ületalitusest alatalituseks 30.11.07 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Minu 16a tütrel tuvastati vereanalüüsi kohaselt ületalitus, see näit oli umbes 60, määrati thiamasol, 6 (5 millig) tabletti päevas. Kuu aja pärast oli analüüsi näit langenud 7-le, arst vähendas tabletiide arvu 1 tabletini päevas ja järgmiseks korraks, mis oli poolteise kuu pärast, oli tekkinud juba alatalitus, mingi suurus 70. Nüüd vähendas arst ületalituse tableti 2 -ni päevas ja määras juurde alatalituse tableti L-Thyroxin, 1 tbl päevas.
Mulle tundub see väga kahtlane, kuidas mõjuvad lapsele täiesti vastandlikud rohud korraga? Kas ei piisaks, kui vähendataks ületalituse ravimit, näieks 1 tbl üle päeva või kuidagi nii? Lugesin L-Thyrocini infolehelt, et selle kasutamine koos kilpnäärme talitust pärssivate ravimitega on keelatud, samuti ei või seda kasutada ravimata hüpertüreoosiga. kuid meil kästi korraga võtta? Või peaks võtma vaid alatalituse rohtu, sest hetkel ületalitust ju pole? Kui haigus nii kiiresti ja kergelt tablettidele allub, ehk polegi tegu ületalitusega, vaid kilpnäärme põletikuga, mis võiks mööduda iseenesest? Juba homsest algab kuur, kas saaksite palun kiiresti vastata? Kas võib olla, et selliselt tekkinud alatalitus on ravimatu? olen väga mures, sest kahe vastandliku rohu korraga võtmine tundub ebanormaalne, kuid ise ju kumbagi ära jätta ka ei julge.

tänan!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kahjuks on Teie kirjas liiga vähe andmeid, et otsustada, milline kilpnäärmehaigus Teie tütrel ületalitluse on põhjustanud. Sellest, et üks kord oli üks näitaja 60 ja teine kord teine näitaja 70, ei saa küll mingeid adekvaatseid järeldusi teha. Igal juhul on haiguse olemus kindlasti oluline, sest sellest sõltub ka ravitaktika ja mõnel juhul võivad hormonaalsed nihked korrigeeruda ka päris iseenesest.
Samaaegne ravi tiamasooli ja L-türoksiiniga ei ole põhimõtteliselt keelatud. Seda kasutatakse diffuusse toksilise struuma (üks sagedasemaid kilpnäärme ületalitlust põhjustavaid haigusi) korral mõnikord. Mõte on selles, et piisava tiamasooli annusega blokeeritakse kilpnäärme talitlus, samas lisatakse asendusravi L-türoksiiniga, et patsiendil ei tekiks alatalitlust. Difuusse toksilise struuma korral tuleb tiamasooliga ravida vähemalt 6 kuud, lühemale raviperioodile järgneb kiiresti uus ägenemine. Samas võib patsient hästi ravile reageerides kiiresti alatalitlusse minna või ei ole patsiendil võimalust piisavalt sageli hormoonanalüüse teha. Soovitan tungivalt oma mure lapse raviarstiga läbi arutada ja paluda tohtril konkreetset ravitaktikat põhjendada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme ületalitus

Kas kilpnäärme ületalitusest võib tuleneda külmatunde puudumine. Minu ema, kes on 80 aastane käib väga õhukeselt riides.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Päriselt välistatud see ei ole, kuid selle kõrval peaksid esinema ka kaalulangus, käte värisemine, südemetegevuse oluline kiirenemine ja teised ületalitlusele iseloomulikud vaevused. Igaks ...

Loe edasi

TSH kiire muutus

Tere!

Mul avastati veebruari alguses kilpnäärme ületalitus. Analüüside vastused olid järgmised:
• Kilpnääret stimuleeriv hormoon seerumis ¯ 0.02
• Vaba trijoodtüroniin seerumis ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teha pole vaja muud, kui oodata. Kilpnäärmehormoonide tase normaliseerub iseenesest paari kuu jooksul. Tegelikult Teil alatalitlust polegi, sest FT4 ja FT3 on normi piires. Tegemist on kilpnäärme ...

Loe edasi

ületalitus ja jood

sooviks küsida, kui on kilpnäärme ületalitus, kas siis peab ka joodi tarbimist jälgima? kas peab siis vältima mingeid toiduaineid või ei ole vaja? näiteks muna sisaldab palju joodi ( ampserist vaatasin). ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ületalitluse puhul ei pea jälgima jooditarbimist tavalise toidu ja joogiveega (mune võite rahulikult süüa, aga ka merekala jne.). Hoiduda tuleks joodist kui ravimist (joodi nahale ...

Loe edasi

Südamekloppimine ja valud rinna piirkonnas.

Olen 32a.naine.Paar kuud tagasi pöördusin kiirabisse öösel tekkinud väga halva enesetunde ja südame kloppimise kaebusega. Kuna mul on varem diagnoositud kilpnäärme suurenemine,siis kahtlustati kilpnäärme ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui olete 1,5kuud saanud türeostaatilist ravi, on aeg teha korduv hormoonanalüüs. Analüüs näitab, kas ravi on olnud tulemuslik ja kas hormoonid on normaliseerunud. Kui kõik on korras, kuid ...

Loe edasi

laps

Soovin teada kuidas ja kas mõjub rasedusele kilpnäärme ületalitus. Peale sünnitust diagnoositi mul krooniline autoimmuunne türeoitiit. Mõni aeg hiljem toksilise struuma pärast sain radiojoodravi. Kõik ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Raseduse ajal põetud kilpnäärme ületalitlus ei saa olla nüüd juba 10-aastase lapse tähelepanuhäire põhjuseks. Kui lapsel praegu on kilpnäärme talitlus korras, ei saa tema probleeme kuidagi ...

Loe edasi

ületalitusest-alatalituseks.

Jaanuaris on mul plaaniline kilpnäärme radiojoodravi, kuna haigus on olnud ägenemistega ja pole allunud tabletiravile. Seoses sellega otsustas minu raviarst kiiritusravi vajalikuse. Olen seda pikalt edasi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Radiojoodravi on maailmas tehtud kilpnäärme ületalitluse korral üle 50 aasta. Seega on kogemus sel alal üsna suur.
Selle raviviisi populaarsus seisneb mugavuses patsiendile. Kogu ravi ...

Loe edasi

Vereanalüüsis nii ala kui ületalitus

tere,

tegin kilpnäärme hormooni analüüsid ja sealt ilmnes, et mul on nii üle kui ka alatalitus, kas selline asi on võimalik?

Samuti huvitab mind kas kilpnäärme häired on kuidagi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil on ikkagi kas üle- või alatalitlus. Mõlemad korraga pole võimalikud. Seega paluge oma arstil uuesti selgitada, kummaga nimelt on momendil tegemist. Alatalitlus võib küll tekkida näiteks ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitusest-alatalitus

Tere

Selle aasta märtsis avastati kilpnäärme ületalitus-raviks Tiotil. Nüüd juuli keskelt on juuksed hakanud välja langema, enne seda ei olnud. Kas see on normaalne (mööduv nähe) selle haigusega ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Autoimmuunse kilpnäärmehaiguse puhul, olgu tegemist siis kaasneva üle- või alatalitlusega, esineb sageli juuste diffuusset väljalangemist, mis tõenäoliselt on samuti autoimmuunse põhjusega. ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitus

tere ! kas kilpnäärme ületalitusest võivad silmalaud paistes olla ja ka nägemine halvem olla ?võtan merkazolili kaks tabletti kaks korda päevas.olen 36.a ja vererõhk alumine vahel 90 vahel 100. ülemine150ja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuuajaline merkasoliilravi peaks juba tulemusi andma ja seda saab kindlaks teha hormoonanalüüsi abil. Kilpnäärme ületalitlus võib tekitada silmadeümbruse turset ja "punnsilmsust" kui ületalitluse ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: