Peapööritus ja tolmuallergia 10.05.20 / Allergoloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Mul on probleem peapöörituse ja iiveldusega, mis algab hooti ning võib kesta 1-2h kuni 15 tunnini. Probleem on kestnud juba umbes 4 aastat, olen kurtnud probleemi korduvalt perearstile, kuid ta pole midagi selle kohta öelnud (kannata ära, hoog läheb mööda). Varem olid sellised hood umbes iga 2-3 kuu tagant vahest oli isegi 6 kuud vahet, näiteks läksin õhtul magama hea enesetundega, hommikul ärgates nii kui silmad lahti tegin käis silme ees kõik kohutavalt ringi ning momentaalselt tekkis iiveldus ja hakkasin oksendama. Vahest muutus enesetunne päeval järk järgult halvemaks, kuni tekkis peapööritus.
Kuid viimasel ajal on seda hakanud juhtuma vaid nädalaste vahedega, kui mitte vähem. Teen endale köögis teed ning sekundiga käib pea ringi ja on enesetunne kohutav. Pole võibolla kõige targem tegu, ema soovitas, et ehk on vererõhk madal, kohvi ma tavaliselt tarbin harva, proovisin siis nädal aega juua hommikuti tee asemel kohvi, kuid ühel päeval tekkis see hoog samamoodi nagu enne.

Hiljuti diagnoositi mul aga tolmuallergia, sain allergia rohud. Olen proovinud, ning panin tähele, et kui peapööritus just algas ning ma võtan ühe allergia tableti, peapööritus küll ei kao, kuid tunduvalt leeveneb, kuniks lõpuks tundide pärast on kadunud, peale sellist hoogu on aga alati järgmised 2 päeva väga imelik olla.

Diagnoosiks pandi mulle : "Obj: pikkus 175 cm/ kaal 54,2 kg, KMI 17,71, alakaaluline, kopsudes vesikulaarne hingamiskahin, cor toonid rütmilised, ninalimaskesta mõõdukas hüpereemia, turse. Uuring: Rö-thor, spiro, BDT, NTT, täisveri, CRP, ASO, üld IgE, all. paneel. NTT 16.01.2020 pos kodutolmulestale. Spirogrammis hingamisfunktsioon normis: FVC 109%, pred 4,14L, FEV1- 120% eeldatavast, FEF 25- 75 -> 105- 124%, BDT negatiivne. Dgn: ülemiste hingamisteede ülitundlikkusreaktsioon, allergiline riniit. Raviks Montelukast 10 mg 1 x päevas N 56, ninasse Nasonex 2 doosi mõlemasse ninapoolde 1 x päevas kuu aega, Cetirizini 10 mg päevas. 20.01.2020. Rö-thor 16.01.2020 normis. Vere analüüsis 16.10.2020 põletikumarkerid neg, ASO 150 kU/l normis, eos 2%, üld IgE 65,40 kU/l normis, sIgE Dermatophagoides farinae suhtes väga kõrge tase. Dgn. sama. Ravi jätkub. Vältida allergeene. Tagasi suvel 2020, vajadusel varem."

Samuti olen tähele pannud, et peapööritus ja iiveldus hood tekivad, kui olen söönud päeval rohkem hapusid toite (apelsinid, jõhvikamorss, seejärel hapukurk, hapukapsas jne).

Hakkasin mõtlema, et ehk need peapööritus hood on seotud minu allergiaga? Lugesin samuti internetist histamiinitalumatuse kohta.. sümptomid on sarnased minu omadega.

Proovisin umbes 6 kuud tagasi rasedusvastaseid Evra plaastreid, mille kasutamisel hakkas päeva möödudes kohutav sügav köha, higistasin nii päeval kui öösel, söögiisu oli null ning koguaeg oli külm, pea valutas. Käisin perearstil, sest günekoloog arvas, et on lihtsalt gripp, kuid veretestide tulemused näitasid allergiat. Kas on võimalik, et mul on ka mingi aine vastu talumatus?

Sooviksin nii väga leida lahendust minu peapööritus probleemidele.. sest see on kohutavalt hakanud häirima ning lihtsalt enam ei jaksa neid hoogusid kannatada.. ehk oleks sellele mõni lahendus siiski, mida ma siiani leidnud pole


Proovid mis siiani on võetud:

Seerum Dermatophagoides farinae IgE 25.40 kU/L <=0.1
Seerum IgE 65.40 kU/L <=87
Seerum Majatolmu IgE 0.45 kU/L <=0.1

LH-plasma ASO 150.0 kU/L <=200
LH-plasma CRP <1 mg/L <=5

WBC 6.55 E9/L 4.5 - 13
RBC 4.63 E12/L 4.1 - 5.1
Hb 136 g/L 120 - 160
Hct 41.7 % 36 - 46
MCV 90.1 fL 78 - 95
MCH 29.4 pg 27 - 34
MCHC 326 g/L 320 - 360
RDW-CV 13.7 % 11.6 - 14.8
Plt 190 E9/L 150 - 400
PDW 13.2 fL 12 - 20
MPV 11.4 fL 7.2 - 12
LCR 36.5 % 15 - 35
Pct 0.22 % 0.1 - 0.4
Eo% 2.0 % 0.5 - 6
Baso% 0.8 % 0 - 1.5
Mono% 9.2 % 2 - 10
Lymph% 35.1 % 15 - 45
Neut% 52.9 % 40 - 80
Eo 0.13 E9/L 0.02 - 0.5
Baso 0.05 E9/L 0 - 0.1
Mono 0.60 E9/L 0.2 - 0.8
Lymph 2.30 E9/L 1.2 - 6.5
Neut 3.47 E9/L 1.8 - 8
IG% 0.2 %
IG 0.0 E9/L
NRBC 0.0 E9/L
NRBC% 0.0 /100WBC

Olen väga tänulik igasuguste nõuannete eest.

Arst vastas:

Kaja Julge

dr Kaja Julge

Pediaater

SA Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere,

Tolmulestaallergiaga ma neid kaebusi ei seostaks
.Ebameeldivat enesetunnet võib põhjustada ninakinnisus, selle raviks on ordineeritud ninahormoon.
Astma uuringud on korras olnud.

Toidutalumatus ei ole kirjeldatud kaebustega

KMI on madal. Kas seos sellega - kuidas on kaal muutunud? kaalukaotust olnud? dieedis piiranguid tehtud? kas halb enesetunne veresuhkru kõikumisest?

Vererõhu väärtusi oleks vaja küll mõõta - kõikumised? seos kiire püsti tõusmisega?

Kas on stress süvenenud? Sellised kaebused võivad olla ka psühhogeenset laadi.

Heade soovidega,
Kjulge

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Allergoloogia

Lööve 4-aastasel poisil

Tere. Minu 4 aastasel pojal tekkis umbes 2 nädalat tagasi mingi imelik lööve kintsudele..pilt tuli veidi udune kahjuks. ta on neid punne kratsinud ka palju.. Andsin talle zyrtecit 1 nädal..aga siiamaani ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Saadetud pilt sobib papuloosse urtikaaria omaga - punased sõlmekesed, osa neist katki kratsitud. Sagedasemad põhjused nende tekkimisel on toidulisandid (värv-, säilitus-, maitseained), ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: