Cushingi sündroom 24.01.07 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Olen juba pikemat aega hädas liigse kehakaaluga (105 kg/ 1,64 m, N) ja püüdnud sellele ka lahendust leida: olen osalenud korduvalt kaalujälgimise gruppides, püüdnud iseseisvalt dieeti pidada, kasutanud antidepressante ja ma isegi enam ei mäleta, mida ma veel kõik teinud olen. Raamatuid uurides sattusin sellisele diagnoosile nagu Cushingi sündroom, millega kaasnevatest nähtustest olid minul järgmised: kõrge vererõhk, rasvumine, striiad, polütsüstiliste munasarjade sündroom, akne, liigne karvakasv, punetav nahk. Samas ei ol mul keharasv ainult kehatüvel, vaid ühtlaselt kogu kehal - mul ei kaasne Cushingi sündroomile tüüpilist välimust. Endokrinoloogilistest uuringutest on kontrollitud veresuhkrut ja kilpnäärme olukorda, kuid analüüsid on olnud korras. Kas ma peaksin siiski püüdma endokrinoloogi juurde pääseda, et tehtaks ka neerupeliste uuring. Samas ma ei tea, kuidas selle probleemiga oma perearsti poole pöörduda, kuna ta suhtub sellisesse "enesediagnoosimisse" väga halvasti ja ei ole eriti nõus kuhugile eriarstile saatma. Kas ma olen hüpohondrik või on mu mure õigustatud?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Arstiraamatuid uurides tuleb pähe igasuguseid mõtteid ja mõnigi kord, kirjutades laiale lugejaskonnale mõeldud artiklit, kõhklen ma, kas on mu tegevusest kahju või kasu...
Cushingi sündroom on õnneks harva esinev raske haigus, mis ravimata juhtudel lõpeb umbes 5 aasta jooksul patsiendi surmaga. Lugedes Teie pikaajalisest kaaluprobleemist ja jätkuvast reipusest, kaldun arvama, et Teie probleem on siiski pigem laialt levinud rasvtõbi. Ka see võib lõpuks tappa, kuid alles aastakümnete pärast. Rasvtõvega koos esineb sageli kõrgvererõhutõbi, polütsüstiliste ovaariumide sündroom esineb samuti enamasti ülekaalulistel. Polütsüstiliste ovaariumide sündroomi puhul suureneb naise organismis meessuguhormoonide sisaldus, mis toob kaasa suurenenud karvakasvu ja akne. Ka striiad esinevad inimestel, kes on mõnel eluperioodil kiiresti kaalus juurde võtnud (tekib naha venitus) sarnaselt rasedusstriiadega sünnitanud naistel. Cushingi sündroomi korral on striiad tumelillad ja laiad (üle 1cm), tavalised striiad aga heledad ja kitsamad.
Kuna peate oma vererõhu pärast tõenäoliselt aeg-ajalt perearsti juures käima, võite temaga selle teema siiski üles võtta ja ka striiasid talle näidata. Cushingi sündroomile iseloomulikud striiad on erilised ja tohtri kogenud silm tunneb need kindlasti ära.
Hüpohondrik Te kindlasti ei ole ja Teie mure oma tervise pärast on täiesti õigustatud. Ka rasvtõbi on tõsine haigus, millele pole seni kahjuks leitud toimivat ravi.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme ületalitus ja Gravesi tõbi.


Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

kilpnääre

Tere!

Mida tähendab vereanalüüsid P-T4-V on 16.3
P-TSH on 0.47

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus ja päike

Tere
Miks peab kilpnäärme ületalitluse ravi ajal hoiduma päikesevõtmisest.
Ette tänades,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Raseduse Diabeet

Tere käisin arsti juures GGT testi tegemas
Tühja kõhuga oli 5.7
Tund hiljem 5.3
2 h hiljem 5.4
Kas peaksin muretsema?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus?

Tere,
Sain kilpnäärmeanalüüsiga järgmised vastused:
Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kokkukukkumine

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

TSH

kui TSH on 0,11 mu/l, kas on muretsemiseks põhjust?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme talitus raseduse lõpus

Tere.
Kilpnäärme ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Mure kilpnäärmes oleva kasvaja pärast

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ületalitluseks

Tervist!
Kas ja kuidas on võimalik kilpnäärme alatalitlus ületalitluseks muuta?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: