TSH normaliseerumine 19.06.12 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,
Olen 34a naine.
Selle aasta veebruaris avastati mul kilpnäärme ületalitlus, diagnoos - tür(e)otoksikoos difuusse struumaga.
UH on kilpnäärmest tehtud - kogumaht 22,8 ml. Struktuur ebaühtlane, kummaski sagaras mitmeid väikseid innhomogeenseid hüpoehhogeenseid koldeid paremal 5-6mm, vasakul 7-8mm piires.
Arsti sõnul ei pea nende pärast muretsema. Kas palju väikesi koldeid kilpnäärmes on siis tähtsusetu?

Veebruaris oli ft3 12 ja ft4 43,1. Nüüseks on tänu ravile Tiotiliga ft3 3,09 ja ft4 11,2.
TSH tase on muutunud järgnevalt: 13.02 - 0,013; 1.03 - 0,016; 15.03 - 0,15; 2.04 - 0,014; 9.05 - 0,026 ja 18.06 - 0,025.
Ma tean, et TSH tase muutub aeglasemalt. Tahtsin küsida ka teie arvamust, et kas selline tempo on normaalne? Hetkel olen Tiotili võtnud u 4 kuud ja TSH näit on ju üsna vähe muutunud.

Tiotili pean nüüd võtma 0,5tbl päevas. Arst ei taha üle ravida, sest kardab, et siis võib kilpnääre veel suureneda. Uued analüüsid annan augusti lõpus. sinna vahele jääb u 2 kuud. Kui ka tekib üleravimine, kas siis kilpnääre võib juba paari kuu jooksul suurenema hakata?

Tänud vastuste eest!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Usaldage oma arsti! Teie ravis on kõik reeglipärane ja muretsemiseks pole põhjust. Ultraheliuuringu leid on väge tüüpiline autoimmuunsele kilpnäärmehaigusele ja midagi muud sealt otsida pole põhjust. Kilpnäärme mahu suurenemine on vähene, "kolded" kliinilist tähendust ei oma. Kaks kolmest hormoonnäitajast on raviga normaliseerunud. TSH langus on mõõdukas ja näitab, et türeostaatilist ravi peab esialgu veel jätkama. Enesetunne peaks olema juba korras. Nn. üleravimise ees pole samuti põhjust suurt hirmu tunda. Käite ju regulaarselt (kord kuus) analüüse tegemas ja olulist üleravimist tekkida ei saa. Kilpnääre võib hakata suurenema, kui ravitekkeline alatalitlus kestab pikemat aega.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

kilpnäärme alatalitus

perearst tegi anlüüsi, kus näitaja 1,99.
kuid alumine määr oli sedelil 3,75. see on vist tsh
kuidas hindate?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt TSH. 3,75 ei ole alumine, vaid ülemine määr (igaks juhuks võib perearst määrad siiski üle vaadata). TSH 1,99 mIU/l on normi piires.
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärmehormoon

Tere!


Kas kilpnäärmehormooni tase (TSH) 0,69 on normipärane ning muretsemiseks pole põhjust? Kas seda näitu on võimalik seostada väsimusega. Milline on TSH normaalne vahemik (st millisest ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH normivahemik on 0,4-4,0 mIU/l. Niisiiis on Teie TSH täiesti korras ja seega kilpnäärme talitlus normis.
Tervitades,
Anu Ambos.

Loe edasi

Toksiline adenoom

Tere,

töötervishoiu arsti külastades avastas ta kõrgenenud võrdhaardelised T-sakid EKG-s ja suunas edasi perearstile, kust siis edasi kardioloogi ja spordiarsti juurde (treenin regulaarselt). ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegelikult ei ole Teie uuringute tulemustes midagi vastukäivat. Tegemist on autonoomsete sõlmedega hulgisõlmelise struumaga. Ületalitlus on esialgu tagasihoidlik ja episoodiline, mistõttu hormoonanalüüsidest ...

Loe edasi

Norm-TSH raseduseks

Tere.
Milline on norm TSH tase rasestumiseks? Minu TSH mõõdeti 0,74. Internetist loen, et TSH peaks rasestumiseks olema vähemalt 1.
Ette tänades.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie TSH väärtus on normaalne ja fertiilsusele mõju ei avalda. Soovitav TSH vahemik 1-2,5 mIU/l on USA-s läbiviidud populatsionnuuringutes saadud tervete mediaanväärtus (keskmine) ja seda ...

Loe edasi

THS

Tere, küsimus THS-si kohta - et kas on võimalik, et see läheb ise normi? Kui THS oli üle 7 ja järgmisel korral mõned päevad hiljem normis?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH (türeostimuleeriv hormoon) pärineb hüpofüüsi eessagarast ja stimuleerib kilpnäärme talitlust. Kui kilpnäärme talitlus on normist kõrgem (ületalitlus), TSH langeb (stimulatsiooni ei vajata). ...

Loe edasi

TSH

Tere,

TSH näit on 0.397. Kas on muretsemiseks põhjust?

Ette tänades
N 31a

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Muretsemiseks põhust ei ole.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

21 aastasel neiul avastati 3kuud tagasi kilpnäärme alatalitlus ,siis oli TSH 6,.. sel nädalal antud analüüs näitab TSH 3,2 (hemoglobiin 127) Oleks nagu normis , aga on pidev väsimus, kas see võib olla ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 6 mIU/l viitab tagasihoidlikule algavale kilpnäärme alatalitlusele, mida noortel viljakas eas naistel küll ravitakse, kuid mis ei põhjusta tegelikult mingeid vaevusi. Teie väsimus ei ...

Loe edasi

TSH

Olen mures kilpnäärme pärast. Suvel tehtud analüüsid olid korras (TSH veidi üle 2), nüüd aasta algul TSH näit normist veidi kõrgem (4.8). Samas on ka pitsitustunne kaelal ja kõris ning pulss normist kõrgem. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH väärtused muutuvad ikka aja jooksul veidi. Minimaalselt suurenenud TSH väärtus on iseloomulik kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile ja kilpnäärmevastaste antikehade määramine oleks ...

Loe edasi

tsh

Tere!

Palun öelge kas tsh näitaja 2,4 näitab mingit kõrvalekallet kilpnäärme töös?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 2,4 mIU/l näitab, et kilpnäärme talitlus on normi piires.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

ülekaal

Kas ülekaal on seotud kilpnäärme alatalitusega.Mul oli TSH -14,6,teisel kontrollil aga juba 10,2.Ultraheli on ka tehtud ja seal öeldi et on krooniline kilpnäärme alatalitus.Kas sellega peaks pöörduma endokrinoloogi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil on tõepoolest kilpnäärme alatalitlus, mis on tõenäoliselt tingitud kroonilisest autoimmuunsest türeoidiidist. Vajate asendusravi L-türoksiiniga ja peate pöörduma täiendavateks uuringuteks ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: