Kõrge AOS (ASO) tiiter juba pikemat aega. 08.03.10 / Üldkirurgia

Külastaja küsib:

3a tagasi valutas mul kurk alatasa. Võtsin küll tavalisi tablette, küll antibiootikume. Läksin kurguarstile ja leiti streptokokkbakter ja leiti ka kõrge ASO näit veres, see oli 700 ringis. Kirjutati välja uued antibiootikumid, mis võtsid bakteri ära, kuid ASO jäi. Saadeti kurgumandliopile, kuigi pole angiini kunagi olnud ning suuri kurguhädasid. Lõigati mandlid ning aasta pärast oppi oli igaõhtune palavik 37,2 ning tunne et "hakkan kohe haigeks jääma". Läksin arstile, tegin analüüsi ning taas ASO ja see oli 800 ringis. Ilmselt polnudki see peale mandlioppi alla läinud. Nüüd on ASO eelviimase analüüsi järgi 840, olin põiepõletikus, ravisin selle antibiootikumidega välja ning ASO hetkel 804. Normaalne on 200. Tähendab, et see verenäit on mul olnud kõrge juba vähemalt 3a ja võimalik, et ka enne seda ei tea kui kaua, sest seda pole ilmselt varem võetud. Võeti ka reumanäit, mis on seotud ASOga, see oli korras. Liigesed on korras. Mida see ASO siis veel teha võib ja miks ta nii kõrge on? On sel veel põhjuseid? Panin täna aja kurguarstile, sest peale lõikust ma seal käinud pole. See ASO näitab minuteada siis kas kurgu streptokokk- taset veres või siis reumat. Lisan, et mul oli esihamba krooni all põletik üle aasta, selle ravisin nüüd detsembris välja, ka see võis ASO taset tõsta. Siiski püsib see kõrgel. Tundub, et keegi justkui ei teaks, mida edasi teha sellega, oleks nagu avastamata saar. Tänan

Arst vastas:

Jaan Tepp

dr Jaan Tepp

Üldkirurg

Põhja Eesti Regionaalhaigla

Tegu ei ole kirurgilise probleemiga, mistõttu ei ole kompetentne vastama. ASO on streptokokkide vastaste antikehade tiiter veres. Näitab, et organismis on kuskil tekitaja olemas või värskelt olnud. Igasugune põletik organismis võib olla streptokokkidest põhjustatud. Osa põletikukoldeid on võimalik ka kirurgiliselt eemaldada, nagu näiteks mandlid. Teistes organites tuleb aga bakteriaalne põletik lihtsalt välja ravida. Rohkem ma kahjuks seda teemat kommenteerida ei oska. Peaksite sama küsimuse esitama ehk terapeudile ja reumatoloogile.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Üldkirurgia

Suur paistetus ja turse

Paar päeva tagasi tekkis kaklus täismehega, kes järsult lõi mulle jalaga külje pealt näkku. Kõndisin minema, suust huulelt tuli päris hulganisti verd, kutsuti kiirabi. Kiirabi kontrollis üle, ütles et ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kui närimisel on valus, võib olla tegu lõualuu murruga. Seda tõestada/ümber lükata saab röntgeniga. Kahtlusel pöörduge EMO-sse.

Loe edasi

Tere.

Tere! Mul selline asi, et paarpäeva tagasi kodus kukkusin ja põlv nii valus. Eile käisin kiirabis sellega! 0,7 cm lisavedelikku sees. Kas see tuleks välja võtta?

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

See vedelik võib olla nii veri, kui rohkenenud liigesvedelik. Veri peaks üldjuhul eemaldama - paraneb kiiremini. Kui on tavaline rohke liigesvedelik, siis pole eemaldamine obligatoorne - resorbeerib ka ...

Loe edasi

Song päraku juures

Avastasin umbes aasta aega tagasi päraku juures väikese moodustise. Tundub olevat midagi songa taolist - valu ei tee, aga ebamugav küll. On võimalik ka sisse tagasi suruda, aga pärast liigutamist tekib ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Usun, et tegu pole mitte songaga, vaid limaskesta prolapsiga. Peaksite läbi perearsti minema kirurgi vastuvõtule. See on ebamugav, aga mitte ohtlik haigus.

Loe edasi

Kuidas ravida kanna all olevat auku?

Kanna all oli lõhe ja sellest tekkis ümmargune auk. Olen juba kuu aega ravinud, aga ei parane.

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kui jalal haavand ei parane, siis on ilmselt probleem verevarustusega. Kirja teel ma Teid ravida siiski ei saa. Perearst, kui ta peaks hätta jääma, võiks Teid siis edasi kirurgile suunata.

Loe edasi

Skolioos

Tere,
Soovin teada kelle juurde võiks pöörduda skolioosi ravi suhtes. Ühes vastuses Teie soovitasite dr. Tiit Härma, aga tema on lastehaiglas. Kas täiskavanu saab tema juurde pöörduda ?

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Peaks saama.
Selle probleemiga tegeleb ka prof. Raie, kes võtab vastu minu teada Magdaleena Haiglas.

Loe edasi

kopsus healoomuline kasvaja

Leiti kopsus healoomuline kasvaja. Arst tahab osa kopsust koos kasvajaga ära lõigata. Oht on seejuures selles, et kasvaja asub veeni küljes, seega ütlesid ühed arstid, et operatsiooni ajal võib verd hakata ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kõige paremaks garantiiks operatsiooni ohutuses ja edukuses on kõrge kvalifikatsiooniga kogenud kirurg, kes oskab kõike ette näha ja võimalikke ohtlikke tüsistusi operatsiooni ajal vältida/minimeerida ...

Loe edasi

Küsimus

Tervist! Mul on selline mure, et paar kuud tagasi hakkas kakamisel esinema valulikkust, mõne aja pärast märkasin ka pühkimisel paberil pisut verd. Pöördusin oma murega ka perearsti poole ning edasi suunati ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Nii Doloproct kreem kui ka küünlad on omal kohal sellise patoloogia ravis. Pärakulõhe on haigus, mis võib retsidiveeruda. Vältida kõhukinnisust ja pikaajalist istumist - palju rohkem ise teha polegi võimalik ...

Loe edasi

Vasaku jala põlve ragisemine peale proteesi paigaldamist seoses kõhre kulumisega

Eelmise aasta oktoobris teostatud operatsioon õnnestus,haav kasvas kinni . paistetust ei esine,põlve valulisust samuti enam mitte . Rohkem kui kolm kuud hiljem algas põlves püsti tõustes ragisemine, ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kui Teil valu ega muid vaevusi ei ole, siis ei näe muretsemiseks põhjust. Soovitan sellest probleemist rääkida ka Teid opereerinud ortopeediga.

Loe edasi

Tere,mul selline mure

Tere,mul selline mure,et lapsel on kahtlased punnid.testid on tehtud alergijad pole.punnid tulevad ja lähevad

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Pole küsimust ja ka teema pole kirurgiline. Ei oska aidata.

Loe edasi

9 kuud pärast sapipõie eemaldamist pidev kõhulahtisus

Tere! 9 kuud tagasi oli sapipõie operatsioon, sest olin eelnevalt kaks korda EMO-sse viidud valudega ja leiti palju pisikesi kive. Pärast operatsiooni on tekkinud pidev kõhulahtisus, ükskõik mida süües. ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Sapipõie eemaldamise järgne kõhulahtisus ei ole väga haruldane. See ei ole mingilgi määral seotud mingi operatsioonitehnilise probleemi või veaga. Loperamidi doseeritud kasutamine toob reeglina leevendust ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: