TSH väga kõrge 08.04.10 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,

Kolm aastat tagasi, avastati mul kilpnäärme alatalitlus, mille sai normi minimaalse koguse 0,5 mg tabletiga L-Thyroksin. Möödunud aastal rasestusin ja terve raseduse aeg piisas sellest kogusest, kuna näitajad olid normis. Nüüd, 4,5 kuud peale sünnitust, tegin proovi ja tulemus hirmutab mind väga TSH 60. Kuna tulemused küsisin telefoni teel, ei tulnud kohe pähe kõike küsida.Teisi näitajaid arst ei öelnud, kuid ütles et väga tugev põletik ja soovitas vähendada rinnaga toitmist või üldse loobuda imetamisest. Suurendas ravimi kogust 1tbl-le ja kuu aja pärast teha uus analüüs. Kas proovi tulemust mõjutab ka vahetult enne analüüsi põetud külmetushaigus (nohu, köha, kurguvalu), millest oli siis möödas u 5 päeva? Samuti eelnes 3 nädalat väga pingelist ja stressirohket aega. Peale väsimuse ma muid olulisi muutusi täheldanud pole, aga olen selle rohkem magamatuse süüks ajanud, kuna laps sööb öösel 1-2h tagant. Ja no mõni päev on ununenud ka rohi võtmata. Nüüd aga olen päris hirmul, et mida see nii kõrge näitaja mulle tähendab, kas see lapsele ka kuidagi mõjub? Kas seda on võimalik normi saada ja millised on ohud sel ajal kui näitaja nii kõrge on? Mõtlemapanev on see, et arst suurendas ravimi annust poole tbl võrra ja kutsus alles kuu aja pärast uuesti analüüsi tegema? Ma olen väga mures enda tervise pärast ja kuidas toimida edasi imetamisega, kuna seni olin plaaninud rinnaga toita 6 elukuuni ning siis alles hakata vähendama ja muud lisa juurde andma.

Ootan väga Teie vastust.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Krooniline autoimmuunne türeoidiit võib peale sünnitust ägeneda ja põhjustada hormonaalseid kõikumisi. Mõnevõrra on probleemiks ka ravimi võtmata unustamine, katsuge seda vältida. Stress ja pinge siin mõju ei avalda. Olukorra hindamiseks oleks lisaks TSH-le oluline teada ka FT4 väärtust.
Arvan, et ravikorraldus s.t. 50 mcg asemel 100 mcg päevas on kõigiti asjakohane. Rinnaga toitmisest küll loobuma ei pea ja lapsele tervisele Teie alatalitluse süvenemine mõju ei avalda (tema hormoonvajaduse katab tema enda kilpnääre). Uus analüüs kuu aja möödudes on samuti täiesti adekvaatne jälgimine - tehke see kindlasti.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme ületalitus ja Gravesi tõbi.


Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

kilpnääre

Tere!

Mida tähendab vereanalüüsid P-T4-V on 16.3
P-TSH on 0.47

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus ja päike

Tere
Miks peab kilpnäärme ületalitluse ravi ajal hoiduma päikesevõtmisest.
Ette tänades,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Raseduse Diabeet

Tere käisin arsti juures GGT testi tegemas
Tühja kõhuga oli 5.7
Tund hiljem 5.3
2 h hiljem 5.4
Kas peaksin muretsema?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus?

Tere,
Sain kilpnäärmeanalüüsiga järgmised vastused:
Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kokkukukkumine

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

TSH

kui TSH on 0,11 mu/l, kas on muretsemiseks põhjust?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme talitus raseduse lõpus

Tere.
Kilpnäärme ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Mure kilpnäärmes oleva kasvaja pärast

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ületalitluseks

Tervist!
Kas ja kuidas on võimalik kilpnäärme alatalitlus ületalitluseks muuta?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: