Ebamugavustunne ülakõhus 18.05.22 / Üldkirurgia

Külastaja küsib:

Tere
Mind vaevab ebamugavustunne ülakõhus. Olen tähele pannud, et enamasti 1,5-2h peale söömist. Põhiliselt kolmnurgas, vahel ka naba ümber.Ebamugavustundega kõhus kaasneb vahel ka keskendumisvõime langus ja peavalu. Harvem ka alaseljavalu. Krooksud ja gaasid on tavapärased.Pikali ja liikudes on kõige parem olla. Viimasel aastal on hakanud kõht ka rohkem korisema. Väljaheide sinepi tooni ja määrib, kui ei määri siis on kõht lihtsalt kinni. Potil käin põhiliselt üle päeva, olen märganud ka toidutükke väljaheites riisi, paprika, pähklite, seente tükke. Vett joon palju kindlasti üle 2L päevas. Olen tarbinud õunasiidri äädikat teelusika täie klaasitäie veega enne igat söömist. Tundub, et siis on natuke parem pärast, aga ei ole kindel kas sellest. Ärkan ööseti umbes 1 aegu ja siis jään uuesti magama. Töö on istuv ja ka õine vahetus käib asja juurde. Käin vähemalt 3x nädalas jõusaalis. Alkoholi tarbin väga harva.

Arst vastas:

Jaan Tepp

dr Jaan Tepp

Üldkirurg

Põhja Eesti Regionaalhaigla

Sellise kirjelduse järgi Teile konkreetseid soovitusi anda ei oska. Probleem tundub olevat gastroenteroloogiline. Gastroskoopia peaks kindlasti tegema.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Üldkirurgia

Valu paremal ülakõhus

Tere! Alates väiksest saadik on mul olnud kõhuvalud. Valu on paremal ülakõhus, roiete all. Valu kestab paar päeva ja lõppeb tihti kiirabis. Valu on kogu aeg ja väljakannatamatu. Valud on paari kuu jooksul ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Sellise informatsiooni põhjal Teid aidata ei oska. Vajaksite uuringuid. Ilmselt on neid ka tehtud - kui ainult ultraheli, siis on seda vähe.

Loe edasi

Valud ülakõhus

Tere!
Nimelt olen maadelnud murega mõnda aega ja praeguseks hetkeks , umbes kaks kuud tagasi süvenesid vaevused , on lisandunud: lümfide pingelisus kuklas, kaelas, rinnas; ülakõhus vasakul tugev ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Põhjuseid on palju, mõte liigub ärevushäire poole. Kuid ennem välistatakse konkreetsed, eriravi vajavad kehalised haigused. Hea koostöö oma perearstiga !

Head tervist soovides,
Loe edasi

Kas on võimalik sapikivid tulevad tagasi ?

Ülakõhus kolmnurgas valud.

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Sapikivid tekivad reeglina sapipõies. Harvadel juhtudel võivad nad tekkida ka sapiteedes. Sapiteedes kivide tekkimiseks peab seal olema mingi haiguslik seisund - põletik, ahenemine või midagi muud sarnast. ...

Loe edasi

Raske hingata ja kramp ülakõhus

Antud probleem algas hiilivalt üle 2 a tagasi. Esialgu oli hooti raske sisse hingata - nagu ei saaks vabalt õhku kätte. Viimasel ajal kaasneb sellega tuim valu ülakõhus - nagu kramp oleks päikesepõimiku ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Täiesti võimalik on, et Teie probleem on sapikividega seotud. Ka kõige rangem dieet, ei välista sapivoolmeid.

Loe edasi

Paremal pool pidev valu

Paremal pool ülakõhus roide kaare all kanndub paremase külge . öösel vahel tugevad pisted ärkan üles.

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Korras ultraheli ei välista alati sapivoolmeid - kivid võivad olla nii väikesed. Kui miski ei aita, tuleb edasi uurida ja kompuuteruuring teha.

Loe edasi

sapikivid

Tere.

Palun öelge, kas sapikivid võivad tekitada ka kõhuvalu ja kõhugaase.

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Sapikivid võivad kindlasti kõhuvalu põhjustada, seda põhiliselt ülakõhus rohkem parema roidekaare all. Valu võib kiirguda ka paremasse õlga ja abaluu alla. Kõhugaasid ei ole väga spetsiifiline sapikivide ...

Loe edasi

Ülakõhus ebamugavustunne

Tere!

Alates septembrist on paremal pool roidekaare all (pisut roidekaarest alla naba suunas) esinenud valu (hooti, lühiajaline, pigem kramplik valu kui terav). Käisin novembri keskel UH-s. ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Rasvmaks vaevalt Teie kirjeldatud kaebusi põhjustab. Kuna Omeprazoliga olete vaevustest vabanenud, ei pruugi ka gastroskoopia selgitust anda - väike haavand võib paari nädalaga paraneda. Carsili toime ...

Loe edasi

tugevad valud ülakõhus

tere mul on olnud 2,5 nädalat väga tugevad valu ülakõhus
kui valu tekkib siis ma ei sa mitte kuidjagi olla ei istuda astuda ega ka pikali olla ned valud on nii valusad et hakkan nutma olen võtnud ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Ülakõhu valude põhjus võib olla maos, kaksteistsõrmiksooles, sapipõies, kõhunäärmes. Oleks vaja teha ultraheli uuring ja gastroskoopia.

Loe edasi

Valu paremal ülakõhus

Tere!
Alates novembri lõpust on paremal ülakõhus, roidekaare all õrnad hoovalud. Need ei ole iga päev, vahel on nädal vahet. Valu on alla 5 sekundi ja ei ole väga tugev.
Muid tundemärke ei ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kõige esimese asjana tuleb pähe sapikivi. UH peaks sel puhul andsma selgitust. Kui sellised valud on nii lühiajalised ja elu ei sega, siis sellega kiiret ei ole.

Loe edasi

sapipõie ee,aldamine

Tervist!
Mul veebruaris eemaldati sapipõis,ja nüüd kuu tagasi mul tekkis raskus tunne ülakõhus ja kurgus kippitab nagu kurgus oleks maomahl.Miks see tekkib ja mis sellega teha?
Ettetänades ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Võimalik, et tegu on reflukshaigusega. Peaksite ravi alustamiseks pöörduma perearsti või Teid opereerinud kirurgi poole.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: