veresuhkru määramine 16.07.14 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Mõned päevad tagasi lasin glükomeetriga sõrme otsast verd võtta. Tulemus oli 6,2. Proov tehti siis, kui eelnevalt oli söömisest natuke üle 3 tunni möödas.
Mõned päevad hiljem lasin glükomeetriga uue proovi teha, et võrrelda tulemust.
Hommikul võetigi sõrme otsast verd, eelnevalt olin 15 tundi söömata. Veresuhkru näit oli 6,0. Ref. väärtus antud proovide vastuste lehtedel on märgitud 3,5-5,5.
Arst ütleb, et kõik on korras. Kas on või? Ref. väärtusest näen, et pole ju korras .Kuidas ma nüüd pean edasi toimima? Väikeste vahedega lasin analüüsid sellep teha, et näha, kas söömata olekus on tulemus palju madalam, kahjuks oli näit ainult 2 pügalat väiksem. Noorena oli suhkrunäit ikka 4 kanti ja alla selle ka. Ma ei kurda muud, kui et vahel on selline tunne, nagu kõhunääre valutaks ja on hell. Mis vereanalüüse ma peaksin tegema, mis näitaks kõhunäärme olukorda? Või milliseid uuringuid üldse kõhunäärme haiguste avastamiseks on?
Tänades.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Usaldage oma arsti! Esiteks suhkurtõve diagnoosimiseks glükomeetrit ei kasutata, kuna see on liiga ebatäpne riist. Vaja on võtta verd veenist peale vähemalt 8-tunnist paastu. Teiseks on väärtused 6,0-6,2 mmol/l küll ideaalsest normist veidi kõrgemad, kuid suhkurtõve diagnoosimiseks ebapiisavad. Suhkurtõvest võib hakata rääkima siis kui hommikune tühjakõhu veresuhkur veeniverest on üle 7 mmol/l. Kolmandaks tekib suhkurtõbi harva kõhunäärmehaiguse tagajärjel. Sellist sekundaarset diabeeti mõnikord esineb - näiteks alkohoolikutel või kõhunäärmevähi korral -, kuid enamasti põhjustab 2. tüüpi suhkurtõve tekkimist hoopis ülemäärane tüsedus ja pärilik eelsoodumus, mis muudavad koed insuliini suhtes tundetuks.
Normist veidi kõrgem veresuhkru tase on siiski signaaliks, et suhkurtõve risk on mõnevõrra tõusnud ja vaja oleks rohkem pöörata tähelepanu toitumisele ja tervislikele eluviisidele. Kehakaal peab olema normis, magusast võiks loobuda ja liikumine vabas õhus võiks muutuda igapäevaseks harrastuseks. Nii saate ise oma diabeediriski vähendada. Kord aastas on aga soovitav teha perearsti juures veeniveri veresuhkru määramiseks.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme ületalitlus ja päike

Tere
Miks peab kilpnäärme ületalitluse ravi ajal hoiduma päikesevõtmisest.
Ette tänades,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Raseduse Diabeet

Tere käisin arsti juures GGT testi tegemas
Tühja kõhuga oli 5.7
Tund hiljem 5.3
2 h hiljem 5.4
Kas peaksin muretsema?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus?

Tere,
Sain kilpnäärmeanalüüsiga järgmised vastused:
Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kokkukukkumine

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

TSH

kui TSH on 0,11 mu/l, kas on muretsemiseks põhjust?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme talitus raseduse lõpus

Tere.
Kilpnäärme ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Mure kilpnäärmes oleva kasvaja pärast

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ületalitluseks

Tervist!
Kas ja kuidas on võimalik kilpnäärme alatalitlus ületalitluseks muuta?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Sõlmed kilpnäärmes

Lp dr Anu Ambos!


Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Pikkus

Tervist! On siis küsimus oma pikkuse kohta. Olen 14 aastane noormees ja pikkust on kõigest 172cm. Ning viimasel ajal ei ole väga üldse kasvanud. Aastaga vast 3cm ainult. Sooviks teie abi, mis tõstaks mu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ma tean küll, mis on kasvuhormoon, aga mis on ashwagandha? Pigem soovitan hästi süüa, piisavalt magada ja jõudumööda sportida. 172cm ei ole 14-aastase noormehe kohta vähe ja tõenäoliselt on ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: