Kaenlaaluse paistetus, lihasvalud, kõhuvalu 05.03.16 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Pöördun küsimusega teie poole seoses erinevate tervise probleemide esinemisega juba pikema aja vältel. Elan Hollandis ning olen käinud perearstide vastuvõtul nii siin kui ka Eestis. Senimaani seletamatute sümptomite põhjuse puudmisest tunnen et on tekkimas juba ahastus ja nõutus.

2015. aasta kevadel haigestusin kas külmetusse või viirushaigusesse. Samal ajal ka tekkis paistetus paremasse kaenlaalusesse. Järgnevate nädalatega läks enesetunne halvemaks, külmetus võttis pikalt aega ära minemisega ning lisaks sellele tekkisid mul ka muud sümptomid. Kubemes, põlveõndlas ning kõhus tundsin turset. Käisin ka arsti juures, kuid vereproov tuli tagasi normaalne, ning perearst läbivaatusel ei leidnud, et mu lümfisõlmed oleks paistes. Samuti tekkis väsimus. Higistasin öösel ning oli kerge palavik. Testiti mononukleoosi kuid seda ei leidnud mu veres. Samuti valutas paremalt poolt õlg, kael, käsi ning kergelt ka muud jäsemed. Võtsin mitu kuuri ibruprofeni arsti soovitusel, kuid sellest ei olnud sümptomite leevendamiseks abi. Sellest abitust olukorrast ning sümptomite olemasolust kuid tavameditsiinist vastuste saamise puudmise tõttu pöördusin alternatiivmeditsiini poole. Homoöpaat ning osteopaat leidsid erinevate ravimite kaudu sümptomitele leevendust kuid korduvalt on nende sümptomite hood tagasi tulnud. Suvel valutas mu kõht paremalt poolt nabast kergelt allpoolt ning maksa piirkonnast sedavõrd tugevasti, et ei saanud süüa mitu nädalat rohkem kui suppi. Tehti kõhupõhja ultraheli Eestis, kuid ultraheli tulemusi ei andnud. Kõhuvalud andsid järgi sama ootamtult kui ilmusid.
Sügisel 2015 oli veel mitu episoodi kus taas kõik sümptomid avaldusid. Lisandus parema silmalihase valu ning ka mu esimene migreeniepisood: virvarr silme ees, hetkeks kadus nägemisvõime ning parem käsi muutus tuimaks. Käisin esmaabis ning sealt saadeti mind pea kompuuteruuringule. Uuringu tulemused olid korras. Kuni veebruarini 2016 olid mu sümptomid pärast ilmnemist mõne päeva jooksul kaudunud, kuid 2 nädala eest tulid nad kõik taas tagasi. Kõhuvalu, paistes kaenlaalune (ei saa näiteks normaalset rinnahoidjat kanda, ebamugavus) ning paistetuse tunne parema põlve taga. Lisaks on mul elus esimest korda kõrvavalu. Vasaku kõrva taga asuv lümfisõlm on paistes juba mitmendat päeva. Samuti olid pea alaosas/kaela ülaosas lümfisõlmed paistes kuid nad läksid mõne päeva eest alla. Ühtlasi on tundlik ka mu parem rind.

Olen märganud, et mitte iga kuid mõnel korral on mu sümptomite ilmnemine kaasnenud menstruatsioonitsükkliga.

Olen tervislikult toituv inimene ning olen teinud muudatusi ka oma dieedis, näiteks loobudes piimatoodetest ning süües vähem liha ning vältides protsessitud toite.

Töötan vabakutselisena, kuid olen teinud mööndusi oma elus pinge vähendamiseks, püüan magada vähemalt 8 tundi iga öö ning tarbida harva alkoholi.

Tutten, et teadmatus ning pinge nende probleemite seletuse puudumisest on muutmas minu olemust ning igapäevaelu.

Loodan, et oskate mind aidata, tänan.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Ühelegi endokriinhaigusele Teie vaevused küll ei viita. Samuti on mul raske nii erinevaid probleeme ühise nimetaja alla viia - parema kaenlaaluse paistetus, kõhuvalu, lümfisõlme suurenemine vasaku kõrva taga, migreen, tundlik parem rind...
Võib-olla mõni lümfoproliferatiivne haigus ... Kuna Teie teksti lugedes korduvad sageli "paistetus" ja "lümfisõlmed", soovitaksin probleemi objektiviseerimiseks suurenenud lümfisõlmi mõnes paikmes (näiteks kaenlaalusi) ultraheliga uurida. Kogenud radioloog oskab vaadata, kas lümfisõlmed on objektiivselt suurenenud ja kas leidub viiteid pahaloomulisele haigusele.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnääre

Olen 60-nene ja kuna olen endale teadmiseks vôtnud,et selles vanuses peab juba kindalasti perearsti juures kontrollima enda tervisenäitajaid,et ennetada varases staadiumis haigusi,kõik näitajad korras ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH näit 7,8 mIU/l ei tähenda veel kindlat ravivajadust, kuigi kujunevale kilpnäärme alatalitlusele võib see viidata küll. Seega on vaja tõepoolest perearsti juures kordusanalüüsid teha. Kahjuks ...

Loe edasi

Kilpnäärme teemal

Selline küsimus:
hetkel peal Thyrozol-i ravi, hommikul 1 tablett.
Näitajad olid 1. novembril järgmised:
FT3=4,35
FT4= 10,76
TSH = 0,729
Olin haiglas ravil , seoses oma ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, hetkel on kilpnäärme hormoonanalüüsid täiesti korras ja ravi õiges annuses. Kui sellisel foonil on tegemist tugeva ärevusega (vajasite isegi haiglaravi), siis on suure tõenäosusega tegemist ...

Loe edasi

Lühike kasv

Tere!

Olen 17-aastane peagi 18-aastaseks saav neid kuid olen ikka veel 148cm pikk. Mõlemad minu õed kasvasid üle 160cm pikaks. Kas minul on veel lootust pikemaks kasvada?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Lühike vastus oleks - kui menstruaaltsükkel on käivitunud, siis tõenäoliselt mitte. Kui menstruatsioone veel ei ole, võib-olla. . . Viimasel juhtumil tuleks pöörduda perearsti poole ja teha ...

Loe edasi

Kilpnäärme näitajad

Tervist

Olen 18 aastane sportlik noormees. Avastasin enda digiloost, et mult on võetud haiglas T -TSH kaks aastat tagasi ning näitaja oli 0.703. Läksin siis paanikahoogude ning ärevushäiretega ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Nii Teie varasem kui praegune TSH väärtus on normi piirides ja normivahemikus võib TSH kõikuda küll (normivahemik 0,4-4,0 mIU/l). Mingeid vaevusi TSH kõikumine normivahemiku piires ei põhjusta. ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere,
Mul oli keset kõri sünnimärk millest soovisin lahti saada. Käisin augustis 2019 nahaarstil ja tema külmutas seda kabinetis js ütles, et kui 1 kuu pärast ära ei lähe tuleb lõigata. Pärast külmutamisprotseeduri ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Sünnimärgi külmutamine Teie kilpnääret kindlasti ei kahjustanud. Suure tõenäosusega tekkis naha ja nahaaluskoe põletik, millest ka turse ja valu, kuid kilpnäärmeni see ei ulatu. Menstruatsioonide ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus

Tere.

Kas sellised tulemused vajavad ravi.
F3 4.67
F4 11,59
TPO <0,8
TSH 0,410
Kuigi enesetunne on aegajalt kehv-unetus,ärevus,südamepekslemine,väsimus.
Lisaks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie postituses ei ole küll hormoonanalüüside vastuste järel vastavaid normivahemikke (erinevates laborites võivad normivahemikud erineda), kuid kõrvutades Teie tulemusi oma töökoha labori ...

Loe edasi

Kilpnäärme struktuuri muutused

Minu ema käis kilpnäärme ultraheliuuringul. Allpool toodud kirjeldus. Kas palun saaksite veidi antud kirjeldusi interpreteerida. Kindlasti suundub ema edasi endokrinoloogile, kuid aega ei saa kohe ning ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mureks, ammugi veel suureks kilpnäärme ultraheliuuring küll põhjust ei anna. Kilpnääre on normi suurune, pigem isegi väiksemapoolne. Kajarikkad kogumid 2-4mm ei oma mingit kliinilist tähendust. ...

Loe edasi

veresuhkur

Tere,
Käisin arsti juures veresuhkrut mõõtmas ja tulemuseks oli 2,2-2,3. Mõõdeti kokku 4x. Söögist oli möödunud äkki umbes 3 tundi.
Tüüpilisi madala veresuhkru tunnuseid pole. Aga on pidev ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Igaks juhuks tuleks määrata veresuhkur hommikul tühja kõhuga (kui pole söödud vähemalt 8 tundi) veeniverest. Näpuvere aparaadid (glükomeetrid) on sageli madalamate veresuhkrute puhul ebatäpsed. ...

Loe edasi

Pärast kilpnäärme lõikust

Tere. Kilpnääre eemaldati 6.nov. 29.nov vereproov: P -T4-V 22 pmol/l; P-TSH 0.01 mU/l. Tarvitan Thyroxin'i 125microg x 1
TSH näitaja oli sama ka enne operatsiooni, seepärast tekkis küsimus, et kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Analüüsid viitavad sellele, et ehk on L-türoksiini annus liiga suur. Võib-olla piisaks 100 mcg-st päevas.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

TSH näit

Tere mul on diagnoositud 10 aastat tagasi kilpnäärme alatalitus
Reedel tehti uus analüüs ja TSH oli 5,85 kas see normaalne v pean arstiga sellel teemal konsulteerima
Endokrinoloogi juures käisin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui on plaanis rasestuda, on TSH 5,85 mIU/L veidi liiga kõrge. L-türoksiini annuse võiks tõsta 150 mcg-le päevas ja korrata hormoonanalüüsi (TSH, FT4) 2-3 kuu möödudes.
Tervitades,
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: