atoopiline dermatiit 08.10.14 / Allergoloogia

Külastaja küsib:

Tere. Pöördun teie poole, kuna olen mures oma lapse naha pärast. 7- aastane tütar põeb atoopilist dermatiiti ( diagnoos määrati 3 aastaselt). Siis tehti ka nahatestid paljude allergeenide suhtes. Kõik olid negatiivsed. Selle aasta suve ja eriti sügise jooksul on aga nahk väga hulluks läinud. Varem olid punetavad kohad vaid käte ja põlveõndlates. Samuti esines laike lõua piirkonnas. Hetkel on aga kogu keha punaseid laike täis. Need kohad kratsib ta öö jooksul jälle uuesti katki. Öösiti ta magada ei saa, kuna keha sügeleb. Raviks määrati viimasel korral Elideli näole ja Eloconi kehale. Sügeluse korral oleme siis Zyrtecit kasutanud. baaskreemidena oleme proovinud Essexi erinevaid tooteid ( mis varem väga hästi aitasid enam nüüd kuidagi ei mõju) samuti muid apteegis olevaid atoopiku nahale mõeldud tooteid. Ei oskagi enam talle midagi panna. Hormoonsalvi saan talle ainult öösel panna sest see kipitab. Lapsest on väga kahju, kuna tal on endal halb. Nahaarstile sain aja alles novembri lõpuks.
Küsimused oleks sellised:
Kas on mingit muud sügelemist vähendavat ravimit (nt tableti näol)?
Kas selline naha seisukorra halvenemine võib olla sellest, et lapsel on stress (elukoha vahetus)?
Kuidas mõjutab tubakasuits ( ei puutu küll otseselt kokku sellega, aga teises ruumis suitsetatakse, varem keegi eluruumides ei suitsetanud) atoopiku nahale?
Kas on soovitada mõnda head kreemi igapäevaseks naha niisutamiseks (nahk on ikka väga kuiv ja ketendab)?
Kas olukord peaks paranema kui mõne kuu pärast saame oma majja elama, kus on ahiküte ning kõik materjalid valitud allergiat võimalikult vähe tekitavad?

Arst vastas:

Kaja Julge

dr Kaja Julge

Pediaater

SA Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere,

Mõistan muret, sest atoopiline dermatiit on oluliselt elukvaliteeti halvendav nahahaigus kui seda ei saa kontrolli alla. Väga palju sõltub keskkonnateguritest /haiguse ägestajatest ja muidugi ravi järjepidevusest. Tavaliselt atoopiline dermatiit suvekuudel päikese toimel paraneb, kuid alati see nii ei ole. Sügelusest tingitud nahakahjustuse puhul võib lisanduda bakteriaalne infektsioon. Ainult kirjelduse põhjal ravisoovitusi anda ei saa, kuid püüan vastata esitatud küsimustele.
1) Zyrtec on efektiivsem allergiaga seotud dermatiidi puhul. Kui uni on väga häiritud, kasutatakse ka sedatiivseid so vanemat tüüpi antihistamiinikume (Atarax - seda on vaja konkreetsele lapsele tellida, aga ka Tavegyl).
2) Stress on oluliselt dermatiiti süvendav tegur ja sügelus põhjustab stressi. Tekib suletud ring: nahasügelus ei lase põletikul vaibuda ja põletikuline nahk on väga sügelev.
3) Õhusaastust oleks vaja vältida - see on halb nii hingamisteedele kui kahjustatud nahale.
4) Tavaliselt soovitame tundlikule nahale mõeldud nn baaskreeme, mis saadaval apteegis. Valik on lai ja individuaalne sobivus erinev. Väga kuivale nahale ja külmade ilmadega sobivad aga salvid. Põletik tuleb põletikuvastaste kreemidega kontrolli alla saada, muidu on ükskõik missuguse kreemi kasutamine ärritav/isegi valulik.
5) Kui uues elukohas on puhas ja mitte väga kuiv õhk, puuduvad ärritavad tegurid, on ilmselt ka naha seisund parem.
6)Praegu kohe on vaja aga teha kõik, et põletik kontrolli alla saada ja nahka piisavalt palju niisutavate kreemidega /salvidega ravida. Kindlasti on vaja teha piiranguid ka toidusedelis (vältid tsitrusvilju, kakaod, tomatit, aedmaasikaid, kiivit, maiustusi, värv- säilitusaineid jm).
Heade soovidega,
Kjulge

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Allergoloogia

Laigud

Tere ,kas need laigud on toiduallergiast ?
Üks päev sai esimest korda hästi vähe munakollast proovitud,kuid laigud olid varem,et otseselt seostada sellega vist ei saaks või on oht et võib munallergia ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Atoopiline dermatiit võib olla seotud toiduallergiaga, kuid ei tarvitse seda olla.
Allergiat näitavad kas nahatestid või verest IgE antikehade määramine.
Ainult kahtluse ...

Loe edasi

Lööve käel

Tere! Mul on juba pikemat aega olnud käe peal selline lööve. Nahk on kare ja kuiv ning sügeleb. Vahel see läheb ära ja siis tuleb tagasi. Kui panna bepantheni peale, siis läheb sügelemine ära, aga hakkab ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,
Vastus oli eelmises kirjas.
Pildi järgi on selgelt ärritusreaktsioon.

Loe edasi

Allergiatest

Tere.

Minu 1a 1kuu vanusel lapsel on atoopiline dermatiit, mis on viimastel nädalatel ägenenud. Perearst võttis veeniverest selle üldise allergiaproovi, IgE tulemus oli 4,6. Tema sõnul ei ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Üld IgE väärtus 4,6 ei ole kindlasti kõrge, see on tavapärasest madalam.
Kui on tehtud allergeenspetsiifiline IgE antikehade määramine, siis on küll 4,6 kU/l kõrge väärtus.
Loe edasi

atoopiline dermatiit

Tere!

Lapsel diagnoositud atoopiline dermatiit alates 3 elukuust. IgE testid ei näidanud midagi. Tal esines toidu tagasiheidet 1,3 aastani tundus et piimast, munast. Valdavalt esines kõhulahtisust. ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Atoopilisele dermatiidile on iseloomulik laineline kulg ja suvel on tavaliselt nahk ilusam või päris ilus.
Kolmandikul on atoopiline dermatiit seotud toiduallergiaga, kahel kolmandikul ...

Loe edasi

Allergiku toitumine

Tere,

Kas oskate soovitada, kus või kelle juures saaks koostada menüü nii, et menüüst jääksid välja allergilised toiduained.

Kuna allergiaid on väga palju ja pidevalt lööb välja ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Kui tulete vastuvõtule, võime menüü koostamise koos ette võtta, sest väga oluline on täpne ülevaade sellest, mis on näidanud testid ning mis on reaktsioonide põhjuseks olnud Teie enda jälgimisel.
Kohtumiseni, ...

Loe edasi

Allergia imikul

Minu 5-kuusel imikul diagnoositi atoopiline dermatiit. Allergoloog kahtlustab aeglast piimaallergiat, kuigi torketestid seda ei näidanud (ei näidanud ka nisujahu, muna, tursk, kartul). Olen oma menüü korrigeerinud ...

Vastas dr Maire Vasar

Tere!
Atoopiline dermatiit on krooniline nahapõletik, mille tekkepõhjust pole võimalik alati kindlaks teha. Haiguse ägenemist võivad soodustada allergia ja toidutalumatus, kuid mitte alati ei ole ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: