insuliinsõltumatu diabeedi diagnoos 27.11.20 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Miks on minu diagnoosiks pandud isuliinsõltumatu diabeet.2013.a.olin erakorralise haigena ITK-s,veresuhkur 18.Peale uuringute lõppu teatas arst et teie kõhunääre on sisuliselt surnud!Alustasin koheselt insuliinravi,mille kohta andsin ka allkirja.Diagnoos pandud pankreatiidi alusel,olen korduvalt küsinud arstide käest,kuidas saab minul olla insuliinsõltumatu diabeet.Pole mõistlikku vastust saanud-olen ju aboluutselt sõltuv insuliinist,mitte tablettravist.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Insuliinsõltuv diabeet (1. tüüpi diabeet) on diabeedi vorm, mis algab enamasti lapse- või noorukieas ja mille põhjuseks on kõhunäärme insuliini tootvate rakkude autoimmuunne kahjustus - viimast näitab kõrge antikehade tiiter. Tõenäoliselt ei haigestunud Teie lapse- ega noorukieas ja ka antikehade tiiter ei ole Teil kõrge olnud - seepärast ei saagi Teil insuliinsõltuvat diabeeti diagnoosida. Kui Teie diabeet tekkis hoopis kõhunäärme kahjustuse alusel kroonilisest pankreatiidist tingituna, on Teil pankreatogeenne diabeet. Ka see diabeedi vorm vajab insuliinravi, kuid sellel on võrreldes 1. tüüpi diabeediga mõned iseärasused - väiksemad insuliini annused, väiksem kaugtüsistuste oht jne.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

diabeet

Tere
Kas ma vajaksin ravimeid et oma veresuhkru taset kontrolli all hoida ja ennetada diabeeti.
Mul on kahtlus et mul on diabeet või vähemasti eeldiabeet (lugesin et ka selline asi on olemas). ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teil on hommikused tühjakõhu veresuhkrud korduvalt üle 7 mmol/l (veeniverest võetuna), siis olete tõepoolest diabeetik ja vajate ka ravi. Kui diabeedi diagnoos on välja pandud, on Teil ...

Loe edasi

II astme diabeedi ravi

Mida arvata nendest diabeedi raviplaastritest? Kas nende kasutamisest võib olla kasu Ii astme diabeedi ravimisel? Kas nendel on organismile kõrvalmujusid?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Lühike ja konkreetne vastus - ma ei arva neist plaastritest midagi, nende kasutamisest II tüüpi diabeedi ravimisel abi ei ole - tegemist on pettusega. Loodetavasti ei ole neil toime puudumisele ...

Loe edasi

Diabeet?

Tere!

Tekkisid 2 kuud tagasi selllised kaebused nagu närvilisus, südamekloppimine, iiveldus, külm higi, mõtlemis-ja keskendumishäired, nõrkus, segasus, jõuetus, vedelikupuudus.

Nüüd ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kallis patsient - suhkurtõvega on kõik väga lihtne. Kui veresuhkur on tõusnud üle suhkurtõve diagnoosimiseks vajalike kriteeriumide (neid tunneb iga perearst), siis on tegemist suhkurtõvega. ...

Loe edasi

Risk 5 - mis see tähendab?

Vastasin testi küsimustele diabeedi riski osas ja test andis vastuse - risk- 5. Mida see tähendab?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei tea ma, millisele riskiküsimustikule Te vastasite (neid on mitmeid erinevaid). Nii ei saa ma ka tulemusse selgust tuua. Paluge selgitusi arstilt, kes Teile küsimustiku andis.
Loe edasi

II tüübi diabeet ja rasedus

Tere, olen 28a naine.
Diabeedi kahtlus tekkis 2008a mai kuus, aug 2008 sai kinnitust II tüübi diabeet. Algul tarvitasin Metforal 850-t, kuid algul pidasin ravimite kõrvalmõjuks halba enesetunnet ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kirjas toodud andmete alusel on 2. tüüpi suhkurtõve diagnoos tõenäoline (tühjakõhu veresuhkur 7,0-8,6 mmol/l). Suhkurtõve täpseid põhjuseid ja kujunemismehhanisme pole seni ammendavalt ...

Loe edasi

Diabeedi ravi algorütm

Lugupeetud dr. Ambos! Õelge palun, kus kohas on võimalik leia kaasaegne 2. tübi diabeedi ravi algorütm? Tänan ette!

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kaasaegne 2. tüüpi suhkurtõve ravi algoritm ilmub uues 2. tüüpi suhkurtõve ravijuhises ajakirja "Eesti Arst" kaasandena lähikuudel.
Tervitades,
dr. ...

Loe edasi

diabeedi ennetamine

Tere!
Tahaksin teada Teie arvamust, kas diabeeti on võimalik ennetada paljureklaamitud kaneelikapslite ja veregrupidieedi abil.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks mitte. See, mida 2. tüüpi suhkurtõve ennetamiseks teha saate, on hoida kehakaal normi piires (millist dieeti sealjuures kasutate, pole oluline) ja olla füüsiliselt võimalikult aktiivne.
Loe edasi

2 astme diabeet

Tere.
Mul diagnoositi 2 astme diabeet... ca 3 nädalat tagasi.
Sugusvõsas on diabeet sees.
ise ole 20 aastane neiu.
Arst ütles et kui ma lähiajal soovin rasestuda, siis on oht et ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
2. tüüpi suhkurtõve patsiendi jaoks olete tõepoolest väga noor... Kui diagnoosi pani perearst, siis soovitaksin küll korra ka endokrinoloogi vastuvõtul ära käia. Teie noore vanuse tõttu tuleb ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: