Diabeet? 05.03.12 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere, tahtsin teada, kas see võib olla diabeet, kui ma olen hakanud viimasel ajal palju vett jooma, mul on palav kogu aeg, kui keegi tuleb mu tuppa ja ütleb, et siin on nii külm, siis minul on väga palav kogu aeg ja hoian pidevalt akent lahti, vahel tekivad kõhu- ja peavalud ning süda on paha ja tekivad vahel pearinglused ja nõrkused. Vanaemal oli mul diabeet.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Pigem mitte. Aga milleks mõistatada, veresuhkru kontroll perearsti juures võtab aega 30 sekundit! See, et vanaema on diabeetik, suurendab Sinu diabeediriski vanemas eas, mitte veel praegu.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kõrge veresuhkur, 1.tüübi diabeet

Tere,
kirjutasin Teile mõned päevad tagasi, et elukaaslasel avastati 1. astme diabeet. Nüüd on selline lugu, et talle määrati raviks : Lantus 18 ühikut -hommikuti ja Apidra 3xpäevas 8ü,10ü,8ü. Kuid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
1. tüüpi suhkurtõve ravi on kahjuks võimalik ainult insuliiniga. Tablettravi on haiguse esimestel aastatel võimalik 2. tüüpi diabeetikutel.
Teie abikaasa veresuhkrud ei olegi enam nii ...

Loe edasi

Kõrge insuliini tase

Tere!
Külastasin eelmise aasta sügisel endokrinoloogi, kes ütles, et veresuhkur normis, aga insuliini tase organismis kõrge. Diabeeti ei diagnoositud, aga kirjutati välja Metforali kuur (olen 165 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Metformiin ei ole kindlasti kaalu langetav ravim, seega pole seda toimet temalt mõtet ka oodata. Kaalu tuleb ikka traditsiooniliste vahenditega - dieet ja füüsiline koormus - langetada, eriti ...

Loe edasi

Kas lapsel võib olla diabeet Mody?

Tere!

Lapsel avastati diabeet 1,9aastaselt. Insuliinivajadus on olnud pidevalt 12-15 ühikut päevas. Nüüd on laps juba 5,5aastane ja insuliini vajadus nagu langeks. Praegune insuliinivajadus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
MODY on konkreetse geenimutatsiooniga seotud suhkurtõve vorm. Selle diagnoosimiseks on vajalik konkreetse mutatsiooni olemasolu tuvastamine geenianalüüsiga. Geenianalüüsi on mõtet teha, kui ...

Loe edasi

Kas diabeet?

Tere,

selline mure, et mind vaevab juba pikemat aega umbes aasta tohutu väsimus, tööl on raske laua taga istuda, pea käib ringi. Vahel aitab enesetunde parandamiseks väike tükike šokolaadi. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kirjas äratoodu põhjal ma küll Teil suhkurtõbe ei kahtlustaks. Olete veel väga noor inimene ja Teie vanuses on tõenäolisem 1. tüüpi diabeet. See tooks kaalutõusu asemel kaasa hoopis kaalulanguse. ...

Loe edasi

Diabeet ja kilpnäärme ületalitlus

Tere.
Olen 46-aastane naine, ülekaalus ja viimase kuu jooksul hädas vererõhuga. Sai tehtud veenivere analüüsid, kus ilmnes, et veresuhkur on 7,9, kilpnääre töötab üle..kahe kuu pärast saan endokrinoloogi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vererõhu, 2. tüüpi suhkurtõve ja kliimaksi probleemidega pole Teil üldse põhjust endokrinoloogile pöörduda. Vererõhu ja diabeedi ravi korraldab perearst, samuti annab ta Teile tasuta veresuhkru ...

Loe edasi

Rasedus ja veresuhkur

Tere!

Olen 34. nädalat rase. Minu veresuhkur kõigub pidevalt (mõõdetuna hommikul tühja kõhuga) 5,2 ja 5,8 mmol/l vahel. Kas selline kõikumine jääb normi piiridesse? Diabeeti diagnoositud pole, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan konsulteerida Teie rasedust jälgiva arstiga. Tõenäoliselt oleks vajalik mõõta hommikuse tühjakõhu veresuhkru väärtust veeniverest (plasma veresuhkur). Tõenäoliselt tehti Teile 24.-26. ...

Loe edasi

Sügelus ja diabeet

Tere,
Olen 63 aastane teise grupi diabeeti põdev mees.Kas diabeet võib põhjustada sügelust üle keha. Olen kasutanud õli seepi (vedelal kujul) ja pihustanud nahale beebi õli. Olukord ei ole aga paremaks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Nahasügeluse põhjuseid on väga palju - kõige sagedasemad nendest allergiline nahapõletik (siis on tavaliselt näha ka löövet) ja sügelised. Samas võib ka 2. tüüpi suhkurtõbi eriti haiguse ...

Loe edasi

metaboolne sündroom.

Olen ise juba üle 50 ja põen Ii tüübi diabeeti umbes 20 aastat. Muret teeb minust tunduvalt noorem õde. Ülearu saledad pole me olnud kumbki. Minu kaal kippus tõusma peale seda, kui perearst määrs mulle ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Konkreetselt metaboolse sündroomi raviga tegelevaid spetsialiste Eestis ei leidu (ega leidu neid mujalgi). Tegemist on nn. ennetavat tähtsust omava sümptomite kompleksiga (keskkeha rasvumine, ...

Loe edasi

Probleem Lantusega

Tere!
Põen I tüübi diabeeti ja kasutan juba aastaid pikatoimelise insuliinina Lantust, mida süstin õhtuti. Viimase nädala jooksul on tekkinud enneolematu probleem, mille kohta küsiksin kindlasti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Sellisest probleemist kuulen esmakordselt. Lantuse mõju peaks algama umbes 1 tund peale nahaalust manustamist. Võib-olla on Teie veresuhkrud viimasel ajal lihtsalt madalamaks läinud ja hüpo ...

Loe edasi

II tüübi diabeet ja rasedus

Tere, olen 28a naine.
Diabeedi kahtlus tekkis 2008a mai kuus, aug 2008 sai kinnitust II tüübi diabeet. Algul tarvitasin Metforal 850-t, kuid algul pidasin ravimite kõrvalmõjuks halba enesetunnet ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kirjas toodud andmete alusel on 2. tüüpi suhkurtõve diagnoos tõenäoline (tühjakõhu veresuhkur 7,0-8,6 mmol/l). Suhkurtõve täpseid põhjuseid ja kujunemismehhanisme pole seni ammendavalt ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: