TSH, antikehad ja rasestumine 09.02.15 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere, olen proovinud oma elukaaslasega rasestuda üle 2 aasta, kuid seni tulutult. Naistearst lasi minult võtta erinevad analüüsid ja kõik peale kilpnääre omade olid korras. TSH näitas 5,7 ja antikehade tase oli >1300. Endokrinoloogi juurde on aeg kinni pandud, kuid järjekord on üle kuu aja. Kas antud antikehad võivad takistada rasestumist ja mis on tavaline ravi sellisel puhul? Kas on võimalik kuidagi ka ise antud antikehade hulka organismis vähendada kuni arsti juurde saamiseni.

Lugupidamisega

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kilpnäärmevastased antikehad rasestumist ei takista ja nende sisalduse vähendamiseks ei ole endal võimalik midagi ette võtta. See, mis rasestumist võib mõjutada, on algav kilpnäärme alatalitlus (TSH on veidi üle normi). Alatalitluse kompenseerimiseks kasutatakse sünteetilise kilpnäärmehormooni tablette (L-türoksiin). TSH ideaalvahemik, mis oleks rasestumiseks soodsaim on TSH 1-2,5 mIU/l.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Rasedus ja TPO antikehad

Tere! Olen 37 aastane naine ja esimest korda rase (IVF). Minu TSH tulemused on olnud 2.7 kandis, aga 3 kuud enne rasedust tehtud tulemus oli 4.54 (3 nädalat enne testimist oli 5-päevane vertigo). Raseduse ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TPO antikehad on Teil tõenäoliselt alati kõrged olnud, kuid nüüd siis tehti vastav analüüs. Enamus kilpnäärme spetsialiste soovitaksid selles olukorras L-türoksiini võtta, vähemalt kuni sünnituseni. ...

Loe edasi

TSH näit ja rasestumine

Tere!

Olen 2 aastat üritanud rasedaks jääda, samal ajal duphastoni süües, sest muidu ei ole menstruatsiooni. Nüüd jäin rasedaks, aga rasedus katkes 7+ nädalal. TSH on 3,26. Arst ütleb, et ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 3,26 mIU/l ei olnud kindlasti raseduse katkemise põhjuseks. Edaspidi võib lisaks TSH-le määrata ka kilpnäärmevastased antikehad. Kui antikehade tiiter on kõrge, võiks raseduse soovi puhul ...

Loe edasi

kilpnääre

Tere.
Mõned aastad tagasi tegin kilpnäärme proove ja kõik olid korras v.a antikehad (505) tehti ka uhd ja seal kinnitati diagnoosi .August 2013 tegin uuesti proove tsh 3,44 ja antikehad 505 olin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
L-türoksiini võiks võtta siiski veidi suuremas annuses - 50 mcg päevas. Kui uuesti rasestute, tuleks teha kiiresti uus analüüs (TSH, FT4). Siis on ka näha, kas annus vajab suurendamist.
Loe edasi

TSH väärtused

Tere

Juhuslikult avastati, et minu kilpnäärme näitajad on natuke korrast ära.
Tulemused olis sellised novembris 2012: TSH 4,74; T4 14 ja TPO 17.
Juunis 2013: TSH 6,3 ja T4 13,2.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie TSH ei muutu kiiresti - paariühikuline muutus kuu aja jooksul on tavaline. Väärtus võib tõepoolest "lainetada" s.t. muutus ei ole alati ühesuunaline. Arvestades Teie suhtelist noorust, ...

Loe edasi

Subkliiniline hüpotüreoos.

Tere.
Vereanalaüüs näitab: TSH- 4,74; vaba T4 - 14,0; vaba T3 - 4,81 ja TPO vastased antikehad 17.
UH näitab kilpnäärme struktuuri ebaühtlane ja hüpoehhogeenne.
Kas selliste näitude puhul ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui vaevused puuduvad ja kasutate usaldusväärseid rasestumisvastaseid vahendeid, ei ole asendusravi tingimata vajalik. Jälgimine on siiski asjakohane - kord aastas tuleks TSH määrata.
Tervitades,
Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja rasestumine

Tere!
Oleme üritanud juba pea 2 aastat teist last saada, aga siiani tulemusteta.
Põen kilpnäärme alatalitlust ja mul on ka autoimuunne türeoidiit (kui asjast õigesti aru saanud olen:)). Viimased ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga noortel naistel, kellel on viljastumisega probleeme, on soovitav hoida TSH väärtus vahemikus 0,4-2,5 mIU/l. Seega võiksite Te tõepoolest võtta väikeses ...

Loe edasi

TSH üle normi

Tere
Kas oleks vaja pöörduda endokrinoloogi juurde, kui TSH on 4,5? Muid kilpnäärmega seotud analüüse ei ole tehtud ja mingeid kaebusi justkui ka ei ole.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Sellise minimaalse TSH tõusu puhul oleks soovitav määrata kilpnäärmevastased antikehad, et välistada kroonilist autoimmuunset türeoidiiti. Antikehi määratakse veeniverest ja seda võib korraldada ...

Loe edasi

kas on probleem kilpnäärmes?

sept. lõpul tehti TSH 0,26...okt.algul tegin uuesti: TSH 0,508; anti-TR 0,91; fT3 5,58; fT4 18. selle esimese TSH alusel soovitati tarvitada Tiotil tbl. 2tk 2x päevas. soovin teisest arvamust. kuidas see ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei tunne ma kõiki Teie kilpnäärmeuuringute üksikasju, kuid olemasolevate andmete alusel võin väita, et ei esimene septemris tehtud TSH väärtus kui teine oktoobris tehtud väärtus (viimane ...

Loe edasi

?

Tere!

Perearst laskis teha vereanalüüsid.
TSH - 10, 700
TPO - Ak - 1000
Palun kas Te saaksite täpsemalt selgitada, mida see tähendab?


Lugupidamisega

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on kroonilise autoimmuunse türeoidiidi (kõrged TPO antikehad) ja sellest põhjustatud tagasihoidliku kilpnäärme alatalitlusega. Tõenäoliselt vajate asendusravi L-türoksiiniga (sünteetilise ...

Loe edasi

kilpnääre

TSH 12,4, TPO- ANTIKEHAD 54, NAISTERAHVAS 40A.RAVI VEEL EI OLE.MIDA ARVATE? OLEN VÄSINUD, HIGISTAN RAHUOLEKUS.GLÜCOHEMOGLOBIIN 6,8. GTT 6,1-II 8,4.DIEET 6 KUUD. NÄITAJAD SAMAD.HARJUTAN METFORMINIGA 850X2 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH on piisavalt kõrge, et diagnooside kilpnäärme alatalitlust, mille tõenäoliseks põhjuseks on krooniline türeoidiit (TPO tiitri tõus siiski tagasihoidlik). Vajate ka asendusravi L-türoksiiniga, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: