Kas vajalik arstivahetus? 09.11.12 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Endokrinoloog kirjutas mulle retsepti prolaktiini alandamiseks.
Rohu võtmisest tekkisid südamepiirkoda valud ja hingamine muutus ebaühtlaseks.

Jätsin rohu võtmise katki ja panin arstile uuesti aja. Esimene küsimus arstilt oli, et mis rohtu ma võtan? Ma jäin tummaks, kas arst siis ei tea, mis rohu ta mulle kirjutas?

Kuigi olen arstile korduvalt öelnud, et tarvitan psühhoosiravimit Solian, siis ikkagi sain rohu, kus oli kirjutatud, et ärge võtke seda ravimit, kui teil on psühhoos.

Kas peaksin arsti vahetama?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Psühhoosi all, mille esinemisel prolaktiini taset vähendavat ravimit (tõenäoliselt bromokriptiin) võtta ei ole soovitav, mõeldakse ikka ägedat psühhoosi, mitte kroonilist psühhiaatrilist haigust. Sageli põhjustavad just psühhiaatrilised ravimid prolaktiini taseme tõusu ja nendega koos ongi mõnikord vaja ka prolaktiini langetavat ravimit võtta.
Arstil, kelle vastuvõtul käisite, on tõenäoliselt kümneid kõrge prolaktiiniga patsiente ja sadu teisi. Ta ei pruugi lihtsalt mäletada peast kõikidele ordineeritud ravi. Teine põhjus patsiendilt endalt küsida on ravisoostumuse selgitamine. Üks asi on ravi, mida arst on korraldanud, sageli hoopis teine asi see, kuidas patsient seda ravimit võtab (või kas üldse võtab). Arvan, et arsti vahetamiseks pole mingit põhjust - lihtsalt veidi enam mõistmist ja empaatiat.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Subkliiniline hüpotüreoos.

Tere.
Vereanalaüüs näitab: TSH- 4,74; vaba T4 - 14,0; vaba T3 - 4,81 ja TPO vastased antikehad 17.
UH näitab kilpnäärme struktuuri ebaühtlane ja hüpoehhogeenne.
Kas selliste näitude puhul ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui vaevused puuduvad ja kasutate usaldusväärseid rasestumisvastaseid vahendeid, ei ole asendusravi tingimata vajalik. Jälgimine on siiski asjakohane - kord aastas tuleks TSH määrata.
Tervitades,
Loe edasi

Vastuvõtule...

Sooviks tulla Teie vastuvõtule ja tahaksin teada kas selleks on vajalik oma perearsti saatekiri.Kuhu tuleb pöörduda?

Murelik lugeja

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, perearsti saatekiri on vajalik. Kui see on käes, pöörduge Mustamäe haigla registratuuri (telefon 697 1049). Lähen 6.augustist puhkusele ja sinnani on numbrid juba välja antud. Kui Teil ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: