Analüüsid, kilpnäärme, maksa, kolesterooli seos 14.02.12 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Juba pikemat aega tunnen ennast halvasti(käte värin, südame kloppimine,väsimus, lihaste valu jne), siis otsustasin anda vereproovi. Kuna aga arstide järjekorrad on pikad siis sooviksin vastust paarile küsimusele. Kas Kilpnäärme ületalitus, maks ja kolesterool on kuidagi omavahel seotud?
Proovide vastused: TSH 0,026 , FT4 31,85 ATPO 155,6, üldvalk 148,4, protromb index. 31,85, kfk 2311, B12 232,4. chol 3,2, hdl 0,60, ast 45, alt 91. Proove rohkem, aga kahjuks ei oska kõike välja lugeda. Loodan et oskate midagi vastata.)
Tervitades

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kilpnäärme ületalitlus võib põhjustada tagasihoidlikku maksakahjustust, mis väljendub ka mõõdukas biokeemiliste näitajate tõusus. Kolesteroolile kilpnäärme ületalitlus olulist mõju ei avalda (kindlasti ei tõsta ületalitlus kolesterooli taset). Kilpnäärme hormoonanalüüside alusel on Teil mõõdukas kilpnäärme ületalitlus , mis on põhjustatud kilpnäärme autoimmuunsest haigusest. Põhjalikumaid selgitusi annab ja ravi määrab Teie raviarst.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnääre

Mul ei ole haigekassat, synlabis tegin proovid : TSH- 5,80, FT4 10,32, TPO-Ak 234, Gamma-glutamüüli transferaas 70 U/I. Palun teada, kas pean midagi ette võtma ?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan võtta oma analüüsid ja perearstiga nõu pidada. Tegemist on kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga ja algava kilpnäärme alatalitlusega. Arvestades Teie vanust võib kaebuste puudumisel ...

Loe edasi

Autoimmuunne türeoidiit

Diagnoositi täna Autoimmuunne türeoidiit + E06.3. TSH väidetavalt normis, kuid aTPO üle 1300. Kilpnäärme struktuur ebaühtlane, sõlmi ja tsüste ei leitud. Parema sagara maht 5,7 ml ja vasema maht 6,7 ml. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Autoimmuunne türeoidiit ei ole haigus, vaid suurenenud talitlushäirete riski näitaja nagu kõrgenenud kolesterool ei ole haigus, vaid on suurenenud südameveresoonkonna haiguste riski näitaja. ...

Loe edasi

L-Tyroxini ja kolesteroolitaseme seosest

Võtan ligi 10 aastat kilpnäärme alatalitluse tõttu L-Tyroxini. Samuti on mul aastaid olnud kõrge kolesteroolitase (viimati 7,8), mis on kõikinud 5,9 ja 7,9 vahel. Uus perearst kirjutas mulle Crestoni, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
L-türoksiin ei tõsta kolesterooli taset (kust küll Te seda lugestite?), vastupidi. Kolesterooli taset võib tõsta kompenseerimata kilpnäärme alatalitlus, mis mõjutab ka rasvade ainevahetust. ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

Tere!
Mina see olin, kelle kirjast Te hiljuti sotti ei saanud. Tänan Teid- mina sain palju targemaks. Sain aru, et kilpnäärme alatalitluse puhul ei tehtagi radiojoodi, mida arst mulle soovitas. Nüüd ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegelikult ei ole Teie hormoonanalüüs kuigi halb ja viitab üksnes tagasihoidlikule kilpnäärme alatalitlusele. Seepärast olete ka ilma asendusravita hakkama saanud ja arvestades Teie vanust ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitus

Tere!Olen 52a naine ja läksin uuringutele,seoses kõrge vererõhuga 160/100.Tehti põhjalikud uuringud ja selgus et mul on lisaks sellele ka kõrge kolesterool 7,2,millest halb kolesterool oli 5,2.Samuti leiti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Endokrinoloogina kommenteeriksin eelkõige TSH-d, mis on tõesti normist kõrgem ja viitab kilpnäärme alatalitlusele (kuigi mõõdukale). Küsimuse lõplikuks selgitamiseks on vaja teha täiendavad ...

Loe edasi

kolesterool

Tere lp. dr. Ambos
Olen poolteist aastat ravinud kilpnäärme ületalitlust ja septembri lõpul sain teist korda radiojoodi. Paar päeva tagasi Medicomi terviseuuringutel selgus, et kolesteroolitase ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kolesterooli tase ei ole otseses seoses kilpnäärme talitlusega. Siiski võib ületalitlus soodustada kolesteroolitaseme langust, alatalitlus selle tõusu. On võimalik, et peale korduvat radiojoodravi ...

Loe edasi

kilpnäärme maht

Tere,kümme aastat tagasi avastati mul krooniline türeodiit,kilpnäärme valulikkus,väike temperatuur...raviks määrati L-türoksiini 0,5 mg päevas ja ibubrofeeni.Noorena oli mul ravitud kilpnäärme ületalitlust,tol ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnäärme talitlus on normis, ei ole ka näidustust L-türoksiini võtmiseks. Kilpnäärme maht ei mängi talitluse juures mingit rolli ja normi alumist piiri kilpnäärme mahu osas ei eksisteeri. ...

Loe edasi

kilpnääre

tere. olen kuulnud, et kilpnäärme alatalitlusega võib kaasneda kolesterooli tõus. kas see on nii ka siis, kui võtan asendusravi ja kas peaksin sellepärast muretsema? olen 26 ja kehakaal 60kg, pikkus169cm.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui saate asendusravi adekvaatses annuses s.t. Teie kilpnäärmehormoonid on ravi foonil korras, pole muretsemiseks põhjust. Kolesterooli väärtus võib tõusta üksnes ravimata alatalitluse korral.
Loe edasi

kolesterool

soovin teada, kas kilpnäärme ala- või ületalitlus võib tõsta kolesterooli taset?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kolesterooli taset võib tõsta kilpnäärme alatalitlus. Ületalitlusega patsientidel on kolesterool enamasti normi piires.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kilpnääre

Tere.
Olen 59.a. naine. II tüübi diabeetik. Esineb valu kõri piirkonnas, väikene temperatuuri tõus,külmakartlikkus, on 2000.a. diagnoositud väga väikene kilpnääre, kuid seekord ta ravi ei vajanud. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärme hormoonanalüüs on korras ja hoolimata väikestest mõõtmetest täidab Teie kilpnääre oma ülesannat adekvaatselt. Külmakartlikkuse põhjuseks kilpnäärmehaigus küll olla ei saa.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: