Peale luumurdu on jalg paistes 03.12.19 / Üldkirurgia

Külastaja küsib:

Ma sõidan tõukerattaga ja 23. Juunil läks jala luu katki. Mind viidi arsti juurde ja mulle öeldi et kolmes kohas on luu katki. Täpselt ei tea kus kohas olid mõrad aga võin öelda kus asusid. Üks oli väike luu. Vasakulpool jalga üleval, seal oli 2 mõra ja nad olid mitte otse vaid umbes 40° teine oli suur luu ka umbes 40°. Mul võeti kips ära kuskil septmebri alguses. Aga pidin veel karkudega käima oktoobri alguseni. Mul võeti ära ja kõik oli korras. Praegu on ka kõik korras ainult väga väga väga natukene on jalg paistes. Alguses oli nii. Panin sokid jalga peale kooli tulen ja nagu oleks siuke mini mägi. Aga praegu pole peaaegu seda yldse lihtsalt jääb muster sokkis ja see pole nii suur. Paremal jalal (see pole mul kunagi katki olnud) on ka väga väike muster aga seda põhimõtteliselt pole näha. Ainult siis kui vaata ligidalt sellele otsa. Kas see on normaalne et nüüd on väga nõrk paistetus. Alguses oli see suur. Arst koputas jalga ka ja liigutakse kõik oli korras. Jalg ei valuta ja mingit muret ei ole.

Arst vastas:

Jaan Tepp

dr Jaan Tepp

Üldkirurg

Põhja Eesti Regionaalhaigla

Peale luumurdu võib paistetus kesta kuni pool aastat pikkamööda järjest vähenedes. Pikemal jalgadel viibimise järgselt paistetavad kuigivõrd ka tervete inimeste jalad.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Üldkirurgia

Näpp paistes

Mure selles et u kuu aega tagasi sain rahvastepallis kõva palliga nii et näpp läks tagurpidi. peale seda pöördusin kooliarsti juurde ja panime jääd peale. 2 tunniga läks näpp väga paiste ja liigutada ei ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kui röngenis luumurdu ei leitud, siis on tegu liigeskapsli venituse ja rebendiga. Sellise vigastuse paranemine vajab aega ja rahu. Peale füsioteraapia protsessi kiirendamiseks teha ei saa.

Loe edasi

parem jalg paistes

Tere!
21.07.20 kukkusin bussis libisedes ,parema jalasäär vastu bussi treppi ja juht jättis veel sama jalg uste vahele. kutsuti kiirabi viidi ITK emosse. Luumurdu ei leitud,õmmeldi säärehaav kinni. ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Ega oluliselt palju midagi teha ei saa. Võiks anda mõni aeg rahu (võimalikult vähe liikuda) ja hoida võimalusel jalga ülespoole - seda tähendabki rahu ja elevatsioon. Lioton 1000-ga määrimine aitab samuti ...

Loe edasi

parem jalg paistes

Tere!
21.07.20 kukkusin bussis libisedes ,parema jalasäär vastu bussi treppi ja juht jättis veel sama jalg uste vahele. kutsuti kiirabi viidi ITK emosse. Luumurdu ei leitud,õmmeldi säärehaav kinni. ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Alustan lõpust: rahu andmine tähendab võimalikult vähest liikumist, elevatsioon- kõrgemal hoidmist, et vähendada turse tekkimist. Ega trauma puhul midagi väga olulist teha annagi, mis juhtunud, see juhtunud ...

Loe edasi

Jala laba paistes

Laps (poiss 13a) Kukkus jalgrattalt, jalga peale seda liigutada ei saanud ja tekkis paistetus, emos luumurdu ei tuvastatud ja saadeti koju. Laps kodus liiguv vaid karkude abiga, jalga siiani liigutada ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Ilma pilti nägemata pole seda minul võimalik öelda. Kahtluse korral võiksite uuesti pöörduda EMO-sse.

Loe edasi

Jäi näpp raud toru ja tala vahele. Mida peaks tegema?

Tere! Sooviksin nõu saada. Juhtus selline asi, et mul jäi keskmine sõrm tala ja raud toru vahele, ja nii hullusti et läks paiste, küüs oma värvi ei muutunud, nüüd siis paistes ja valus liigutada. Ja hakkas ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Sellise trauma korral ei sa välistada luumurdu, mida saab diagnoosida vaid röntgeniga. Soovitan pöörduda EMO-sse.

Loe edasi

Hüppeliigese luu murd.

18 detsember murdsin hüppe liigese ,jalg vajas lõikust aga keeldusin sellest ja ortopeed väänas luud tagasi kokku ja pani jala kipsi.Täna võeti kips maha aga jalg paistes ja rönken näitas et luu korras.Kõndida ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Peale füsioteraapia ja kompresside midagi rohkemat teha saagi - aeg on parim ravim.

Loe edasi

Hüppeliiges.

Tere. Väänasin hüppeliigest, Ravil tehti pilt, luumurdu pole. Peale nädalast ravi on olulord selline et jalg paistes, ortroosi kanda on valus. Märkasin ka ei vigastatud jalaga astun teisiti kui enem ja ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Väänamisel, meditsiinikeeli "distorsiooni" puhul toimub liigeskapsli ja sidemete venitus või osaline/täielik rebend. Sellega kaasneb hematoom ehk verevalum - väljendub tursena ja värvi muutusena. Reeglina ...

Loe edasi

Mõra v põrutus

Mul oli varem parem jalg kipsis, oli mõra, kips võeti ära aga paistes on siiamaani aasta hiljem kukkus mu sama jala peale 80 kilo kaaluv poiss, põlve kohale, nüüd pean lonkama, põlve väga sirgeks ei saa ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Teie kirjeldus ei sisalda ühtegi küsimust. Leian, et peaksite pöörduma ortopeedi vastuvõtule.

Loe edasi

Pöialuumurd

Tere, mul on pöialuumurd ja jalg kipsis, kas kui 3 ndl möödas võib kipsi ise ära võtta ja kas ja millal saab jälle normaalselt kõndida? tänan

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Pöialuumurd peaks kipsis olema 4-6 nädalat. Kipsi äravõtmise järgselt soovitaks teha ka kontrollpildi ja siis võiks anda ka ortopeed soovituse edaspidise koormuse suurendamise suhtes. Normaalse kõndimise ...

Loe edasi

luumurd hüppeliigeses

Mul oli lateraalse malleooli murd (luud olid ilusti otse). Jalg oli 5 nädalat kipsis ja siis ütles arst, et võin kohe käima hakata. Nüüd olengi nädal aega longates käinud. Muret teeb aga see, et jalg on ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Peale luumurdu koormuse andmisel paistetuse tekkimine on kahjuks paratamatu ja võib püsida mitu kuud. Üldiselt soovitan siiski koormusi piirata, soovitav on kanda ka ortoosi.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: