ületalitus??? 14.04.09 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Olen 40 a naine ja läksin perearsti juurde, kuna pulss oli kiire(90-120),kogu kehas ja kätes vibra sees,pea mõnikord uimane ja võtab kõikuma
Arst võttis vereproovi ja sealt selgus ,et FT4-56 ja mingi näit ~0.004(TSH?)
Määrati siis Tiotili 2 tabl 3 korda päevas.Küsimus selles,et kas see tabletidoos liiga suur ei ole???
20 aastat tagasi oli mul alatalitus ja ravimiks L-Thyroxin 1 tbl päevas ,kestis tabl ravimine 3 aastat.Kas on normalne ,et kui ennem oli alatalitus ja nüüd ületalitus
Tänud Teile vastamisest!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Teil on tegemist väljendunud kilpnäärme ületalitlusega ja määratud ravi on kõigiti asjakohane. Küsimusi tekitab hoopis 20 aasta tagune alatalitluse diagnoos. Tõenäoliselt on Teil autoimmuunne kilpnäärmehaigus ja üleminek ületalitluselt alatalitlusele ja vastupidi pole sel juhul välistatud.
Tiotiili annus väheneb edaspidi sedamööda, kuidas Teie enesetunne paraneb ja hormoonanalüüsid normaliseeruvad.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

TSH suur kõikumine

Tere

Mul diagnoositi kilpnäärme haigus kaks aastat tagasi. Pika viirushaiguse tagajärjel diagnoositi ületalitus (näit oli 0,01), millest kujunes välja alatalitus. Ka vereproovid näitasid päriliku ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Minu soovitus on, et L-türoksiini pole praegu üldse vaja võtta. Täiskasvanute praktikas me alla 50 mcg-seid annuseid tavaliselt ei kasuta. Soovitan olla vähemalt 2-3 kuud ilma ravita ja siis ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus ja antibeebipillid

Kas pikaaegselt võetud antibeebipillidel (10 aastat) võib olla seos hiljem tekkinud kilpnäärme ületalitusega? Pillid sisaldvad hormoone ja kilpnäärme toodab hormoone...kas seal võib tekkida mingi vastuolu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Antibeebipillid, isegi kui neid on võetud väga pikka aega, ei soodusta kuidagi kilpnäärme talitlushäire tekkimist - kehtib nii üle- kui alatalitluse kohta. Pillid sisaldavad suguhormoone, kilpnääre ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus

Kas kilpnäärme ületalitusest võib tuleneda külmatunde puudumine. Minu ema, kes on 80 aastane käib väga õhukeselt riides.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Päriselt välistatud see ei ole, kuid selle kõrval peaksid esinema ka kaalulangus, käte värisemine, südemetegevuse oluline kiirenemine ja teised ületalitlusele iseloomulikud vaevused. Igaks ...

Loe edasi

TSH kiire muutus

Tere!

Mul avastati veebruari alguses kilpnäärme ületalitus. Analüüside vastused olid järgmised:
• Kilpnääret stimuleeriv hormoon seerumis ¯ 0.02
• Vaba trijoodtüroniin seerumis ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teha pole vaja muud, kui oodata. Kilpnäärmehormoonide tase normaliseerub iseenesest paari kuu jooksul. Tegelikult Teil alatalitlust polegi, sest FT4 ja FT3 on normi piires. Tegemist on kilpnäärme ...

Loe edasi

Kas võib tegemist olla kilpnäärme ületalitlusega

Tere,

Nimelt sünnitasin 4 kuud tagasi, nüüd on tekkinud sellised vavused nagu kõrivalu täpselt kaelalohust üleval, samuti liigub valu ja pingetunne aeg-ajalt ka lõua alla ning kõrva taha. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei saa meili teel ühtegi haigust diagnoosida, veel vähem ravida.
Kui Teil on krooniline autoimmuunne türeoidiit, võib see tõepoolest sünnituse järel ägeneda. Valuaisting ei ...

Loe edasi

TSH ja FT4 suhe, kas vajalik ravi?

Tere.

Sünnitasin 2008 a. augustis ja imetasin last kuni 2009 märtsi alguseni. Käisin ka teie juures detsembris analüüse tegemas - need näitasid väikest ägenemist ja siis ütlesite, et tuleksin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hormoonanalüüside alusel on Teil tegemist tagasihoidliku ületalitlusega. Kui vaevused on Teie jaoks olulised ja segavad, võiks alustada ravi tiotiiliga annuses 1 tablett (50mg) 2 korda päevas. ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitus

tere ! kas kilpnäärme ületalitusest võivad silmalaud paistes olla ja ka nägemine halvem olla ?võtan merkazolili kaks tabletti kaks korda päevas.olen 36.a ja vererõhk alumine vahel 90 vahel 100. ülemine150ja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuuajaline merkasoliilravi peaks juba tulemusi andma ja seda saab kindlaks teha hormoonanalüüsi abil. Kilpnäärme ületalitlus võib tekitada silmadeümbruse turset ja "punnsilmsust" kui ületalitluse ...

Loe edasi

kilpnäärme sõlmed

Tere!
üle 20 aasta tagasi opereeriti minul kilpnääret,kahjuks oma noorusest ei teadnud ma täpselt tolle aja diagnoosi,teadsin vaid ,et tegemist oli ületalitusega ja mäletan hästi vaevusi,oli ka vanaema ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Eelkõige oleks vaja teha vereproov ja määrata kilpnäärmehormoonid. Kui on tegemist autonoomsete sõlmedega, mis toodavad ülehulgas hormooni, võib väsimus, higistamine ja närvilisus sellega ...

Loe edasi

Türoksiin

Tere ! Küsimus selline - 2 a. tagasi avastati kilpnäärmes väikesed kasvajad. Endokrinoloog kirjutas välja Türoksiini. Kahjuks jäi tablettide võtmine pooleli 1,5 a. tagasi (tänaseni) ja tohtri juures ei ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt ei olnud tegemist ei ala- ega ületalitlusega. Türoksiinravi näidustuseks olid sõlmed kilpnäärmes. Tavaliselt antakse türoksiini sellisel juhul 6 kuud ja hinnatakse siis ultraheliuuringu ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere !
Olen 33 a. naine. 6 aastat tagasi diagnoositi mul kilpnäärme ületalitus, sain raviks Carbimazoli tbl-e, ravi katkes 2001a. Üleelmisel suvel taas enesetunne halvenes ja analüüsid näitasid jällegi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie puhul on tegemist kroonilise autoimmuunse kilpnäärmehaigusega. Täpsemaid andmeid omamata on raske öelda, on see krooniline türeoidiit või difuusne toksiline struuma - mõlemad võivad anda ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: