II diabeet 01.03.04 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

II astme diabeet diagnoositi 2002.a. Kasutusel vastavad ravimid. Organismis on oma insuliini olemas-, tühja kõhuga 0,82 ja pärast söömist 1,94, kuid organism millegipärast insuliini ei omasta. Sooviksin teada seda füsioloogilist-biokeemilist ahelat, kuidas insuliini teekond peaks õieti kulgema. Leian, et midagi jääb vajaka selles tsüklis, et insuliini organism ei omasta. Teades ainevahetuslikku tsüklit selles osalevate valkude-mineraalide-ensüümide-vitamiinidega on ehk võimalik õige toitumisega ravimitest loobuda . Olen seda meelt, et kui ainevahetuslik häda diabeedi kaasa tõi, siis võiks ju tagurpidi tagasi seda ainevahetustsüklit parandada ehk jõuda põhjuseni. Vajan vaid füsioloogi nõuannet. Olen uurinud palju kirjandust, kuid tsükli lombakust ei suuda paika panna. Palun andke asjakohast nõu.
Ette tänades! agronoom

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kahjuks pole tänapäeva teadusele veel päris selge insuliini teekonna "füsioloogilis-biokeemiline ahel". Muidu suudaksime tõenäoliselt insuliinresistentsust, mis on 2.tüüpi suhkurtõve kõige levinum põhjus, ka paremini ravida. Lootust, et õige toitumise foonil võiks ravimitest loobuda, Teile küll anda ei saa. Dieedist piisab vaid kõige kergematel 2. tüüpi suhkurtõve juhtudel. Kui haigus on kestnud aastaid, ei anna ka kõige rangem dieedipidamine piisavat tulemust ja tuleb siiski kasutada ravimite abi.
Dieet on siiski oluline ka ravimite foonil. Kui olete ülekaaluline, vähendab iga kaotatud kilogramm Teie keha insuliinresistentsust ja parandab ravimite efektiivsust. Kui ülekaaluline inimene suudab end dieediga normkaalu viia, ei ravi see küll diabeedist päriselt terveks, kuid aitab ravimikoormust oluliselt vähendada. Seega on kehakaal väga oluline insuliinresistentsuse kijundaja. Teine oluline tegur on füüsiline koormus. Kui olete füüsiliselt aktiivne ja seda veel vabas õhus, paraneb Teie lihaskoe insuliinitundlikkus. Lihased kasutavad kaotatud energiavarude täiendamiseks glükoosi ja vabu rasvhappeid, alaneb veresuhkur ja kolesterooli tase. Isegi juhul, kui füüsilise aktiivsusega ei kaasne kehakaalu vähenemist, paraneb insuliinitundlikkus oluliselt ja veresuhkur langeb.
Seega on dieet ja jõukohane füüsiline koormus kõige füsioloogilisemad ja odavamad 2. tüüpi suhkurtõve raviviisid.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme ületalitus ja Gravesi tõbi.


Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

kilpnääre

Tere!

Mida tähendab vereanalüüsid P-T4-V on 16.3
P-TSH on 0.47

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus ja päike

Tere
Miks peab kilpnäärme ületalitluse ravi ajal hoiduma päikesevõtmisest.
Ette tänades,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Raseduse Diabeet

Tere käisin arsti juures GGT testi tegemas
Tühja kõhuga oli 5.7
Tund hiljem 5.3
2 h hiljem 5.4
Kas peaksin muretsema?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus?

Tere,
Sain kilpnäärmeanalüüsiga järgmised vastused:
Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kokkukukkumine

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

TSH

kui TSH on 0,11 mu/l, kas on muretsemiseks põhjust?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme talitus raseduse lõpus

Tere.
Kilpnäärme ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Mure kilpnäärmes oleva kasvaja pärast

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ületalitluseks

Tervist!
Kas ja kuidas on võimalik kilpnäärme alatalitlus ületalitluseks muuta?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: