suurenenud külmatundlikkus 19.06.19 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Põen alates 11.a. autoimmuunset türeoidiiti, raviks L-thyroxin 0.75 mg päevas. Viimasel aastal on suurenenud külmatundlikkus, jään iga paari nädala tagant haigeks. Kõigepealt õhtul läheb kurk valusaks, siis tekivad unehäired (magama jään hästi, isegi valutava kurguga, aga saan magada 2-3 tundi), siis tohutu väsimus ja lihasvalu. Haigeks jäämise põhjus on pikemaajaline külmas ja niiskes ruumis viibimine (töötan kirikus). Mida teha?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Tuleb leida paremate töötingimustega töökoht. L-türoksiini annuse muutmise kriteeriumiks on kilpnäärme hormoonanalüüsid. Kui hormoonanalüüs on korras, siis ainult vaevuste põhjal pole annuse muumine õigustatud. Suure tõenäosusega ei seostu sagedane külmetumine ja kurguvalu kilpnäärme alatalitlusega, pigem tasuks nõu pidada oma perearsti või nina-kurgu-kõrvaarstiga.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnääre

Kas ma peaksin pöörduma antud probleemiga Endokrinoloogi juurde ja kas poomistunnet tekitab suurenenud struuma ( on suurenenud sissepoole, nii öeldi Tartus). Või on kasvanud kilpnäärmel olevad sõlmekesed?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõigepealt soovitan pöörduda oma perearsti juurde, kes katsub kaela ja suunab Teid vajadusel korduvale kilpnäärme ultraheliuuringule. Teie kirjast ei selgu, kuivõrd on kilpnääre suurenenud. ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus

Kas sõlmelise kilpnäärme puhul tablettravi suudab suurenenud kilpnääret väiksemaks teha?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei suuda. Tablettravi saab ületalitluse korral aidata kilpnäärme talitlust normaliseerida, kuid kilpnäärme mahulistele muutustele see ei mõju.
Tervitades,
...

Loe edasi

Muhk kaelal

Mul on juba paar aastat kaelal muhk, mis vaikselt kasvab. Olen lasknud seda ultraheliga uurida ja jõudnud selleni, et tegu võib olla süljenäärme põletikuga. Antibiootikumid ei aidanud, muhk säilis. Täna ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui ultrahelis on "muhk" suurenenud süljenääre, on küsimus tulnud valel aadressil. Endokrinoloog süljenäärmete probleemidega ei tegele. Soovitan pöörduda näo- ja lõualuu kirurgi poole.
Loe edasi

Kas probleem(i alge) võib olla kilpnäärmes?

Tere,
ma ei teagi kust alustada täpselt. Olen viimased 9 aastat pidevalt aknega hädas, põhjust ei tea ja välja ravida pole keegi suutnud pidevate arstivisiitidega, aga sellega olen leppinud. Ju mingisugune ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks on meili teel Teie probleemide lahendamine võimatu. Tuleb ikka arsti juurde minna ja uuesti analüüse teha. Ebaregulaarse tsükli tõttu võiksite pöörduda günekoloogi poole. Tema teeb ...

Loe edasi

Suurenenud karvakasv lapsel

Minu 4-aastasel tütrel on suurenenud karvakasv. Alguse sai see kusagil siis, kui laps oli 1,5 aastat vana, ja on järjest süvenenud. Ka näol kasvavad karvad ja need ei ole mitte heledad udemed, vaid tumedad.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie last nägemata ei saa ma kuidagi otsustada, kas Teie tütre suurenenud karvakasv on meditsiiniline probleem ja kas sel võiks olla endokrinoloogilist põhjust. Lööbe ravimiseks kasutatud ...

Loe edasi

kilpnääre

mis on struumaretrosternalis või midagi hyportyreosis mul võib olla viga kirjutamisel aga loodan et saade aru

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mõiste "retrosternaalne struuma" tähistab oluliselt suurenenud kilpnääret, mis ulatub rinnaku taha. Hüpotüreoos on kilpnäärme alatalitlus.
Tervitades,
...

Loe edasi

diabeet

tahtsin kusida kui on kuskil köva pöletik sees kas möjub ka veresuhkur mingil määral.nt kutgumandlid jne.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõrge põletikulise aktiivsusega protsess mõjutab suhkruhaige kompensatsiooni kindlasti - veresuhkrud tõusevad ja insuliini annuseid on vaja suurendada. Kui 1. tüüpi diabeetik põeb kroonilist ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: