Kiiritusravi 25.10.13 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere.
Minul tekkis kilpnäärme ravi tagajärjel silmakoopa krooniline põletik. Seda aga ei saa enam kuidagi ravile allutada, medrolil on vaid ajutine mõju. Nüüd novembrist hakkan saama 12 korda kiiritusravi silmadele. Kõrvalmõjuks pidi olema vaid silmade punetus. Aga kas kiiritus juustele siis ei mõju? Mul juba suvel medroli ravi ajal juuste väljalangemine oli suur, nüüd sain taas pidama. Kas võib ikkagi juhtuda, et kaotan juuksed taas? Kuskilt lugesin ka seda, et alates jaanuarist on kiiritusravi tasuline, mulle seda ei mainitud, kas unustati? Kas on siis kiiritusravi tasuline? Kuid nagu arst ütles, võib ka see ravi mitte aidata, mis siis saab, kas võimalusi veel, või jään lõpuks ikkagi pimedaks?
Vastuse eest ette tänades

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Esiteks, Teil ei tekkinud silmakoopa krooniline põletik mitte kilpnäärme RAVI, vaid kilpnäärme HAIGUSE tagajärjel. Kahjuks ravi, mis normaliseerib kilpnäärme talitlust ei suuda silmakahjustust ära hoida ega seda alati vähendada. Teiseks, tegemist ei ole silmakoopa kroonilise põletikuga, vaid silmaümbruse ja silmaliigutajate lihaste vahelise sidekoe põletiku ja tursega. Silma ohustab see ainult väga rasketel juhtudel ja pimedaks jäämise oht on suur erand. Õieti ei ole ma oma 20-aastase praktika jooksul kohanud inimest, kes oleks jäänud kilpnäärmehaigusest tingitud orbitopaatia tõttu pimedaks, olgu asjaolud kui ebasoodsad tahes. Küll aga võib tekkida kahelinägemine, mis muudab näiteks autojuhtimise problemaatiliseks. Kolmandaks, ei põhjusta juuste väljalangemist samuti mitte kilpnäärmehaiguse RAVI, vaid HAIGUS ise. Kahjuks ei muuda medroolravi või ka kiiritus juustekasvu paremaks. Autoimmuunne juuste väljalangemine on tavaliselt siiski ajutise iseloomuga. Juuksejuur säilib ja sellest kasvab hiljem uus karv (see võtab aga aega kuid).
Olen samuti kuulnud, et Haigekassa on otsustanud rahastada ainult halvaloomuliste haiguste kiiritusravi, seda aga kilpnäärmehaigusest tingitud orbitopaatia kindlasti ei ole. Praegu probleemiga tegeletakse. Enne kiiritusravi alustamist paluge oma raviarstil selgitada, milline on asjade hetkeseis ja toimige vastavalt saadud infole (kiiritusravi võib ju ka ajutiselt edasi lükata).
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

kilpnääre

Tere!

Emal diagnoositi ületalitus u. 20 a. tagasi. Sai hormoonasendusravi ja kiiritust. Hiljem oli õrn alatalitus. 7 a. tagasi diag. ja op. kõhunäärme pahaloomuline kasvaja. Aasta tagasi metastaas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Analüüside vastused on üsna vastukäivad - FT4 veidi üle normi, TSH oluliselt üle normi. Tegelikult peaksid need kaks liikuma vastassuunas - kui FT4 langeb, siis TSH tõuseb ja vastupidi. Hetkel ...

Loe edasi

Kilpnäärme tsüstid. MURE:(

Tere! Ma olen 18aastane 2e lapse ema ja mul avastati kilpnäärme tsüstid(kaelale tekkis paremale poole suur punn). Pöördusin sellega võru erialaarsti poole-mul tehti proovid ja avastati tsüstid-MIDA TULEKS ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui ON tegemist pahaloomuliste kasvajatega, on operatsioon ja kiiritusravi VÄLTIMATUD, et Te oma lapsed ikka üles saaksite kasvatada. Kui tegemist EI OLE pahaloomuliste kasvajatega, EI OLE ...

Loe edasi

silmad

haigestusin 1999a.nüüd on mul suured punnis silmad.kas nüüd pea 10a.hiljem on võimalik midagi ära teha, et nad saaks jälle normaalseks?(1999a.haiglas tehti kiiritusravi mis ei andnud tulemust.2a.hiljem ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks pole oftalmopaatia ravi alati efektiivne, seda enam 9 aastat peale oftalmopaatia tekkimist. Kui silmad on väga "punnis" võiks siiski veelkord konsulteerida endokrinoloogi ja silmakirurgiga. ...

Loe edasi

tursed

Tere!

Mida teha, kui kilpnäärme alatalitusest on tekkinud silmade ümbrusesse tursed?
Annab üldse midagi teha (võib see asendusravi korral taanduda või on võimalik teha mingit kiiritusravi?) ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitluse puhul tuleb võtta asendusraviks sünteetilist kilpnäärmehormooni (L-türoksiini) sellises annuses, et kilpnäärmehormoonide tase veres oleks normis. Siin pole probleem ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: