevalt (mõni ei mõju üldse). Peale kilpnäärmevähi on kilpnäärme teised haigused healoomulise kuluga ja otsest ohtu elule ei põhjusta.
Tervitades,
Loe edasi

kilpnääre

Tere. Käisin endokrinoloogi juures oktoobris 2007, kuna gastroeneroloog soovitas minna. Ise midagi erilist ei tundnud. Proov näitas, TSH 0,21. Ravi ei saanud kuna laps sai rinda. Uus proov näitas 14.01.2008 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei tea ma peale TSH Teie ühtegi teist kilpnäärmehormooni väärtust ega antikehade tiitrit. Tõenäoliselt on Teil tegemist kilpnäärme mõõduka ületalitlusega, kuid missugune kilpnäärmehaigus ...

Loe edasi

kiklpnääre

Tere! mul on paar päeva valu kaelas ja ei saa kõrisõlmest allapoole kaelale valutada.
kael kisub nagu krampi ja neelata on toitu valus nagu peaks millestki üle neelama ,kas see võib olla kilpnääre ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võib olla kilpnääre ja võib ka mitte olla (kilpnäärmehaigus - alaäge türeoidiit - on siiski üsna harv neelamisvalulikkuse põhjus). Palun pöörduge selguse saamiseks oma perearsti vastuvõtule.
Loe edasi

kilpnääre

kevadel oli kilpnäärme põletik ,kuu aega veidi parem,nüüd jälle kael paistes enesetunne nõrk,veresete 100.Kas see on ohtlik,on seda võimalik ise kuidagi leevendada.Vanus 62 võtab korrapäraselt arsti poolt ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Väga raske on vastata, sest andmeid on vähe ja patsienti ma ju ei näe.
Vere settereaktsiooni kiirenemine on iseloomulik ainult ühele kilpnäärmehaigusele ja see on alaäge türeoidiit (kilpnäärme ...

Loe edasi

kilpnäärme sümptomid

millised ón kilpnäärme haiguse sümptomid millele tuleks tähelepanu pöörata, enne kui arsti juurde minna

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Miks üldse arvate, et Teil on kilpnäärmehaigus? Kui miski Teile tervise juures muret teeb, pöörduga julgelt perearstile ja rääkige oma murest. Arst ei ole politseinik ega kuri õpetaja, kes ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: