song ja planeeritav rasedus 13.01.09 / Üldkirurgia

Külastaja küsib:

Kas väikest songa kubemepiirkonnas oleks enne kunstliku viljastamise tegemist tarvis opereerida? Song jääb tuberculum pubicumist veidi ülespoole, on u. 1,5 cm diameetriga, valulik ja reponeerub halvasti; märkasin teda esmakordselt u. 10 päeva tagasi pärast suusatamist. 2008. aasta aprillis on mulle lastetuse tõttu tehtud laparoskoopia, ühe troakaari sisestamise arm on enam-vähem songa kohal. Kas tõenäoliselt on tegemist tavalise kubemesonga või laparoskoopia-järgse armikese songaga? Millist op. meetodit Teie eelistaksite? Olen 41-aastane, kui ruttu pärast songaoperatsiooni on mõistlik teha IVF?
Tänan Teid ette vastuse eest!

Arst vastas:

Jaan Tepp

dr Jaan Tepp

Üldkirurg

Põhja Eesti Regionaalhaigla

Ilmselt ongi tegu armisongaga, kuigi lokalisatsioon ei välista ka kubemesonga. Minu arvamusel oleks otstarbekas sellise songa likvideerimine ene rasestumist, kuna ta teeb siiski häda. Raseduse ajal, liiatigi veel raskesti kättetulnu puhul, oleks operatsioon siiski äärmiselt ebasoovitav. Sellise väikese songa opereerimisel eelistaksin mina igal juhul tavalist operatsiooni lokaalanesteesias ilma võrguta. Ei näe mingit vastunäidustust kunstlikuks viljastamiseks 1 kuu peale songaoperatsiooni, kuigi pole selliste asjadega väga kursis. Võiksite konsulteerida ka günekoloogidega, kelle juures IVF plaanis.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Üldkirurgia

Kas song saab tulla tagasi

Kas on võimalik, et kubeme song tuleb 2-5 aasta pärast tagasi aga teise kubemesse

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kui song tuleb teisele poole, on see juba uus haigus. Kahjuks võib song tagasi tulla ka samale poole. Et seda vältida, tuleks peale songaoperatsiooni järgida juhendeid, mis peale operatsiooni antakse: ...

Loe edasi

valgejoone song, kõhulihaste diastaas j rasedus

Tere,

käisin märtsis kirurgi vastuvõtul. Diagnoosiks valgejoone song ( naba üleval muhk) ja kõhulihaste diastaas. Lubati helistada ka aeg panna operatsiooniks proteesvõrku kasutades. Tänaseni ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kui plaanite last saada, siis rasedust katkestada ei näe põhjust. Raseduse ajal operatsiooni teha pole samuti otstarbekas. Pole Teie songa näinud ja ei oska seetõttu ka oletada, kui ohtlik see song pitsumise ...

Loe edasi

Song ja planeeritav rasedus

Tere,

umbes kuu aega tagasi tundsin naba kõrval mingisugust kühmu. UH - s tuvastati, et mul punnitab 4 mm avast song välja. Küsisin kirurgilt ka, et kuna on plaanis rasedaks jääda, et kas ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

4 mm songa pole ise kunagi diagnoosinud - ei usu, et see üldse võimalik on. Arvan, et olete ühikuga eksinud.
Rasedusega songavaevused reeglina süvenevad - kõhukoopas rõhk tõuseb. Otsustada tuleb ...

Loe edasi

Krooniline pärakulõhe ja planeeritav rasedus

Tere. Mind on aastaid (üle 10ne) vaevanud krooniline pärakulõhe, mis vahelduva eduga on kord parem, siis jälle halvem, aga mitte kunagi väljakannatamatult õudne. Kuna lõhe on armistunud, siis ta päris ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Pärasoole lõhe ei tapa, aga halvendab elukvaliteeti. Kui teil on juba IVF käigus, siis minu soovitus on see lõpuni teha ja siis pärasoolega edasi tegeleda. Raseduse ajal on küünalde kasutamine võimalik ...

Loe edasi

song ja rasedus

Tere,
selline küsimus...mis saab kui mul on song ja ma ootan last, song on mul juba teist korda, esimest korda oli peale teise lapse sündi 11a tagasi ja nüüd tekkis ca 1,5 a tagasi uuesti aga ma ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Te küll ei täpsuta, kas Teil on kubeme või nabasong, aga song ei ole sünnitamisel vastunäidustuseks. Kõikide songade puhul on oht songa pitsumiseks, mis nõuab erakorralist operatsiooni. Operatsioon raseduse ...

Loe edasi

valgejoone song

Kas valgejoone song on kahjulik? Kas seda on võimalik ravida ja kas seda peaks ravima?

ette tänades,
Eve

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Song on niipalju kahjulik, et ta võib põhjustada valu. Teatud tingimustel võib ka song pitsida, see tähendab vajab erakorralist operatsiooni. Seega ei ole song mitte niivõrd kahjulik kui ohtlik. Ravi seisneb ...

Loe edasi

nabasong

Millest võib tekkida nabasong? Olen ise 30-ndates naisterahvas. Kas sellel võib olla ka mingeid tüsistusi peale operatsiooni?

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Nabasong on kõhukelme väljasopistus läbi kõhuseinas paikneva anatoomilise avause, millest läbi kõuseina kulgeb nabanöör. Viimane kaotab oma tähtsuse peale looteperioodi lõppu, kuid avaus jääb. Kui see ...

Loe edasi

jälle song?

Tere
Aastaid tagasi opereereiti mul emakas ning siis aastaid hiljem ( 2003 kevadel) peale mitmeid aastaid valu avastati mul song.
Nüüd tunnen taas alakehas tugevaid samasuguseid valusid, ning ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

See on võimalik. Kas see on aga song, pole ilma Teid läbi vaatamata kahjuks võimalik öelda.

Loe edasi

Kas song

Kas on normaalne, 5aastane poiss,kui munandid ülesse lähevad on mõnikord kubeme üks pool suurem (tundub nagu oleks siis üks munand suurem kui teine) või song

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kui munandite tõusmisest tekib kubeme väljavõlvuvuse vahe siis vaevalt see on song. Vahe võib tekkida sellest, et üks munand tõuseb kõrgemale kui teine.
Song peaks poolte erinevuse põhjustama igas ...

Loe edasi

Tere

Mul on praegu rasedus 4 kuud. Kõhu all hakkas valutama ja tekkis paistetus. Läksin günek. juurde öeldi et kubemesong,ja saadeti kirurgi juurde. Samal päeval sain kirurgi juurde.Vaadati ja öeldi et praegu ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kuigi raseduse ajal operatsioonid pole soovitavad, saab songaoperatsiooni kohalikus tuimestuses kindlasti teha. Kui Te niimoodi elada ei saa, siis arvan et kirurg ja günekoloog peavad koos otsustama, millisel ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: