Väsimus, sugutung puudub, madal testosteroon 17.12.18 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Olen 34 a mees, normkaalus, teen trenni, tervisliku toitumisega, ei joo ega suitseta. Väsimus on aastate kaupa aeglaselt suurenenud. Viimased 6 kuud sugutung puudub, on tekkinud hajameelsus ja ärevus, vahel äkiline kuumatunne ja higistamine.
Vereproovid viimasel nädalal on: 7:30 hommikul testosteroon 7,1 nmol/l, 4,5 nmol/l, P-LH 1,7, P-FSH 3, ferritiin, raud ja transferriin normis, transferriini küllastatus 46 (normi ülapiir on 45). TSH ja T4 normis. Viimaste aastate jooksul on TSH olnud pisut kõrge või normis, kilpnäärme antikehad kõrged ja ultraheli näitas autoimmuunset kilpnäärmehaigust. Praegu vitamiinid D ja B12 normis, aasta tagasi oli D madal, olen aasta aega võtnud D vitamiini.
Maksanäidud ALT 67, AST 47, GGT 69 kõrged, muud normis. Seitse kuud tagasi oli bilirubiin 26 ja ALT 168, neli kuud tagasi ALT 106, nii et maksanäidud langevad normi poole. Nii seitse kui neli kuud tagasi olid valgelibled ja vereliistakud madalad, nüüd normis tagasi.
Eosinofiilide arv praegu 0,07 (pisut madal), ühes proovis lümfotsüütide suhtarv 19,2 madal ja IG% 0,6, teises on need normis, teises jälle monotsüütide suhtarv 11,2 ja basofiilide suhtarv 1,2, esimeses on need normis. Muud üldverenäidud normis.
Kuus kuud tagasi hepatiidiproovid, EBV VCA IgM ja IM test negatiivne, EBV VCA IgG ja EBV tuumaantigeen IgG positiivsed.
Kas peaks alustama mingit ravi või ootama ja teatud aja pärast analüüse uuesti tegema? Kui lähiajal arsti juurde minna, kas oleks kasulik enne veel mingeid lisaanalüüse teha ja milliseid? Olen ravikindlustuseta ja analüüsid on odavamad ja kiiremad kui arstivisiit, nii et tahaksin kogu vajaliku analüüsiteabe enne arstileminekut kätte saada.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kõigepealt ütlen kohe, et mis puutub maksapatoloogiasse ja sellega seotud analüüsidesse, siis pole ma piisavalt kompetentne Teid nõustama ja see kuulub gastroenteroloogi (mao-soolearsti) pädevusse.
Kilpnäärmeprobleemidest niipalju, et autoimmuunse kilpnäärmehaiguse korral on vajalik TSH määramine üks kord aastas ja kui see on normi piires, siis kilpnääre Teile mingeid vaevusi ei põhjusta ja ravi Te ei vaja. Kui ka esineb TSH vähene tõus, pole see üldjuhul sugutungi puudumise põhjuseks.
Meessuguhormoonidest rääkides on testosteroon 7,1 nmol/l noore mehe jaoks madalavõitu, kuid ühe numbri alusel kindlasti põhjapanevaid järeldusi teha ei saa. LH ja FSH on samuti pigem madalad, seega võiks tegu olla sekundaarse (hüpofüüsi puudulikkusest johtuva) hüpogonadismiga. Kindla diagnoosi panekuks soovitan pöörduda androloogi (meestearsti) poole, kuna hüpogonadism on komplitseeritud probleem, milles rolli võivad mängida ka stress ja kroonilised haigused.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Testosteroon, SHBG,

Mul on mure seoses hormoonidega:
Esmalt analüüsitulemused: (27.01.16)
Testo 10,4 nmol/l
SHBG 59,2 nmol/l
Prolaktiin 217 mIU/l
FSH 2,4 IU/l
LH 2,23 IU/l

Selline ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegelikult on analüüsid korras. Testosterooni sekretsioon on pulseeriva iseloomuga, maksimumis varahommikuti. Seega ei pruugi ühemomentne analüüs sattuda ei kõige kõrgema ega kõige madalama ...

Loe edasi

Madal testosteroon ja kõrge östradiool

Olen mees, 19a.
vereanalüüsi tulemused:
testosteroon: 10,5nmol/l
östradiool: 144pmol/l

Raviks 2,5 kuu jooksul: 1tbl Vasonit päevas + 150mg C ja E vitamiini 3 korda päevas.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei taba ma probleemi olemust. Nii Teie testosterooni kui östradiooli väärtused on täiskasvanud mehe jaoks normi piires. Vitamiinid ja verevarustust parandav Vasonit ei tee Teile kahju, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: