Kaenlaaluse paistetus, lihasvalud, kõhuvalu 05.03.16 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Pöördun küsimusega teie poole seoses erinevate tervise probleemide esinemisega juba pikema aja vältel. Elan Hollandis ning olen käinud perearstide vastuvõtul nii siin kui ka Eestis. Senimaani seletamatute sümptomite põhjuse puudmisest tunnen et on tekkimas juba ahastus ja nõutus.

2015. aasta kevadel haigestusin kas külmetusse või viirushaigusesse. Samal ajal ka tekkis paistetus paremasse kaenlaalusesse. Järgnevate nädalatega läks enesetunne halvemaks, külmetus võttis pikalt aega ära minemisega ning lisaks sellele tekkisid mul ka muud sümptomid. Kubemes, põlveõndlas ning kõhus tundsin turset. Käisin ka arsti juures, kuid vereproov tuli tagasi normaalne, ning perearst läbivaatusel ei leidnud, et mu lümfisõlmed oleks paistes. Samuti tekkis väsimus. Higistasin öösel ning oli kerge palavik. Testiti mononukleoosi kuid seda ei leidnud mu veres. Samuti valutas paremalt poolt õlg, kael, käsi ning kergelt ka muud jäsemed. Võtsin mitu kuuri ibruprofeni arsti soovitusel, kuid sellest ei olnud sümptomite leevendamiseks abi. Sellest abitust olukorrast ning sümptomite olemasolust kuid tavameditsiinist vastuste saamise puudmise tõttu pöördusin alternatiivmeditsiini poole. Homoöpaat ning osteopaat leidsid erinevate ravimite kaudu sümptomitele leevendust kuid korduvalt on nende sümptomite hood tagasi tulnud. Suvel valutas mu kõht paremalt poolt nabast kergelt allpoolt ning maksa piirkonnast sedavõrd tugevasti, et ei saanud süüa mitu nädalat rohkem kui suppi. Tehti kõhupõhja ultraheli Eestis, kuid ultraheli tulemusi ei andnud. Kõhuvalud andsid järgi sama ootamtult kui ilmusid.
Sügisel 2015 oli veel mitu episoodi kus taas kõik sümptomid avaldusid. Lisandus parema silmalihase valu ning ka mu esimene migreeniepisood: virvarr silme ees, hetkeks kadus nägemisvõime ning parem käsi muutus tuimaks. Käisin esmaabis ning sealt saadeti mind pea kompuuteruuringule. Uuringu tulemused olid korras. Kuni veebruarini 2016 olid mu sümptomid pärast ilmnemist mõne päeva jooksul kaudunud, kuid 2 nädala eest tulid nad kõik taas tagasi. Kõhuvalu, paistes kaenlaalune (ei saa näiteks normaalset rinnahoidjat kanda, ebamugavus) ning paistetuse tunne parema põlve taga. Lisaks on mul elus esimest korda kõrvavalu. Vasaku kõrva taga asuv lümfisõlm on paistes juba mitmendat päeva. Samuti olid pea alaosas/kaela ülaosas lümfisõlmed paistes kuid nad läksid mõne päeva eest alla. Ühtlasi on tundlik ka mu parem rind.

Olen märganud, et mitte iga kuid mõnel korral on mu sümptomite ilmnemine kaasnenud menstruatsioonitsükkliga.

Olen tervislikult toituv inimene ning olen teinud muudatusi ka oma dieedis, näiteks loobudes piimatoodetest ning süües vähem liha ning vältides protsessitud toite.

Töötan vabakutselisena, kuid olen teinud mööndusi oma elus pinge vähendamiseks, püüan magada vähemalt 8 tundi iga öö ning tarbida harva alkoholi.

Tutten, et teadmatus ning pinge nende probleemite seletuse puudumisest on muutmas minu olemust ning igapäevaelu.

Loodan, et oskate mind aidata, tänan.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Ühelegi endokriinhaigusele Teie vaevused küll ei viita. Samuti on mul raske nii erinevaid probleeme ühise nimetaja alla viia - parema kaenlaaluse paistetus, kõhuvalu, lümfisõlme suurenemine vasaku kõrva taga, migreen, tundlik parem rind...
Võib-olla mõni lümfoproliferatiivne haigus ... Kuna Teie teksti lugedes korduvad sageli "paistetus" ja "lümfisõlmed", soovitaksin probleemi objektiviseerimiseks suurenenud lümfisõlmi mõnes paikmes (näiteks kaenlaalusi) ultraheliga uurida. Kogenud radioloog oskab vaadata, kas lümfisõlmed on objektiivselt suurenenud ja kas leidub viiteid pahaloomulisele haigusele.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

TSH

Vereanalüüsis oli TSH näit 5,32 (norm 0,4-4) . Kas sellise näiduga oleks vaja kilpnäärme ravi?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie TSH on minimaalselt tõusnud ja arvestades Teie vanust (te pole enam fertiilses eas) pole tõepoolest sellise näitaja puhul asendusravi alustamine näidustatud. Mis on aga kindlasti näidustatud, ...

Loe edasi

Valu kaelas

Mul on nädal aega valu kaelas ja peas eriti pea paremal poolel, tunne on nagu surub peas midagi et pea jääb väikseks ning läheb edasi paremasse õlga ning kätte, samuti on väsimus ja süda hakkab vahetevahel ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Valu kaelas ja ka peavalud pole tõenäoliselt seotud L-türoksiiniga. Igaks juhuks soovitan siiski perearsti juures teha kilpnäärme hormoonanalüüs, et veenduda L-türoksiini annuse adekvaatsuses. ...

Loe edasi

Hormonaalne tasakaalutus

Tere!

Soovin küsida, kas minu sümptomid võivad olla hormoonidega seotud. Kas võib olla probleemiks, et tasakaal on paigast ära?

1. akne (läheb hullemaks enne päevade algust, nahaarst ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Akne puhul võib naisterahvastel olla üheks põhjuseks meessuguhormoonide liig organismis, mis akne teket soodustab. Tavaliselt põhjustab meessuguhormoonide liig naise organismis akne kõrval ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus

Vereproovist selgus, et TSH tase on 92,mis on väga palju üle normi.
Määrati ravi L-Thyroxin 100mg päevas.
Endogrinoloogi juurde ei saadetud edasi uurima.
Kas on põhjust muretseda, peaksin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Nii kõrge TSH väärtuse korral diagnoosis kahtlust ei ole. Ka määratud asendusravi annus L-türoksiin 100 mcg päevas tundub igati adekvaatne. Arvan, et esialgu on olukord kontrolli all ja endokrinoloogi ...

Loe edasi

Kas alatalitus?

Tere dr. Ambos

Palun teie abi analüüsi tulemuste tõlgendamisel.
Olen 36. aastane naine ning näitajad on järgmised:
TSH 5.39 (0.40 - 4.00 mIU/l)
fT4 14.00 (11.5 - 22.7 pmol/l)

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH minimaalne tõus annab sageli märku autoimmuunsest kilpnäärmehaigusest. Kuigi peroksüdaasi vastaste antikehade tiiter on madal, pole see ainus antikehade liik, mida määrata saab. Arvestades ...

Loe edasi

D vitamiin

Tere, tegin apteegis D vitamiini kiirtesti. Selgus, et näit 300. Kas peaksin muretsema? D vitamiini ega muid toidulisandeid ei võta üldse. Kaebuseid mul ei ole, ootamatult tekkis võimalus mõõta. Sõbrad ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ma tõesti ei tea, kas 300 on vähe, palju või parasjagu. Meie laboris mõõdetakse D-vitamiini sisaldust tõenäoliselt teistes ühikutes ja võetakse selle tarvis veeniverd. Kui olete terve noor ...

Loe edasi

Vana diagnoosi täpsustamine

Tere,

Mu emal diagnoositi Tartu Maarjamõisas Rein Kolk 1990 jaanuar Struuma 3. Emal ei ole alles ühtegi dokumenti sellest külastusest. Hetkel emal tehti analüüsid ja kilpnäärmega on kõik ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
"Struuma" tähendab kilpnäärme suurenemist. Kas emal võiks olla kilpnäärme suurenemist või sõlmelisi muutusi kilpnäärmes, aitab selgitada kilpnäärme ultraheliuuring. Sellele uuringule saab suunata ...

Loe edasi

GTT testi tulemused

Kas mul vóib olla dieabeet?

Glügoos 0min 5.4 (5.1)
Glügoos 60min 5.0 (10.0)
Glügoos 120min 5.2 (8.5)

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Te pole rase, on Teie GTT ideaalses korras. Kui siiski olete, on tühjakõhu väärtus 5,4 mmol/l liiga kõrge ja gestatsioonidiabeet suure tõenäosusega olemas.
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus.

Tere

Arst soovitas kilpnäärme ületalituse raviks radioaktiivset joodi. Samas on mul ka psoriaas küünarnukkidel ja osaliselt jalgadel.
Kui palju võib joodi ravi mõjutada psoriaasi? Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Radiojoodravi psoriaasi ägestada ei tohiks. Siiski võiksite igaks juhuks enne radiojoodravi oma nahaarstiga konsulteerida, et ootamatusteks valmis olla.
Tervitades,
...

Loe edasi

Tsh näit l-thyroxiniga

Tere.Võtan l thyroxini aastast 2012. Kuni 2017 a oli doos 37,5 mg päevas.2016 jäin rasedaks ja doos suurendati 100mg peale.Peale sünnitust 2017a mingi aeg vähendati 50 aga siis jälle läks 100 peale.Küsimus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, see, et L-türoksiini vajadus tasapisi suureneb, on asjade loomulik käik. Kilpnäärme võimekus hormooni toota väheneb järk-järgult ja nii peab ka asendusravi annust tasapisi suurendama. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: