Kas mul on kilpnäärme alatalitlus? 01.08.16 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Juba mitu aastat maadlen halva enesetundega. Peamisteks sümptomiteks on

– pidev väsimus, loidus, uimasus,
– aeglasem südametegevus (rahulolekupulss kisub tihti alla 60, umbes 55 kanti, ehkki olen pigem tundliku närvisüsteemiga inimene ja varem oli rahulolekupulss pigem ligi 70),
– kõrgem kolesterool, ehkki eluviisid ja toit on tervislik (hiljutine kolesteroolinäit 6,5 mmol/l, millest HDL-kol 2,0 mmol/l, LDL-kol 4,0 mmol/l)
– viimastel aastatel hiilivalt lisandunud kilod, mis ei taha kuidagi kaduda (kaal on muidu enam-vähem normis – 173 cm pikkuse juures 68 kg, aga erinevus mõne aasta taguse ajaga, mil kaalusin 60-62 kg, on ilmne),
– menstruatsioonitsükli ebaregulaarsus (tsükkel on mõnel kuul muutunud tunduvalt pikemaks ja vererohkemaks, samas mõnel kuul tsükkel tavalisest lühem),
– aeg-ajalt ootamatult tekkiv nõrkus, nii et tekib lausa värin,
– ärrituvus, depressiivsus,
– tihti esinev iiveldus,
– haprad küüned.

Annan endale aru, et paljud nendest sümptomitest on ebaspetsiifilised ja võivad viidata nii mõnelegi muule terviseprobleemile, aga siiski tuli ühe võimalusena pähe kilpnäärme alatalitlus. Hiljuti tehtud vereproovid näitasid kilpnäärme osas järgmist:
TSH 2.10 mU/I (ref. 0.40-4.00)
FT4 11.04 pmol/l (ref. 11.5-22.7)
TPO-Ak 32 kU/l (ref <60)

Seega FT4 on pisut alla normi, samas ülejäänud näitajad on korras. Varasemaid vereproove uurides märkasin ise, et FT4 on ennegi olnud alumise piiri lähedal, ent siiski siiani normi piirides, aga nüüd on see normist allapoole liikunud. Kas see võib siiski viidata alatalitlusele?

Ülejäänud vereproovid (hematoloogilised uuringud, vitamiinid, mineraalid) ja muud uuringud on mul igati korras olnud, seega ei oska halba enesetunnet millegi muuga seletada. Kas oleks põhjust - ja kas on üldse võimalik? - kilpnääret veel täpsemalt uurida?

Ette tänades

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Ei, Teil ei ole kilpnäärme alatalitlust. Teoreetiliselt võiks olla tegemist hüpofüüsi puudulikkusega, kuid sel juhul ei tohiks Teil olla menstruatsioone ja seega pean nn. sekundaarset kilpnäärme alatalitlust samuti ebatõenäoliseks. Ka TPO tiiter on Teil normis, seega pole Teil ka kilpnäärmehaigust, mis alatalitlust võiks põhjustada. Nn. isoleeritud madal FT4 on tekitanud palju diskussioone ja arutlusi, kas ka sellistel patsientidel peaks näiteks kasvõi raseduse ajal asendusravi määrama. Siiski pole normis TSH ja antikehade tiitri foonil asendusravist mingit kasu leitud.
Mõõdukas kehakaalu tõus ja kolesterooli normist kõrgemad väärtused on pigem seotud päriliku eelsoodumusega ja ealiste ainevahetuse muutustega. Kui järgite tervislikke eluviise, ei tohiks keskikka jõudmisele iseloomulikud muutused organismis mingeid tõsisemaid terviserikkeid põhjustada. Ärrituvusel ja depressiivsusel ei pruugi olla mingit otsest kehalist põhjust - pigem tuleks üle vaadata töö ja puhkereziim, nõu pidada psühholoogi, perearsti või hea sõbraga.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme alatalitus

Tere, kuigi mul on aastaid tagasi uuritud kilpnääret ja midagi halba ei leitud, siis kahtlustan siiski kilpnäärme alatalitus. Hiljutilugesin artiklit kus kirjeldati sümptomeid ja täpselt nii see minuga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõigepealt tahan kohe öelda, et kilpnäärme alatalitlust ei diagnoosita kunagi lihtsalt vaevuste põhjal. Vastuse küsimusele, kas on tegemist kilpnäärme alatalitlusega või mitte, annab hormoonanalüüs. ...

Loe edasi

Toitumine kilpnäärme alatalitluse korral

Tere. Mul on kilpnäärme alatalitlus ja L-Tyroxini annus on 100. Kas kilpnäärme alatalitluse korral on toiduaineid, mida peaksin kindlasti vältima? (Nt. linaseemned, maapähklid, lehtkapsas, kaalikas, virsikud, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Selliseid toiduaineid ei ole. Võite kinni pidada oma tavalistest toitumisharjumustes.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere
Mul on diagnoositud kilpnäärme alatalitlus. Arst ütleb, et ma ilmselt jään kogu eluks tablette võtma. Aga kas mingisugust muud ravi sellele haigusele ei ole? Nii et saaks tablettidest vabaks? ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, tõepoolest on kilpnäärme alatalitlus enamasti pöördumatu seosund. Mingit muud ravi peale sünteetilise kilpnäärmehormooni olemas ei ole (ei aita ei taimed, ei vitamiinid, ei nõidus ega ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere!
Mul avastati vereanalüüsi käigus, et kilpnäärme näidud on piiripeal (alatalitluse). Samas on mul ka paljud alatalitluse sümptomid: külmatunne, väsimus, menstr. tsükli häired, kuiv nahk, hingamisraskused. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teie näidud on "piiri peal", siis Teil tegelikult ikka kilpnäärme alatalitlust ei ole. "Piiripealsed" näidud ei põhjusta ka mingeid vaevusi. Soovitan hoopis 1 aasta möödudes igaks juhuks ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitluse määramine

Tere.

Mind huvitab, kuidas diagnoositakse kilpnäärme alatalitust. Kas TSH tulemused on piisavad, et otsustada kas kilpnääre funktsioneerib normaalselt? Minu S-TSH 1.28 mU/l, muid analüüse ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme talitlushäiret (nii üle- kui alatalitlust) diagnoositakse just nimelt kilpnäärme hormoonanalüüside alusel. Kui hormoonid on korras, on talitlus normis. Normaalsete hormoonväärtustega ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitluse sümptomid

Kilpnäärme alatalitlus avastati 13-aastaselt. Midagi väga hullusti pole siiani läinud. Mul on kaks last ja pärast noorema sündi hambad sõna otseses mõttes lagunevad suust välja, liigesevaevustega olin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnäärme alatalitlus on asendusraviga adekvaatselt kompenseeritud s.t. kilpnäärmehormoonide tase veres on normi piires, ei ole kilpnäärme alatalitlus ei liigesvaevuste ega hammaste lagunemise ...

Loe edasi

Sünnitusjärgne türeoidiit

Tere,

Olen 26 aastane ja sünnitasin pool aastat tagasi teise lapse. Varem kilpnäärmehaigusi pole olnud. Nüüd selgus, et mul on kilpnäärme alatalitlus. Lugesin kuskilt, et selle põhjuseks võib ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitluse põhjuseks võib Teil tõepoolest olla sünnitusjärgne türeoidiit. Tegemist on autoimmuunse türeoidiidiga, mis ägeneb sünnituse järel ja võib siis põhjustada ka kilpnäärme ...

Loe edasi

solaariumis päevitamine

Mul on kilpnäärme alatalitus, kas ma tohin solaariumis päevitada?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, tohite küll. Kilpnäärme alatalitluse puhul ei ole päevitamine solaariumis või loodusliku päikese käes põrmugi vastu näidustatud.
Tervitades,
...

Loe edasi

kilpnäärme maht

Tere,kümme aastat tagasi avastati mul krooniline türeodiit,kilpnäärme valulikkus,väike temperatuur...raviks määrati L-türoksiini 0,5 mg päevas ja ibubrofeeni.Noorena oli mul ravitud kilpnäärme ületalitlust,tol ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnäärme talitlus on normis, ei ole ka näidustust L-türoksiini võtmiseks. Kilpnäärme maht ei mängi talitluse juures mingit rolli ja normi alumist piiri kilpnäärme mahu osas ei eksisteeri. ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

Kas kilpnäärme alatalitlus võib olla pärilik? Tean,et rasestumisega on mul probleeme (TSH alla normi),aga kui see siiski õnnestub,kas on põhjust muretsemiseks,et laps võib samuti sündida kilpnäärme alatalitlusega?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Kilpnäärme alatalitlus ei ole pärilik. Pärilik eelsoodumus võib esineda kroonilise autoimmuunse türeoidiidi suhtes, mis võib hiljem alatalitlust põhjustada, kuid laps sünnib ka sel juhul alati normaalse ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: