L-Türoksiin ja TSH väärtuse kõikumine 04.12.09 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Olen 48a. naine. Kuidagi ei õnnestu saavutada ravimiga normaalne tulemus TSH. Kord on üle-ja siis jälle alatalitlus. Perearst ütleb, et see võib olla seotud minu vanusega. Kaheksa aastat olen saanud L-Türoksiini. Kas tõesti selline väide on tõene, et menstruatsiooni tsükkel võib mõjutada kilpnäärme analüüse? Olen lugenud, et tablettraviga on võimalik asi kontrolli all hoida. Kuidas siis minul see nii keeruliseks osutub? Sooviksin peale perearsti ka teist arvamust.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Tavaliselt ei ole tõepoolest kuigi keeruline tiitrida L-türoksiini annust normaalsete kilpnäärmehormoonide väärtusteni ja sealt edasi püsib annus enamasti stabiilsena. Seepärast tehakse ka kontrollanalüüsi kõigest 1 kord aastas. Oluline on sealjuures meeles pidada järgmist:
1. Kui L-türoksiin jääb mistahes põhjusel võtmata pikema perioodi vältel kui 2-3 päeva (tekib ravikatkestus) mõjutab see TSH väärtust veel mitu kuud peale ravi taasalustamist ja võib kaasa tuua põhjendamatu annuse suurendamise
2. Kui annuse tiitrimisega on raskusi, tuleks TSH kõrval määrata ka FT4 - see on näitaja, mis peegeldab vahetult L-türoksiini imendumist ja jõudmist vereringesse.
3. TSH väärtus muutub aeglaselt - kuudega. Seega pole L-türoksiini annuse muutmise järel mõtet TSH-d määrata varem, kui 3 kuud.
Kui L-türoksiini annuse tiitrimine ei õnnestu, soovitan paluda perearstilt suunamist endokrinoloogi vastuvõtule. Suurema kogemusega spetsialist saab olukorda selgitada ja anda ka perearstile edasiseks pädevaid juhiseid.
Tervitades,
Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme alatalitlus

Tere
Võtan juba 2 aastat L-Thyroxini 50mg ,
TSH : mai 2015- 7,86 , august 2015-1,66 ,
veebruar 2016- 36,17
T3 -veebruar 2016 - 1,44
T4 -veebruar 2016 -71,2
Millest ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt on kilpnäärme alatalitlus võrreldes varasemaga mõnevõrra progresseerunud, kuid mul on siiski raske TSH väärtust tõena võtta, sest samaaegselt määratud T4 ja T3 väärtused on normis. ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus ja türoksiin

Tere. Mul oleks paar küsimust seoses kilpnäärme alatalituse ja selleks määratud ravimiga türoksiin. Nimelt, umbes 2 aastat tagasi peale lapse sünnitamist diagnoositi minul väike kilpnäärme alatalitus, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teil on kilpnäärme alatalitlus, siis asendusravile L-türoksiiniga alternatiivi ei ole. Kompenseerimata alatalitlus põhjustab viljatust ja organismi enneaegset vananemist. Jah, võib alustada ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus raseduse aeg

Tervist! Soovin teilt küsida mis on normaalne kilpnäärme näit... Mul mingeid kaebusi selles osas ei ole kunagi olnud! Minul oli enne rasedust 3.6 ning arstid ütlesid et see on hästi, nüüd raseduse keskpaigas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mitterasedatel täiskasvanutel on TSH normiväärtused 0,4-4,0 mIU/l. Rasedatel on vastavalt trimestrile veidi erinevad normiväärtused (veidi madalamad, kui mitterasedatel). Mõned kolleegid lähtuvad ...

Loe edasi

Tsh väärtused

haigestusin juunis,infektsionisti juures käies selgus,et kopsubakter on,võtsin antibiootikume, vereanalüüsis juunis oli TSH 1,42 ja T4 14,nüüd augustis võetud analüüsid temajuures näitas,et TSH on 0,5 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie mõlemad TSH väärtused on normi piires ja selline kõikumine on igati lubatav. Kopsubakter ja nisujahu vaba dieet ei ole Teie kilpnäärme talitlust mõjutanud.
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

On diagnoositud kilpnäärme alatalitlus. Avastatud 2006.a. Kuni 2011.a suveni
TSH suuri kõikumisi ei olnud. Eelmisel suvel higistasin ülemääraselt palju, 18.07. TSH - 0,020; 18.nov - TSH - 0,41; ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH väärtus on ka viimases analüüsis liiga madal ja L-türoksiini annust tuleks vähendada. Kas võtate 100mcg või 50mcg-se tableti (toimeaine kogus on ravimikarbile suurelt peale kirjutatud)? ...

Loe edasi

Muutused kilpnäärmehormoonides raseduse ajal

Tere.

10 aastat tagasi opereeritud pool kilpnäärmest, multinodulaarne healoomuline kasvaja. Mingit ravi pole kunagi saanud, peale op-i analüüsid on olnud korras, TSH 1 ringis.

Rasedust ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vastused oleksid järgmised:
1. Selline kõikumine on raseduse ajal normaalne, Teile ega lapsele see mingit halba mõju ei oma. Mingit ravi Te ei vaja.
2. Multivitamiinid joodiga ei ...

Loe edasi

L-thyroxini võtmise vajadus

Tere!

Eelmine kevad tehti mulle analüüsid ning nende seas ka mõned kilpnäärme omad. TPOAB=775 ja TRAB<1,8. Detsembris 2011 määrati uued analüüsid ning sellel korral oli TSH=4,9 ja TPOAB=1118,90.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuna olete noor viljakas eas naine, on soovitav hoida TSH vahemikus 1,0-2,5 mIU/l. See on vajalik eelkõige seetõttu, et juba vähene kilpnäärme alatalitlus võib pärssida ovulatsioone ja vähendada ...

Loe edasi

Rasedus ja THS tase

Tere,

Lasin perearstil määrata kilpnäärme horomoonide taset, vastuseks sain, et see on 0,324 ning perearsti sõnul on nimetatud näitaja alla normi. Kuna olen 11+1 ndl rase, siis kas peaksin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Muretsemiseks pole mingit põhjust. Teie TSH väärtus on minimaalselt alla normi, kuid mingile terviserikkele see ei viita. Kliiniliselt oluliseks võib pidada TSH väärtuse langust alla 0,1 mIU/l. ...

Loe edasi

THS

Tere, küsimus THS-si kohta - et kas on võimalik, et see läheb ise normi? Kui THS oli üle 7 ja järgmisel korral mõned päevad hiljem normis?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH (türeostimuleeriv hormoon) pärineb hüpofüüsi eessagarast ja stimuleerib kilpnäärme talitlust. Kui kilpnäärme talitlus on normist kõrgem (ületalitlus), TSH langeb (stimulatsiooni ei vajata). ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

Tere! aastaid kilpnääre olnud põletikuline ja ravi ei vajanud aga diagnoositi kilpnäärme alatalitlus juuni 2006, tarvitasin l-tyroxini 50mg päevas, alates september 2006 oli asi halvemaks läinud ja l-tyroxini ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Esialgu pole ravi korrigeerida vaja ja võite jätkata L-türoksiiniga 100 mcg päevas. TSH 3,83 mIU/l on siiski veel normi piires ja väike TSH kõikumine asendusravi foonil on tavaline. Korrake ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: