Thyroxin ja väsimus 03.06.14 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere. Kirjutan teile alguses veidi lähemalt oma probleemist.

Sünnitasin pea aasta tagasi (20.06.13) , rasedusesega suuri probleeme ei olnud, ainult hemoglobiin oli lõpupoole madalavõitu - 104 , kasutasin ka rauatablette ja lisaks veel kaaluprobleem - mida lisandus palju, arvestades seda et mul ei ole kunagi enne sellega probleeme olnud. Sünnitusega võtsin juurde ca 20 kilo, kaalusin enne sünnitust 53kg, sünnitama minnes 72, peale sünnitust 62 kg ja mõned kuud peale sünnitust kaal tõusis järsku üsna hüppeliselt (2 kuuga) 10 kilo, ja nüüd kaalun veel rohkem kui sünnitama minnes, alla ei lähe mitte üks gramm. Lisaks sellele lisandus siis meeletu väsimus ka peale piisavat und (st. päevase une vajadus) naha kuivus, jõuetus - iga väiksemgi pingutus võtab võhmale, meeleolulangus, poomistunne kõris, libiido langus, paistetus jne sümptomeid palju. Paar kuud peale sünnitust läksin nende samade sümptomitega arstile ja kirjutati välja antidepressante, mida ma siis mõned kuud võtsin, kuid tulemusteta. Edasi saadeti mind juba kilpnäärme proove andma (minu mäletamist mööda veebruaris), mille tulemused olid veidi paigast, kahjuks täpseid numbreid tollest korrast ei mäleta, igaljuhul mais nüüd pidin uuesti andma - seekord olid need siis juba läinud natuke halvemaks arsti jutu järgi (tsh 5.26 ja t4v 12, kilpnäärmes põletikku ei olnud, muud vereanalüüsid korras) Kuna elan välismaal, siis otsustasin ka enne siinse arsti visiiti ka oma endise eesti perearstiga konsulteerida aga, tema arvates olid need näidud veel liiga korras ravi alustamiseks, kuna sünnitusest pidi siiski veel liiga vähe aega möödas olema. Aga kuna mul kõik sümptomid süvenesid, siis siinne arst määras mulle rohuks: Thyroxin 50 mg , mida ma suure õhinaga tarvitama hakkasin, lootes oma tervis korda saada, aga nüüd natuke alla nädala neid võttes on tekkinud veel suurem väsimus/roidumus hommikuti ja päeval kui enne , kas see on normaalne ja kas see võib aja möödudes mööda minna ? Millal võib esimesi paranemise märke tunda? Või kas oleks tõesti pidanud kuulama oma endist perearsti , et kannatama kuidagi need tervisehädad ära (kuigi ma ei kujuta ette kuidas), ehk siis ootama seda nö. ise selle kilpnäärme funktsioniseerimise normaliseerumist ? Vastust ootama jäädes ja ette tänades!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
TSH 5,26 mIU/l on võrreldes normiga (0,4-4,0) küll veidi tõusnud, kuid ei ole Teie vaevuste põhjuseks. L-türoksiini võiks siiski väikeses annuses võtta (50 mcg päevas ongi väike annus), kuid sellest vaevuste vähenemist loota ei maksa, sest TSH minimaalne tõus pole vaevuste põhjus. Milles on probleem, tuleb kohalikel arstidel välja uurida - võib-olla on see depressioon, võib-olla aneemia või mõni muu. Kaalutõus peale sünnitust on päris tavaline. Sellega on mõtet hakata tegelema siis, kui tsükkel on taastunud ja rinnaga toitmine minimaalne. Tuleb hakata käima spordiklubis ja paha ei teeks ka visiit dieedinõustaja juurde (kuna elate välismaal, on seal taolised spetsialistid tõenäoliselt olemas). L-türoksiini võiks võtta vähemalt pool aastat ja siis hinnata kilpnäärme talitlust uuesti, et selgitada, kas asendusravi vajadus on eluaegne või võib ravi lõpetada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

kilpnääre

Tere!

Mida tähendab vereanalüüsid P-T4-V on 16.3
P-TSH on 0.47

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus ja päike

Tere
Miks peab kilpnäärme ületalitluse ravi ajal hoiduma päikesevõtmisest.
Ette tänades,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Raseduse Diabeet

Tere käisin arsti juures GGT testi tegemas
Tühja kõhuga oli 5.7
Tund hiljem 5.3
2 h hiljem 5.4
Kas peaksin muretsema?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus?

Tere,
Sain kilpnäärmeanalüüsiga järgmised vastused:
Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kokkukukkumine

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

TSH

kui TSH on 0,11 mu/l, kas on muretsemiseks põhjust?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme talitus raseduse lõpus

Tere.
Kilpnäärme ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Mure kilpnäärmes oleva kasvaja pärast

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ületalitluseks

Tervist!
Kas ja kuidas on võimalik kilpnäärme alatalitlus ületalitluseks muuta?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Sõlmed kilpnäärmes

Lp dr Anu Ambos!


Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: