Metformiin 23.04.15 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere.
Minu elu hakkas segama kõhulahtisus.Mul on teise tüübi diabeet juba mitu aastat.Üldiselt oli see hommikuti 2-3 korda,vahel ka päeval.Ja nii pikka aega.Perearst tegi vajalikud uuringud,kuid põhjust ei leidnud.Enamjaolt algab kõik sellise äkilise pistega kõhus ja siis on juba kiire...Kuna mul oli 17.aprill endokrinoloogi vastuvõtt,siis soovitas perearst küsida,kas äkki metforal tablettidest.Küsitud sai,ka arst arvas,et äkki ongi..pidasin vahet 4 päeva (vereanalüüsis glükohemogl. oli 6.1,niiet oli üpris norm ja võis vahet pidada).Kõik oli korras,ei mingit kõhuprobleemi,ühel päeval ei käinud üldse wc-s.Arstiga sai siis kokkulepe,et proovin metformiini,see vist veidi teine,lootes et see ei mõju nii.Olen neid tablette kasutanud juba aastaid..kuid juba teisel päeval,oli mul kõht taas lahti..käisin lausa 4 korda...tähendab mul on peale pikki aastaid kasutamist allergia toimeainele..Mis siis nüüd saab?Ma pean ju mingeid veresuhkru tablette võtma..uut aega aga arstile ei saa niipea,ikka mitu-mitu kuud vaja oodata.Oskate nõu anda?
Vastuse eest ette tänades
K.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Jah, metformiini üks kõige levinumatest kõrvaltoimetest on soolegaaside tekitamine ja sooleliigutuste kiirendamine, mis kokku võivad anda kõhulahtisuse. Kõhulahtisus võib põhjustada selle ravimi kasutamisest loobumist kuni 10%-l juhutudest. Imestan, et Teie perearst seda ei oletanud. Selleks, et selle ravimi kõige levinumale kõrvaltoimele kinnitust saada, ei ole vaja küll endokrinoloogi juures käia. Samuti arvan, et ühe ravimitootja metformiini väljavahetamisest teise ravimitootja metformiini vastu pole kasu. Metformiin on metformiin.
Seega tuleb diabeedi raviks valida teine ravim. Valida võib nii sulfonüüluurea preparaadi kui DPP-4 inhibiitori. Milline just Teile võiks sobida, otsustab perearst. Endokrinoloogi vastuvõtule selleks küll minna pole vaja. Endokrinoloogi vastuvõtt on asjakohane siis, kui kunagi aastate pärast suukaudne diabeediravi Teid enam ei aita ja vajate süsteravi.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Hüperparatüreoidism ja operatsioon

Tere

Küsimus on, et milliste analüüside väärtuste juures on näidustus kõrvalkilpnäärme operatsiooniks?
Mui on aasta jooksul PTH olnud üle normi 9-12 pmol/l
Ca ja iCa on kõikunud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Teie kaltsiumi ja parathormooni väärtused lubavad esialgu lõikusest hoiduda. Loomulikult peate olema endokrinoloogi jälgimisel ja tegema analüüse vähemalt 2 korda aastas. Kui kaltsiumi tase on tulevikus ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus ja Gravesi tõbi.


Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

kilpnääre

Tere!

Mida tähendab vereanalüüsid P-T4-V on 16.3
P-TSH on 0.47

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus ja päike

Tere
Miks peab kilpnäärme ületalitluse ravi ajal hoiduma päikesevõtmisest.
Ette tänades,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Raseduse Diabeet

Tere käisin arsti juures GGT testi tegemas
Tühja kõhuga oli 5.7
Tund hiljem 5.3
2 h hiljem 5.4
Kas peaksin muretsema?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus?

Tere,
Sain kilpnäärmeanalüüsiga järgmised vastused:
Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kokkukukkumine

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

TSH

kui TSH on 0,11 mu/l, kas on muretsemiseks põhjust?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme talitus raseduse lõpus

Tere.
Kilpnäärme ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Mure kilpnäärmes oleva kasvaja pärast

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: